Taliansko – Jedinečná krajina. Fotografie 1900–2000

Výstavu koncepčne pripravila spoločnosť Fratelli Alinari z Florencii – inštitúcia s dlhoročnou tradíciou, ktorá sa venuje talianskej fotografii. Expozícia pozostáva z takmer dvoch stoviek čiernobielych i farebných záberov, ktoré zachytávajú vývoj fotografie a zároveň spoločenský vývoj Talianska. Séria obsahuje vrcholné diela zo začiatku 20. storočia až po fotografiu zhotovenú v roku 2000 z orbitálnej stanice. Na výstave participujú svojimi dielami fotografi zvučných mien. Práce starších autorov (napr. Alinari, Brogi, Wulz, Nunes Vais, Michetti) stoja v kontraste s fotografiami Leissa, Lattuada, De Biasiho, Patellaniho, Berengo Gardina, Giacomelliho či Basilica. Kolekciu dopĺňajú aj práce medzinárodných fotografov, ktorí sa tvorivo zaoberali aj témou Talianska (napr. Stieglitz, Cartier-Bresson, Capa, Klein).Výstava je rozdelená do 22 tematických celkov, usporiadaných podľa štýlu a obdobia do veľkých historických skupín v horizonte celého 20. storočia. Fotografie pochádzajú z majetku Múzea Alinari ako i z ďalších významných talianskych a medzinárodných múzejných i súkromných zbierok.

Otvorenie výstavy: 20. október 2005, 17.00 hod. SNG, Esterházyho palác, Bratislava 3. poschodie, suterén
Konanie výstavy: 21. október – 27. november 2005
V spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom v Bratislave
Kurátor výstavy Cesare Colombo, koordinácia historického sledu fotografií: Prof. Italo Zannier, text: Irene Bignardi
Spolupráca za SNG Aurel Hrabušický

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Majstrovské dielo zo zbierok SNG

Talianska horská krajina je ukážkou Mednyánszkeho krajinárskeho majstrovstva, kde sa inšpiroval pravdepodobne scenériou severného Talianska. Obraz bol dlhší čas ako priemerné dielo uložený v depozite SNG a následné zreštaurovanie mu prinavrátilo jeho kvalitu a ojedinelosť v rámci Mednyánszkeho oeuvre.

Milota Havránková – Zelený dom

Milota Havránková patrí k významným predstaviteľkám súčasnej slovenskej fotografie a na umeleckej scéne sa pohybuje od polovice 60. rokov. Autorská výstava „Zelený dom“ retrospektívne mapuje 40 rokov jej tvorivého úsilia a je realizovaná pri príležitosti životného jubilea autorky.