Konferencia: Historici o vzťahoch Slovenska a Poľska v rokoch 1937-47

Slovensko-poľské vzťahy v rokoch 1937 až 1947 budú témou stretnutia historikov v sobotu 3. októbra 2009 na Spiši. Ako ďalej agentúru SITA informoval riaditeľ Štátneho archívu v Levoči Ministerstva vnútra SR František Žifčák, medzinárodná vedecká konferencia, ktorá sa v sobotu uskutoční v Spišskej Belej, sa bude venovať aj analýze dejín Spiša, Oravy a Kysúc, teda regiónov, ktoré mimoriadne citlivo prežívali práve desaťročie 1937 – 1947.Časť konferencie je venovaná kontroverznému bojovníkovi proti komunizmu Józefovi Kuraśovi zvanému „Ogień“ (Oheň), ktorého veľká časť obyvateľstva Poľska vníma ako vojnového hrdinu. Slováci však podľa Žifčáka spájajú jeho činnosť aj s útokmi a vraždami Slovákov v Poľsku.

Lektormi na konferencii budú historici z Ústavu pamäti národa, členovia Spišského dejepisného spolku a ďalších odborných inštitúcií zo Slovenska a Poľska. Očakáva sa, že výsledky konferencie prinesú nové poznatky a hodnotenia historického vývoja v podtatranskej oblasti v období 1937 – 1947. Konferenciu organizujú Spišský dejepisný spolok a Spolok Slovákov v Poľsku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

České, poľské a slovenské hrady sa predstavia na Spiši

SúHRADnice 2009 je názov dvojdňovej konferencie, ktorú pre odbornú i širokú verejnosť pripravilo na víkend 7. – 8. augusta Spišské múzeum v Levoči. Konferencia je venovaná pamiatkovej obnove, ochrane hradov ako objektov. Druhá časť konferencie je venovaná prezentáciám pre verejnosť, ako sa stavať k prezentácii jednotlivých kultúrnych pamiatok v súčasnosti a kam majú pokračovať. Medzinárodnými partnermi druhého ročníka konferencie sú hrad Pernštejn z Českej republiky a hrad Niedzica v Poľsku. Prvý deň podujatia SúhHRADnice 2009 sa uskutoční v historickej radnici v Levoči. Všetky odborné prednášky sú prístupné pre širokú verejnosť.

Pripomíname si výročie začiatku 2. svetovej vojny

Dnes 1. septembra 2009 si pripomíname 70. výročie napadnutia Poľska nemeckou armádou. Dátum, ktorý neskôr historici označili ako začiatok druhej svetovej vojny. “Existencia Poľska, obnoveného v roku 1918, dlhodobo prekážala nielen nacistickej, ale rovnako aj boľševickej mocnosti – Stalinovmu ZSSR. Rozdelenie nových mocenských sfér v Európe a súčasne likvidáciu poľského štátu si Stalin s Hitlerom dohodli v spojeneckom pakte z 23. augusta 1939,” povedal pre agentúru SITA historik Peter Jašek.

Otvoria výstavu o histórii Spiša

Ojedinelý výstavný projekt o histórii Spiša bude v sobotu 28. novembra 2009 o 16:00 sprístupnený v budove Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči. Ako agentúru SITA informoval hovorca Spišskej diecézy Peter Majda, unikátne exponáty, medzi ktoré patria napríklad originálne gotické tabule z hradnej Kaplnky sv. Alžbety, či zlatý poklad Spišskej Kapituly, doplní autorská prezentácia historických odkazov biblickej a kultúrnej tradície súčasného výtvarníka Matúša Lányiho. Výstavu, ktorá potrvá do 31. júla 2010, pripravilo SNM – Spišské múzeum v Levoči v spolupráci so Spišskou diecézou.