Múzeum Spiša oslavuje 60 rokov existencie

Kaštieľ Markušovce

Top 60 Múzea Spiša je názov jubilejnej výstavy Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi, ktoré si tohto roku pripomína 60 rokov od svojho založenia. „Snažili sme sa vybrať top 60 zbierkových predmetov, ktoré prezentujú rôznorodosť zamerania nášho múzea,“ uviedla pre SITA riaditeľ Múzea Spiša Zuzana Krempaská. Na výstave sa prezentujú nielen zbierkové predmety, ale aj pamiatkové objekty, ktoré má múzeum v správe. Ide o národného kultúrne pamiatky Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi, kaštieľ v Markušovciach a letohrádok Dardanely, „ktoré svojim významom presahujú rámec regiónu a sú významné aj v rámci Slovenska.

Zbierkový fond múzea obsahuje približne 130 000 kusov zbierkových predmetov, z ktorých múzejníci vybrali 60 naj exponátov a predmetov z odborov história, národopis, dejiny umenia, dejiny hudby, dejiny techniky, numizmatika, archeológia, baníctvo, mineralógia, petrografia, paleontológia, botanika a zoológia. Podľa riaditeľky sa nedá konkrétne určiť ten naj predmet, keďže výstavu pripravovalo asi päť pracovníkov z rôznych odborov. Pre samotnú riaditeľku, ako paleontologičku a geologičku, sú top predmety napríklad žraločí zub z Hornádskej kotliny spred desiatok miliónov rokov, prípadne obtlačok ryby z treťohôr. Pri príležitosti vernisáže výstavy Top 60 Múzea Spiša sa priamo v priestoroch múzea používala príležitostná poštová pečiatka venovaná výročiu Múzea Spiša.

Dnešnou vernisážou výstavy sa oslavy Múzea Spiša nekončia. Múzeum pripravuje na jeseň vydanie monografie, ktorá by komplexne zmapovala 60 ročnú činnosť múzea. „Múzeum Spiša počas svojej existencie ešte nevydalo monografiu, ktorá by bola komplexným prierezom jeho histórie,“ uviedla Krempaská. Súčasťou monografie by malo byť aj DVD venované výstave Top 60 Múzea Spiša a histórii múzea. Múzeum tiež na september pripravuje konferenciu venovanú 60 rokom múzea, Okrem prednáškovej časti chcú pracovníci múzea v jednom exkurznom dni predstaviť svojim kolegom zo Slovenska časť zo svojich výskumov priamo v teréne.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články