Maľované salaše na vianočnej výstave v ÚĽUV-e

BRATISLAVA 11. decembra 2004 (SITA) – Vianočné maľby salašov zo stredoslovenských banských miest vystaví od štvrtka Galéria ÚĽUV v Bratislave. Maľované salaše sú pomerne málo známou, ale zaujímavou časťou slovenského ľudového umenia, informoval agentúru SITA riaditeľ ÚĽUV-u Milan Beljak. Návštevníci galérie si pozrú maľby na papieri i na plátne z 19. a 20. storočia, ktoré vytvorili prevažne baníci v dvoch najvýznamnejších banských mestách na Slovensku – v Banskej Štiavnici a Banskej Bystrici a niekoľkých osadách na okolí. Galéria ÚĽUV si prezentované exponáty požičala zo zbierok Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Výstava bude otvorená do 5. februára budúceho roka. Vstup je voľný.Maľované salaše súvisia s maľovanými pozadiami k figurálnym betlehemom a sú doplnením a rozvinutím betlehemskej pastierskej témy. V ľudovom prostredí ich volali salaš ( Banská Štiavnica) alebo pastva (Banská Bystrica a okolie). Vyznačujú sa poetickým uchopením reality, úprimnosťou a čistotou výtvarného vyjadrenia, použitím jednoduchých výrazových prostriedkov.

(SITA, zd;ra), 0137

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Maľované salaše

Pomerne málo známou, ale zaujímavou časťou slovenského ľudového umenia sú maľované salaše. Sú to ľudové maľby na papieri i na plátne z druhej polovice 19. storočia a z prvej polovice 20. storočia. Maľovali ich prevažne baníci v dvoch najvýznamnejších banských mestách na Slovensku – v Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici a v baníckych osadách na ich okolí.

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.

Ľudové nástroje T. Kobličku v Galérii ÚĽUV

14. februára 2005 (SITA) – Jeden z najvšestrannejších výrobcov ľudových nástrojov na Slovensku Tibor Kobliček vystaví svoje diela od utorka v bratislavskej Galérii ÚĽUV. Ako pre SITA povedal kurátor výstavy Martin Mešša, Kobliček vie nástroje vyrobiť, zahrať i sprevádzať svoju hru spevom. Kobličkove umenie naživo si budú môcť návštevníci vypočuť na utorkovej vernisáži o 17:00.

SBM – Podzemie očami meračov v minulosti

(do 15. septembra)
Slovenské banské múzeum 8.júna otvorilo, v kaplnke v Kammerhofe, výstavu Podzemie očami meračov v minulosti. Výstava vznikla spoluprácou Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, Banského múzea v Rožňave, Slovenského banského múzea a Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici. Autori výstavy predstavujú dve skupiny menej známych máp- banské a jaskynné.