Málo peňazí pre kultúru ohrozuje jej existenciu

Počtom knižných pamiatok sa Slovensko radí k najbohatším štátom Európy, ich zlý stav toto bohatstvo neumožňuje využívať: BRATISLAVA 15. apríla 2004 (SITA) – Nedostatočné financovanie slovenskej kultúry môže priniesť nielen jej úpadok, tvrdia zástupcovia Slovenského odborového zväzu kultúry a spoločenských organizácií (SOZKSO). Odborári a predstavitelia kultúrnej obce preto vyzývajú vládu, aby vyčlenila pre oblasť kultúry viac peňazí ako doteraz. Ako na dnešnej tlačovej besede upozornila predsedníčka SOZKSO Mária Krištofičová, vážne problémy majú napríklad múzeá, ktorých je v SR 79. V zbierkach slovenských múzeí je 8 497 106 predmetov. Dlhoročné finančné problémy ale spôsobujú, že múzeá neudržiavajú zbierky v ideálnom stave. V súčasnosti akútne potrebuje reštaurovanie 745 000 predmetov. Ročne priemerne do múzejných zbierok, najmä z darov, pribudne viac ako 100 000 nových predmetov a väčšinu z nich treba ihneď ošetriť. Na práce konzervátorov a reštaurátorov však nie sú peniaze a tak má ochrana zbierok približne desaťročný deficit, konštatovala Krištofičová.

Rovnako ako múzeá trpia nedostatkom peňazí aj osvetové strediská, ktorých hlavným poslaním je rozvoj kultúry, vzdelávania a zachovávanie tradícií v mestách a obciach. Mestá ale mestské kultúrne strediská napriek ich nenahraditeľnej práci postupne likvidujú, tvrdí Krištofičová. V kritickej situácii sú aj knižné historické pamiatky – historické knihy, listiny a iné dokumenty, ktoré sú významnou časťou kultúrneho a historického dedičstva. Ich počtom sa Slovensko síce radí k najbohatším štátom Európy, no ich zlý stav toto bohatstvo neumožňuje využívať.

Ročne slovenské verejné knižnice nakupujú knihy za 0,03 koruny na jedného obyvateľa. Pritom podľa Krištofičovej medzinárodné normy odporúčajú štátom podporovať nákup kníh ročne sumou 0,25 korún na jedného obyvateľa. Takéto zvýšenie by prinieslo pre verejné knižnice na nákup kníh ročne 175 miliónov korún. V súčasnosti však majú knižnice ročne k dispozícii na nákup kníh 35 miliónov korún. Ak by sa dodržiavali medzinárodné odporúčania, tak by za pridelené financie mohli kúpiť 20% produkcie slovenských vydavateľstiev. V súčasnosti kupujú len 3,1 % na Slovensku vydaných kníh, doplnila Krištofičová, podľa ktorej je varujúci stav aj v ďalších oblastiach kultúry na Slovensku. Vážne ohrozené sú aj kultúrne pamiatky, z ktorých je vyše 25% v dezolátnom stave. Vláda by preto nemala podceňovať význam kultúry a posilniť jej podhodnotené financovanie.

(SITA, tm;bl), 0330

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské múzejníctvo signalizuje SOS

Ak štát SNM neposkytne peniaze, hrozí prepúšťanie a zatvorenie niektorých expozícii: BRATISLAVA 17. mája (SITA) – Slovenské múzejníctvo je v hlbokej kríze, tvrdí generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Peter Maráky. Šéf najväčšieho múzea v SR tvrdí, že “jediné, čo môžeme v tejto chvíli signalizovať slovenskej verejnosti je – SOS, SOS, SOS”. Dôvodom krízy slovenských múzeí a galérií je podľa Marákyho viac. Hlavným však je liberalizácia cien energií, po ktorej kultúrnym inštitúciám pohltia väčšinu z ich prostriedkov prevádzkové náklady.

Zmeny zriaďovateľov vplývajú na múzeá

Naši pamiatkari si nedávno pripomenuli päťdesiatiny inštitúcie na samej špici ich celoslovenskej hierarchie – Pamiatkového ústavu. Na prahu nového obdobia však stoja nielen v pekných rečiach gratulantov, ale doslova. Novela zákona o pamiatkovom fonde im totiž vkladá do rúk právomoci úradu – presnejšie špecializovanej štátnej správy – a s nimi novú zodpovednosť. Čo to bude znamenať?

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

MK SR: Cirkvi majú šancu získať viac peňazí na obnovu pamiatok

Pomoc štátu pri obnove kultúrnych pamiatok vo vlastníctve cirkví je nevyhnutná, tvrdí biskup Tondra: BRATISLAVA 25. marca 2004 (SITA) – Cirkvi majú šancu získať viac peňazí na obnovu pamiatok. Prispel k tomu najmä nový grantový systém ministerstva kultúry (MK SR) Obnovme si svoj dom. Na dnešnej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností to uviedol minister kultúry Rudolf Chmel, podľa ktorého treba ešte vyriešiť, ako do tohto programu zaradiť obnovu cirkevných pamiatok.