Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle

Jeden z najočakávanejších tohtoročných filmov Jánošík – Pravdivá história zavítal do slovenských kín vo veľkom – v piatok 4. septembra sa konali slávnostné premietania naraz vo všetkých dvanástich kinosálach v bratislavskom Auparku s kapacitou vyše 2300 miest. To, že snímka sa po siedmich rokoch nakrúcania a finančných problémoch napokon dostala do kín, označili za „zázračný happyend“ nielen režisérky Agnieszka Holland a Kasia Adamik, ale možno aj diváci a diváčky, medzi ktorými boli aj režisér Miloslav Luther, herec Roberth Roth, ktorý nadaboval Jánošíka do slovenčiny, spevák a hudobník Pavol Habera, ktorý naspieval titulnú pieseň s názvom Láska a smrť, herečka Zuzana Fialová či minister kultúry Marek Maďarič.

Premietania uviedol pred publikom filmový tím, ktorý pracoval na novom stvárnení legendy o zbojníkovi. Začiatok bol síce naplánovaný na 19:20, no kým prišla delegácia do poslednej sály, bolo už niekoľko minút po ôsmej. Publiku postupne predstavil tvorkyne a tvorcov Milan Lasica. Nakrúcanie síce bolo rekordne dlhé, neprekonalo však stavbu novej budovy Slovenského národného divadla, komentoval udalosť svojím typickým humorom. Ako povedal producent Dariusz Jabłoński, je rád, že vo filme sa tak ako v Jánošíkovej družine, stretli ľudia zo Slovenska, Česka a Poľska a nechali v ňom kus života, talentu a duše. 


Po Jánošíkoch v podaní Theodora Pištěka (Jánošík, 1921), Paľa Bielika (Jánošík, 1935) a Františka Kuchtu (Jánošík, 1962) sa na plátne objavil ako legendárny hrdina český herec Václav Jiráček. Najnovší filmový Jánošík je podľa Agnieszky Holland predovšetkým človek, ktorý bojuje s osudom a robí to, čo každý – snaží sa nájsť svoju vnútornú pravdu a slobodu. Snímka nešetrí krvavými scénami. Násilie však vo filme nie je samoúčelné, cieľom bolo ukázať krutosť ako dôsledok určitých životných volieb a ukázať cenu slobody a nezávislosti, dodala Holland na tlačovej besede po premietaniach. „Bez bolesti by sme Jánošíkov osud nemohli pochopiť,“ vyjadrila sa. Taktiež sa nevyhýbali emotívnym scénam. 


Napriek podtitulu Pravdivá história je aj táto snímka, ako každá iná, subjektívnou interpretáciou, aj keď pracuje s faktami, tvrdí Holland. Scenáristka Eva Borušovičová si danú dobu podľa nej naštudovala do veľkej hĺbky. Aj v ďalších rovinách, napríklad výtvarnej či hudobnej, sa tvorkyne a tvorcovia snažili dosiahnuť historickú vernosť. Ako dodala Borušovičová, v scenári sú všetky zachované historické fakty. Fantáziu použila iba tam, kde sa nezachovali, pričom sa snažila, aby do seba zapadali. Keď sa do tvorivého procesu zapojili režisérky, scenár sa dočkal niekoľkých, no nie veľkých úprav, napríklad v rovine dialógov. Niektoré veci zo scenára, ktoré nie sú vo filme, sa objavia v televíznom seriáli, sľúbila Borušovičová.


V slovenských kinách sa začne premietať 10. septembra 2009.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Prahe stojí pätmetrový Jánošík

V stovežatej Prahe odhalili včera za prítomnosti slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky počas ich prvej zahraničnej návštevy v Českej republike päťmetrového Jánošíka. Drevenú sochu vytesanú z jedného kusa umiestnili pred hotelom Paulíny.

Reštaurovať sa dá celý archív, Jánošík by stál tri milióny

TRENČIANSKE TEPLICE 30. júna 1999 (SITA) – Vďaka novej technológii reštaruovania filmov by mohli nadobudnúť aj najstaršie slovenské filmy kvalitný obraz. Je to technika, ktorá je určená na prepis a archiváciu filmovej informácie do digitálnej formy, zbaví film škrabancov, zlepší farebnú dynamiku, upraví jeho parametre a zbaví ho filmového zrna. Ako uviedol pre agentúru SITA Vlado Rusnák zo spoločnosti Traco Systems, ak by túto technológiu vlastnil štát, slúžila by na podporu slovenskej filmovej tvorby.

Slováci nakrútili povojnový televízny film o Clementisovi

V priestoroch Slovenskej televízie (STV) v Mlynskej doline odpremiérovali v piatok 27. novembra 2009 pre vybraných hostí nový televízny film o politikovi 50-tych rokov, Vladimírovi Clementisovi. Snímka s názvom Smrť ministra je vôbec prvým televíznym hraným filmom vyrobeným v Televíznom štúdiu Košice STV po takmer desiatich rokoch. „Po približne desaťročí tak ožila tvorba dramatických programov ,“ povedal pre agentúru SITA PR manažér STV Branislav Šanta. Režisér Miroslav Košický do hlavnej úlohy ministra zahraničných vecí Československa dosadil slovenského herca Jána Kronera.

Učiteľ niekoľkých generácií filmárov – Martin Slivka

Etnograf, režisér, scenárista, dramaturg, filmový teoretik, pedagóg, priekopník tzv. etnografickej línie slovenskej dokumentaristiky po sebe zanechal všestranné a bohaté kultúrne dedičstvo. Nakrútil vyše 140 filmov, prevažne autorských, v ktorých bol autorom námetov, scenárov aj režisérom. Základom jeho tvorby v dokumentárnom filme bolo predovšetkým výtvarné umenie a etnografia. Jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a kinematografie – Martin Slivka.

Spisovateľ Milan Ferko oslavuje 80. narodeniny

Slovenský prozaik, básnik, dramatik, novinár a autor literatúry pre deti a mládež v pondelok 14. decembra 2009 oslávi 80. narodeniny. Narodil sa 14. decembra 1929 vo Veľkom Rovnom pri Žiline v rodine drotára. Do ľudovej a meštianskej školy chodil vo svojom rodisku, na gymnázium v Nitre a v Žiline, kde v roku 1949 zmaturoval.

Odpovede

  1. Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle

    Nového Jánošíka videlo počas debutového víkendu 31-tisíc ľudí

    BRATISLAVA 14. septembra (SITA) – Najnovšie filmové spracovanie príbehu o najznámejšom slovenskom ľudovom hrdinovi s názvom Jánošík – Pravdivá história prilákalo počas debutového víkendu do slovenských kín viac ako 31-tisíc ľudí. Snímka poľských režisérok Agnieszky Holland a Kasie Adamik teda zaznamenala druhý najlepší otvárací víkend v histórii slovenského filmu, hneď za filmom Bathory (2008), na ktorý bolo počas otváracieho víkendu v júli 2008 zvedavých presne 35 925 divákov. “Som veľmi spokojná, výsledok je dokonca nad naše očakávania. Mňa obzvlášť teší, že návštevnosť filmu má stúpajúcu tendenciu – najviac divákov sme mali v nedeľu, a že na predstaveniach tvorí väčšinu mladý divák,” povedala distribútorka filmu Denisa Biermannová.

    Veľkofilm Jánošík – Pravdivá história je na Slovensku distribuovaný pre veľký záujem kín v netradične vysokom počte 21 kópií (z toho 4 digitálne) a zatiaľ ho mohli vidieť diváci v 13 najväčších kinách Slovenska v 12 mestách na 239 predstaveniach. V nasledujúcich dňoch a týždňoch príde postupne Jánošík do každého kina na Slovensku. O film Jánošík – Pravdivá história už prejavili záujem aj v zahraničnej distribúcii.

    Agentúru SITA o tom informoval PR manažér filmu Ján Kakaščík.

  2. Re: Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle
    Jánošík prelomil stotisícovú hranicu návštevnosti

    BRATISLAVA 8. októbra (SITA) – Historický veľkofilm Jánošík – Pravdivá história videlo za zhruba mesiac premietania presne 103 348 divákov a diváčok. “S doterajším výsledkom návštevnosti sme spokojní, film dosahuje stabilne dobré výsledky a štyri týždne je na prvom mieste v rebríčku návštevnosti všetkých filmov v distribúcii. Má najvyšší priemer počtu divákov na predstavenie. A čo je najdôležitejšie, medzi tretím a štvrtým týždňom mal asi len 13% pokles návštevnosti, čo je veľmi dobré,” vyjadril sa producent snímky Rudolf Biermann. Jánošík v 19 kópiách pokračuje v putovaní po slovenských kinách. Distribučná spoločnosť Garfield Film pripravuje pre divákov a diváčky tiež vianočné jánošíkovské prekvapenie, uviedol PR manažér filmu Ján Kakaščík.

    Poľsko-slovensko-česko-maďarský koprodukčný historický film vznikol podľa scenára Evy Borušovičovej, ktorá niekoľko rokov študovala archívne záznamy a dokumenty. Snímka je príbehom legendárneho “zbojníka, ktorý bohatým bral a chudobným dával”, stal sa symbolom ľudového odporu proti panskému útlaku a ľudová fantázia ho obdarila zázračnými schopnosťami. Po Jánošíkoch v podaní Theodora Pištěka (Jánošík, 1921), Paľa Bielika (Jánošík, 1935) a Františka Kuchtu (Jánošík, 1962) sa ako legendárny hrdina na plátne predstavil český herec Václav Jiráček. Najnovší filmový Jánošík je podľa režisérky Agnieszky Holland predovšetkým človek, ktorý bojuje s osudom a robí to, čo každý – snaží sa nájsť svoju vnútornú pravdu a slobodu. Napriek podtitulu Pravdivá história je aj táto snímka, ako každá iná, subjektívnou interpretáciou, aj keď pracuje s faktami, tvrdí Holland. Scenáristka Eva Borušovičová si danú dobu podľa nej naštudovala do veľkej hĺbky. Aj v ďalších rovinách, napríklad výtvarnej či hudobnej, sa tvorkyne a tvorcovia snažili dosiahnuť historickú vernosť.

  3. Re: Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle
    Mila Uskalienka ,
    bol som sa na to pozriet, nebolo to vylozene zle, ale tento film zial nemozem vo svojej hlave klasifikovat s poznamkou “pozriet znova”
    Autori sa sice dobre držali historickych pramenov, ale nemuseli to tocit v style hraneho dokumentu. Je to sice realisticke a nie take naivne ako predchadzajuce verzie, ale historicka vernost nevyvazi nedostatky
    Naco narazam? Taky roztraseny film som od cias Blair Witch este nevidel a to bol prosim povodne studentsky film.
    Kamera nestabilizovana, cele mi to prislo ako keby mal kameraman malu videokameru prilepenu sekundovym lepidlom na prilbe a cely cas s nou behal medzi hercami. Rozhodne by som ludom ktori maju sklony k epileptickym zachvatom ist na film neodporucal kvoli tomu ze mihanie svetla je znamym spustacom grand mal-ov. Nebol to typicky “movie for masses” Treba to vidiet, ale mne stacilo raz.

  4. Re: Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle
    mily Zavinac,

    predpokladam, ze tvoj prispevok nebol adresovany iba mne… ale mal si potrebu vyjadrit svoj nazor na film…
    ja totiz pri sledovani a zverejnovani agenturnych sprav neprejavujem sympatie/antisympatie k danej teme… iba informujem :)

    ja som film zatial nevidela… no viem, ze si ho raz pozriem… hoci… s tou kamerou a epileptickymi zachvatmi si ma trosku naplasil… no na druhu stranu viem, ze film The Blair Witch som pre zaujatost do deja zvladla :) mam totiz jednu vzacnu vlastnost… od okolitych veci, okolnosti a udalosti neocakavam dokonalost… tu by mne tazko niekto poskytol, nakolko som veeelmo narocna… ale vo vsetkom hladam minimalne jeden parameter, ktory uspokoji moju hladajucu dusicku a potom mam z kazdej veci, okolnosti i udalosti spravidla vzdy pozitivny zazitok :)

  5. Re: Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle
    Jánošík – Pravdivá história vychádza na DVD

    BRATISLAVA 19. januára (SITA) – Najnavštevovanejší slovenský film v kinách v roku 2009 a tretí najnavštevovanejší slovenský film od roku 1993 Jánošík – Pravdivá história (2009) sa od pondelka dá na DVD požičať vo videopožičovniach, od 27. januára sa nosič bude dať aj kúpiť. Agentúru SITA informovala PR manažérka Magic Box Slovakia Dagmar Krepopová.

    DVD obsahuje okrem samotnej snímky videoklip k piesni Pavla Haberu s názvom Láska a smrť, trailer, teaser a české titulky pre nepočujúcich. Vybrané internetové obchody budú ponúkať limitovanú edíciu s príbalom celoformátového komiksu o Jurkovi Jánošíkovi.

    Poľsko-slovensko-česko-maďarský koprodukčný historický film Jánošík – Pravdivá história vznikal sedem rokov. Režisérsky sa pod snímku podpísala Agnieszka Holland s dcérou Kasiou Adamik. Scenár napísala Eva Borušovičová na základe niekoľkoročného štúdia archívnych záznamov a dokumentov. Snímka je príbehom legendárneho “zbojníka, ktorý bohatým bral a chudobným dával”, stal sa symbolom ľudového odporu proti panskému útlaku a ľudová fantázia ho obdarila zázračnými schopnosťami. Najnovší filmový Jánošík je podľa režisérky Agnieszky Holland predovšetkým človek, ktorý bojuje s osudom a robí to, čo každý – snaží sa nájsť svoju vnútornú pravdu a slobodu.

    Jánošíka stvárnil český herec Václav Jiráček, do slovenčiny ho predaboval herec Robert Roth. Okrem neho vo filme hrajú Ivan Martinka, Sarah Zoe Canner, Táňa Pauhofová či Marián Labuda st.

  6. Re: Najnovší Jánošík prišiel do kín vo veľkom štýle
    Celkom nechapem naco tie agenturne spravy. To je tvoj komentar k clanku???

    Janosik sa tocil aj na mlyne v Kvacianskej doline. Filmari od nas chceli, aby sme spomalili rekonstrukcne prace – lebo to vyzera prilis nove, hm, a v tych casoch ked sa dej Janosika odohraval vyzeralo vsetko staro, ci ako?, A ked neuspeli, tak navrhli, ze oni to rozoberu a postavia znova…. neviem ci toto mam nejak rozsiahle komentovat – ak niekto vie akou pracou je stavba vodneho kolesa a nahona, tak je to zbytocne, pre ostatnych snad len tolko, ze tuto tradicnu sekernicku pracu uz dnes nevie robit takmer NIKTO. Ziadna ferko jozko firma, ktorej sa dost zaplati.
    nastastie sa nam podarilo udrzat si ich od tela, hlavne vdaka zlemu Pedrovi, ktory im cely cas daval najavo, ze ak sa im nepacia nase podmienky, nech tiahnu kade lahsie, pre nas su iba pritazou…co bola cista pravda.
    Hlavne nase predchadzajuce skusenosti boli take – filmar, ked ma hotovy zaber, nic ho nezaujma. necha vsade bordel, nezaplati a zdekuje sa. A nahanaj potom vietor v poli…

    Boli tam dva dni, cele to zasnezili a navesali umele cencule na strechu… jeden nam tam nechali, zavesili sme ho potom uprostred leta… aspon bola sranda
    Zena rube drevo a okolo bezi svorka vlkov…

    Myslim, ze cely tento novy Janosik je iba velka reklama a velke prazdno za tym. Nic relevantne ten film nehovori. Iba ak o tom ake s niektore nanic projekty predrazene a dobre veci, aby si pockali kym nasnezi a cencule budu prirodzene.

Comments are closed.