Boty, botky, botičky (obuv a topánky) – od 10. 6. do 30.10. 2005

Obnova.sk Fotografia

Z pôvodnej potreby chrániť nohu pred chladom, horúčavou, vlhkom a nebezpečným povrchom sa stala obuv nepostrádateľnou súčasťou nášho života. Už od počiatku ľudských dejín bola symbolom spoločenského postavenia, stala sa výrazným módnym doplnkom, inšpiráciou umeleckých diel aj umeleckým výtvorom sama o sebe.
Anglický dramatik George Bernard Shaw povedal, že keby niekto zostavil úplné múzeum vývoja ľudskej obuvi, znázornil by hmotné dejiny kultúry od prostých počiatkov cez komplikované omyly a zvrátenosti až po dnešnú účelnosť. Bolo azda zámerom nákupcov, predajcov a návrhárov firmy Baťa vybudovať v Zlíne takéto múzeum, keď z celého sveta privážali zaujímavé obuvnícke výrobky? Výsledky zberateľského nadšenia vytvorili základ neskoršej kolekcie historickej a exotickej obuvi. Verejnosti bola zbierka prvýkrát predstavená na jar roku 1930, takže sa dá povedať, že zlínske obuvnícke múzeum patrí k najstarším takto špecializovaným múzeám na svete.

Obnova.sk Fotografia

Putovná výstava Boty, botky, botičky sleduje vývoj obúvania od najstaršieho obdobia českých dejín až po súčasnosť. Dá sa povedať, že je vlastne akýmsi „miniatúrnym obuvníckym múzeom“, obsahuje viac ako 300 exponátov obuvi, viac ako 60 kusov rozličného obuvníckeho náradia a nástrojov, ako sú napríklad šidlo, verk, kolofónia, šusterský lep, dratvy a kolíky. Najranejšie dejiny sú zachytené prostredníctvom kópií, zhotovených v modelárskej dielni firmy Baťa podľa dobových vyobrazení a predlôh. Imitácie dostali mená podľa predpokladaných nositeľov , a tak možno vidieť napodobneninu trónnej obuvi českého kráľa Václava I., imitáciu brokátovej korunovačnej črievice rímskeho cisára a českého kráľa Karla IV., čižmy vojvodu Albrechta z Valdštejna, veliteľa z doby tridsaťročnej vojny alebo „brynelky“ českej spisovateľky Boženy Němcovej. K najatraktívnejším historickým exponátom patrí originálna postiliónska čižma so sárou z obdobia okolo roku 1800, ktorá váži 3,75 kg, a to iba jediný polpár, alebo dámska črievička z kože škrečka, vyrobená v Prahe v roku 1912 neznámym obuvníkom.

Pamätníci si iste radi zaspomínajúpri kolekcii obuvi, vyrábanej od roku 1894 do konca II. svetovej vojny v českých a slovenských filiálkach firmy Baťa. Nechýbajú slávne „séglovky“, prvý výrobok firmy Baťa, ktoré expedovala na prelome 19. a 20. storočia do celej strednej Európy a na Balkán. Vidieť možno „meltonky“, „kanady“, „džeksny“, baletné „piškótky“ a „cvičky“. To všetko patrilo do výrobného programu tejto najslávnejšej obuvníckej firmy, ktorá bola povestná svojimi cenami, končiacimi sa číslom 9 – nádherné črievičky, poltopánky a ďalší sortiment obuvi iba za 29 alebo 49 korún, luxusné modely za 99 korún.

Márnivé dámy poteší kolekcia obuvi a kabeliek z kože jašterov a hadov, ale aj nápadité fantazijné modely študentov ateliéru obuvi v Uherskom Hradišti, inšpirované etnickými motívmi, alebo tvorbou avantgardných maliarov.
Unikátna je kolekcia obúvania cudzích národov. Sú tu sústredené rôzne typy obuvi zo všetkých kontinentov sveta. Veľmi zaujímavá je kolekcia topánok pre atamanov (volených náčelníkov kozáckych oddielov), zakúpená v roku 1911 posledným majiteľom panstva Buchlov na Morave, ďalej súbor sandálikov z Afriky a Latinskej Ameriky. Najpríťažlivejšími exponátmi pre laického návštevníka sú pravdepodobne dreváky budhistického mnícha z Japonska, eskimácke čižmy Inuitov z oblasti Aljašky, zhotovené z tulenej kože, mokasín prérijných Indiánov alebo grécka obuv tsarouhia, ktorú dodnes používajú príslušníci čestnej stráže v Aténach. Návštevníkov snáď potešia aj kožušinové čižmy, nazývané „unty“ a čapica zo sibírskeho psa, ktoré zo svojich ciest po Sibíri priviezol cestovateľ Jiří Hanzelka.
A čo najviac obdivujú odborníci?Hádam nádhernú kolekciu dámskych lodičiek, určenú pre svetovú výstavu EXPO New York 1939 alebo perleťou vykladané dreváky pre háremové ženy v Turecku a Sýrii. A všetci iste budú nadšení rituálnou obuvou austrálskych domorodcov, ktorá je zhotovená z peria pštrosa emu a ženských vlasov. Tento vzácny unikát z konca 19. storočia patrí k najvzácnejším predmetom v zbierke obuvi, nie je bežne požičiavaným exponátom a až doteraz bolo možné ho vidieť iba v zlínskom Obuvníckom múzeu. Dá sa povedať, že je naozajstnou „čerešničkou na torte“, určenou iba pre návštevníkov výstavy v Bratislave. Veľký záujem bude iste vzbudzovať i replika obuvi slávneho ľadového muža, nazývaného Ötzi, vyrobená z medvedej a jelenej kože presne podľa originálnej obuvi, nájdenej na múmii starej takmer 5300 rokov.

Ľudstvo sa obúva od nepamäti. Z nutnosti, ale aj pre parádu, vo všedné dni aj vo sviatok, v radosti aj v smútku. Bez toho, aby sme si to uvedomovali, obuv je fantastickým zdrojom informácií. O nás samotných, ale aj o histórii a hmotnej kultúre ľudstva vôbec. Spisovateľ Ludvík Vaculík v jednej zo svojich posledných knižiek napísal, že topánka je zaujímavá a pekná vec. Vecí je na svete veľa, ale nie každá je zaujímavá a pekná, a pritom účelná. Rozmanitosť tvarov a farebná krása malých „klenotov“ nadchýna návštevníkov aj na počiatku tretieho tisícročia. Príďte sa pozrieť do výstavných priestorov Slovenského národného múzea na všetky tie topánky a topánočky…

termín konania: 10.06.2005 – 30.10.2005
miesto konania: Budova Slovenského národného múzea, Bratislava
autor: Mgr. Miroslava Štýbrová
spoluautor: Milena Gregúrková
spoluorganizátor: Muzeum Jihovýchodní Moravy – Obuvnické muzeum Zlín
vstupné: 40,- Sk, zľava 20,- Sk, školské skupiny
otváracie hodiny: jún 9.00- 17.00, júl – sept 10.00-18.00

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články