V Svinici sprístupnili unikátnu výstavu stredovekých nástenných malieb

Košice 16. septembra (TASR) – Putovnú výstavu Stredoveká nástenná maľba v srdciEurópy, ktorá bola prvýkrát sprístupnená verejnosti v januári 2000 v sídle RadyEurópy v Štrasburgu, otvorili dnes v románsko-gotickom kostole v obci Svinica. Výstavasa koná v rámci Dní Európskeho kultúrneho dedičstva spojených s oslavami 725. výročiaod prvej písomnej zmienky o obci.

Ide o spoločnú výstavu Pamiatkového ústavu Bratislava a Štátneho úradu preochranu pamiatok v Maďarsku. Obsahuje diela z 28 kostolov od Ostrihomu po obec Leles naobidvoch stranách hraníc Slovenska a Maďarska. Jej súčasťou sú i maľby pochádzajúcezo svinického kostola.

Alexander Balega z košického pracoviska Pamiatkového ústavu na adresu výstavyuviedol, že je výsledkom desaťročnej spolupráce pri dokumentácii a výskumestredovekých fresiek v Karpatskej kotline. S výnimkou Ostrihomu ide o maľby pochádzajúcez dedinských kostolov a v čase svojho vzniku v 13. a 14. storočí boli určenédedinským ľuďom. Svinica je prvá obec, kde sa fresky sprístupnili svojim pôvodnýmadresátom, t.j. obyvateľom vidieka. Doposiaľ bola výstava inštalovaná len vo veľkýchmestách ako Budapešť, Viedeň, Praha, Mníchov, Košice a pod. Balega ďalejpoznamenal, že nikde na svete okrem Talianska sa takáto kolekcia chrámových fresiekako v Uhorsku nezrodila ani nezachovala.

Súčasťou Dní Európskeho kultúrneho dedičstva spojených s oslavami 725. výročiaod prvej písomnej zmienky o Svinici je 10. ročník prehliadky chrámovej hudby a spevu.

TASR



Publikované na: www.sme.sk dňa 16. 9. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V múzeu sprístupnili výstavu Prešov – mesto v srdci Európy

Výstava Prešov – mesto v srdci Európy (história a súčasnosť), ktorú 24. septembra 2009 sprístupnili v Krajskom múzeum v Prešove, prezentuje na 26 paneloch históriu mesta od prvej písomnej zmienky až po jej súčasnosť. V Prešove ju návštevníci múzea budú môcť vidieť do 18. októbra. Pôjde o putovnú výstavu, ktorú uvidia aj v niektorých partnerských mestách Prešova a snahou jej organizátorov je dostať ju aj do Bruselu do budovy Európskeho parlamentu.

Pripravujú 12. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva

8. septembra 2003 (SITA) – Téma Od súkromných zbierok k národným inštitúciám… je mottom 12. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutočnia 11. až 14. septembra v Martine. Súčasťou otvorenia medzinárodného podujatia organizovaného každoročne pod záštitou Rady Európy je vernisáž k 100. výročiu narodenia sochára Fraňa Štefunka.