Paneurópska VŠ tvorí digitálne objekty pamiatok

Obrázok k článku

Paneurópska vysoká škola vytvára spolu so slovenskými a ukrajinskými partnermi digitálne 3D modely štrnástich pamiatok z východného Slovenska a desiatich pamiatok z Ukrajiny. Digitálne modely budú môcť následne školy využiť pomocou metód zobrazovania vo virtuálnej a rozšírenej realite vo výučbe. O projekte s názvom InovEduc na tlačovej konferencii hovoril dekan Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy Eugen Ružický.

 

Riešitelia projektu do podoby učebnej látky digitalizujú drevené kostoly, technické pamiatky, hrady, kaštiele či prírodné zaujímavosti. Súčasťou digitalizovaných pamiatok na Slovensku bude napríklad Židovský cintorín Topoľa, Kaštieľ Humenné, Drevený chrám v Inovciach, Bardejovské suburbum či Hrad Zborov. Učebná látka bude slúžiť na vzdelávanie stredoškolákov v predmetoch história, geografia, informatika, náuka o spoločnosti alebo regionálna výchova. Exteriéry objektov digitalizujú pomocou fotografického snímania a letecky pomocou dronov. Interiéry objektov spracovávajú do formy panorámy. Digitalizované pamiatky budú ilustrovať historický vývoj stavieb, kultúru národov, ale aj geografickú a prírodnú rozmanitosť. “Pre jednotlivé spôsoby zobrazenia objektov vyvíjame softvér pre ich zobrazenie vo virtuálnej a rozšírenej realite. Kultúrne artefakty budú sprístupnené aj na mobilných zariadeniach a webových stránkach,” uviedol dnes odborný riešiteľ projektu z Paneurópskej vysokej školy Ján Lacko.

 

Finálne výsledky a výstupy projektu InovEduc budú v apríli 2017 k dispozícii aj širokej verejnosti, pre pedagógov budú dostupné aj metodické materiály. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články