Nebezpečenstvo hrozí 67 pamiatkam na svete

Hrad Lietava, foto: Kamil Nováčik

Cintorín v Grécku, britská autobusová stanica či známe geoglyfy v Peru sú medzi pamiatkami svetového kultúrneho dedičstva, ktorým hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Na aktuálnom zozname World Monuments Watch, ktorý každé dva roky zostavuje newyorská nezisková organizácia World Monuments Fund, sa nachádza 67 pamiatok zo 41 krajín a teritórií. Podľa prezidentky spoločnosti Bonnie Burnham zoznam pamiatok pre rok 2012 potvrdzuje potrebu vyvážiť záujmy kultúrneho dedičstva a spoločenské, ekonomické a environmentálne potreby komunít na celom svete. “I keď sú tieto lokality historické, patria aj do súčasnosti – súvisia so životmi ľudí, ktorí sa s nimi denne dostávajú do kontaktu. Zoznam nám pripomína kolektívnu úlohu strážcov zeme a jej kultúrneho dedičstva,” uviedla Burnham.

Medzi pamiatkami na zozname je napríklad prvý aténsky cintorín, ktorý vznikol v tridsiatych rokoch 19. storočia a je miestom posledného odpočinku viacerých kľúčových postáv gréckych dejín z uplynulých dvoch storočí. Autobusová stanica v anglickom meste Preston bola kedysi známa ako najväčšia autobusová stanica na svete, podľa World Monuments Watch jej však v súčasnosti hrozí demolácia. Do zoznamu ju zaradili spolu s ďalšími dvoma britskými betónovými budovami z 20. storočia – Centrálnou knižnicou v Birminghame a londýnskym Southbank Centre.

Turizmus a možné záplavy vyvolané fenoménom El Niňo zase ohrozujú staroveké obrazce na planine Nazca. Geoglyfy v púšti južného Peru sú od roku 1994 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi ohrozené budovy organizácia zaradila napríklad bývalé sídlo Manufacturers Trust Company na Piatej Avenue 510 v New York City. Budovu z ocele, skla a hliníka otvorili v roku 1954 a v roku 1997 ju zaradili medzi newyorské pamiatky. Nedávno sa zdvihla vlna kritiky, keď počas rekonštrukcie odstránili niektoré interiérové prvky. “Miestni právnici podali žalobu a je vydaný dočasný zákaz akýchkoľvek ďalších zásahov,” informuje na svojej webovej stránke World Monuments Fund. Na zoznam sa dostalo tiež niekoľko pamiatok, ktoré poškodili zemetrasenia v Japonsku, na Novom Zélande a Haiti.

Prvý zoznam ohrozených pamiatok vydala organizácia v roku 1996. Odvtedy upozornili na 688 lokalít v 132 krajinách alebo teritóriách. Je medzi nimi aj osem slovenských pamiatok. V roku 1998 upozornili na potrebu ochrany Hellovho domu v Banskej Štiavnici, v roku 2000 sa na zoznam dostal Chrám svätého Bazila Veľkého v Krajnom Čierne, v roku 2004 tri drevené kostolíky na východnom Slovensku: Kostol sv. Kozmu a Damiána v obci Lukov – Venécia, Drevený kostol sv. archanjela Michala v Topoli a Kostol sv. Mikuláša v Bodružale, v roku 2006 Historický park Lednické Rovne, v roku 2008 Kalvária v Banskej Štiavnici a najnovšie v roku 2010 hrad Lietava.

Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webovej stránky www.wmf.org.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

The World Monuments Fund (WMF)

The World Monuments Fund (WMF), najvýznamnejšia súkromná nezisková organizácia zameraná na ochranu a zachovanie historického, umeleckého a architektonického dedičstva ľudstva, zverejnila svoj zoznam 100 najohrozenejších kultúrnych pamiatok podľa programu World Monuments Watch pre rok 2004.