Záujem o prehliadky sídla Úradu vlády rastie, sprístupnia aj záhradu

Obrázok k článku

Exkurzie na Úrade vlády SR sa stretávajú s čoraz väčším ohlasom verejnosti. Návštevníci sa počas prehliadkového okruhu spojeného s odborným výkladom zoznámia s históriou sídla Úradu vlády, jeho reprezentačnými priestormi a jeho aktuálnym využitím. Budovy úradu vrátane priľahlej záhrady si možno pozrieť so sprievodcom Informačného centra úradu vlády (ICÚV) spravidla každý piatok, ak nie je v priestoroch naplánované iné podujatie väčšieho rozsahu.

V Kaplnke Nepoškvrneného počatia Panny Márie s cennými nástennými maľbami sa od októbra minulého roka pravidelne organizujú ekumenické bohoslužby tiež s účasťou verejnosti a vstupné priestory budov Úradu vlády sa otvorili aj umelcom, ktorým slúžia ako komorné umelecké galérie. V krátkom čase plánujú pre verejnosť sprístupniť aj záhradu Úradu vlády SR. Sprístupnenie úradu pre čo najviac ľudí bolo jedným zo zámerov premiérky Ivety Radičovej.

Bývalé letné sídlo arcibiskupov na Námestí slobody v Bratislave, ktoré je v súčasnosti sídlom Úradu vlády SR, dal postaviť ostrihomský arcibiskup František Forgách začiatkom 17. storočia. Zriadil tu aj okrasnú a ovocnú záhradu. Arcibiskup Juraj Lippay dal sídlo prestavať a jeho brat Ján vytvoril unikátnu renesančnú záhradu, ktorá priťahovala obdivovateľov z celej strednej Európy. Palác i záhrada prechádzali rôznymi prestavbami a úpravami. Záhrada sa v dôsledku budovania nových mestských ulíc postupne zmenšovala. Posledná veľká prestavba sa uskutočnila v rokoch 1939 – 1942, kedy architekt Emil Belluš upravil palác pre administratívne účely. Od polovice 19. storočia patril celý areál vojenskej nemocnici. V rokoch 1942 -1945 tu sídlilo ministerstvo zahraničných vecí vojnového slovenského štátu. Od roku 1993 je palác sídlom Úrad vlády SR. Jeho súčasťou je aj tzv. nová budova, ktorú podľa návrhov architektov Ľudovíta Jendrejáka a Ladislava Kušníra postavili v roku 1979.

Na objednanie organizovanej skupinovej exkurzie pre školy či kolektívy záujemcov možno využiť bezplatnú telefónnu linku 0800 103 104 alebo e-mailovú adresu euroinfo@vlada.gov.sk.

Informáciu agentúre SITA poskytli z Tlačového a informačného odbor Úradu vlády SR.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Na Štefánika si spomenie

    Na Štefánika si spomenie kabinet aj verejnosť

    BRATISLAVA 3. mája (SITA) – Nová budova Úradu vlády SR sa stane pietnym miestom, v stredu si Slovensko pripomína 92. výročie tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Výročie pripomenie členom kabinetu, médiám aj expertom prizvaným na rokovanie vlády aj posmrtná fotografia tejto osobnosti slovenskej a československej histórie. Vstupný priestor Úradu vlády SR bude pri tejto príležitosti otvorený aj pre širokú verejnosť. Uctiť si pamiatku významného slovenského štátnika budú môcť návštevníci úradu vlády v stredu v historickej budove po 15:00. V Kaplnke Nepoškvrneného počatia Panny Márie sa o 16:00 uskutočnia bohoslužby venované i pamiatke Štefánika, ktorý bol synom evanjelického farára pôsobiaceho na fare v jeho rodných Košariskách. Informovali o tom z úradu vlády.

    Milana Rastislava Štefánika po tragickom nešťastí v Ivanke pri Dunaji previezli spolu s tromi talianskymi pilotmi do vojenskej nemocnice v bývalom arcibiskupskom paláci, ktorý je v súčasnosti sídlom Úradu vlády SR. V paláci boli telesné pozostatky päť dní až do pohrebu. Na nádvorí sa vtedy uskutočnili aj vojenské pocty tragicky zosnulému M. R. Štefánikovi. 

  2. Deň otvorených dverí na Úrade

    Deň otvorených dverí na Úrade vlády SR

    BRATISLAVA 26. augusta – Pri príležitosti Dňa Ústavy SR otvára vo štvrtok 1. septembra 2011 Úrad vlády SR svoje brány a na návštevu pozýva všetkých obyvateľov Slovenska. Pre návštevníkov budú od 10. do 16. hod. sprístupnené historická i nová budova Úradu vlády SR, ako aj bývalá slávna Lippayova záhrada. O dobrú náladu sa postará Vojenská hudba Ozbrojených síl SR a zoskupenie Swing Young Jazz Generation.

    Návštevníci si budú môcť prezrieť reprezentačné a rokovacie priestory bývalého Letného arcibiskupského paláca i novej budovy Úradu vlády SR. Vstup bude možný jednotlivo alebo v skupinkách so sprievodcom a výkladom. Sprístupnená bude Zrkadlová sála, ktorá okrem oficiálnych ceremoniálnych udalostí slúži aj ako rokovacia miestnosť vlády Slovenskej republiky. V historickej budove možno obdivovať aj Kaplnku Nepoškvrneného počatia Panny Márie s oltárom od rakúskeho sochára Georga Rafaela Donnera.
    Tzv. nová budova Úradu vlády SR ponúkne v priestoroch Presscentra premietanie filmu Dušana Hanáka Papierové hlavy. V pôvodnej rokovacej sále vlády SR bude vystavená verná replika Ústavy Slovenskej republiky, zapožičaná z Národnej rady SR. Vo vstupných priestoroch bude inštalovaná výstava francúzsko-slovenského občianskeho združenia Deti Dunaja/Les Enfants du Danube.

    Pestrý program je pripravený v záhrade. Okrem predstavení historického šermu a vystúpení sokoliarov budú mať návštevníci možnosť vrátiť sa v čase a vyskúšať si dobové kostýmy, alebo overiť si svoju zručnosť v historickej strelnici. K dispozícii budú aj historické vozidlá, ktoré záujemcov po areáli aj povozia.

    Ústredie ľudovej umeleckej výroby počas Dňa otvorených dverí otvorí v záhrade Úradu vlády SR Školu umeleckých remesiel, ktorá ponúkne príležitosť priučiť sa pod dozorom lektorov hrnčiarstvu, rezbárstvu, modelovaniu, čipkárstvu, maľbe na sklo, drotárstvu a práci s textilom.

    Bohatý program čaká aj najmenších na novom detskom ihrisku s preliezačkami, pri starodávnych detských hrách alebo pri skladaní veľkoplošného puzzle s krajinami Európskej únie. Pripravený je tiež kvíz – jeho víťazi získajú drobné darčeky. O občerstvenie sa postará záhradný bufet.

    Vstup do budovy Úradu vlády SR je cez hlavný vchod z Námestia slobody, v areáli sa môžu používať fotoaparáty a kamery. Vstup s domácimi zvieratami nie je povolený.

    Predbežný program Dňa otvorených dverí na Úrade vlády SR štvrtok 1. septembra 2011:

    10,00 – 12,00 koncert Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR

    10,30 – 15,30 prehliadka reprezentačných priestorov ÚV SR s výkladom /každých 30 minút

    11,45 – 13,20 premietanie filmu Papierové hlavy

    11,30 – 12,00 vystúpenie skupiny historického šermu

    12,15 – 12,30 vystúpenie sokoliarov

    14,00 – 15,35 premietanie filmu Papierové hlavy

    14,00 – 14,15 vystúpenie sokoliarov

    14,30 – 15,00 vystúpenie skupiny historického šermu

    15,00 – 16,00 koncert Swing YoungJazzGeneration

    Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Comments are closed.