Minister Rusko navrhuje zrušiť Pamiatkový úrad

Naša prvoaprílová fikcia!
Tlačové oddelenie Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky dnes uverejnilo šokujúcu správu, Obnova.sk vám prináša jej plné znenie.Je potrebne v záujme dynamickejšieho rozvoja trhu z nehnuteľnosťami a stavebníctva, výrazné obmedziť právomoci Pamiatkového úradu, prípadne časom pristúpiť k jeho zrušeniu. Toto opatrenie však neohrozí zachovanie autenticity nehnuteľných a hnuteľných pamiatok. Pamiatkový organ bude nahradený iným orgánom štátnej správy a to Pamiatkovým inšpektorom. Zriaďovateľom tohto orgánu bude Ministerstvo hospodárstva SR. V právomociach tohto orgánu bude podporovať akýmkoľvek spôsobom rozvoj trhu s realitami a zároveň sa snažiť o zdynamizovanie stavebného odvetvia, na druhej strane však plne chrániť hmotné kultúrne dedičstvo.

V týchto hodinách sa zriaďuje špeciálny výbor na zostavenie návrhu zákona. Hovorca ministerstva Ing. Jozef Hovor oznámil, že zákon by mál vojsť do platnosti prvého apríla budúceho roka.

K záveru dňa chcem poprosiť čitateľov aby si ešte raz preštudovali dátum zverejnenia článku. A zostáva mi len dúfať, že tento drobný žart neotrasie dôveryhodnosťou Obnova.sk. Prvý apríl!!!

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zriadenie Pamiatkového úradu Slovenskej republiky

Od 1. apríla vstúpi do platnosti zákon č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu, ktorý bol Národnou radou Slovenskej republiky schválený 19. decembra 2001. Jednou z najdôležitejších zmien vyplývajúcich z toho zákona vo vzťahu k vlastníkom kultúrnych pamiatok, je zriadenie Pamiatkového úradu Slovenskej republiky ako špecializovaného orgánu štátnej správy. Cieľom tohto kroku je odstránenie súčasného duplicitného rozhodovania vo veciach ochrany a obnovy pamiatok.. Pamiatkový úrad SR bude zriadený transformáciou terajšieho Pamiatkového ústavu a jeho regionálnych stredísk a pracovísk s tým, že zo zákona prejdú naň aj pracovnoprávne vzťahy zamestnancov okresných a krajských úradov, ktorí doteraz vykonávajú činnosti súvisiace so štátnou pamiatkovou starostlivosťou.