Košičania nespoznali Dóm sv. Alžbety

Kráľ košických zvonov Urban oznámil v piatok večer obyvateľom mesta radostnú správu. Najvýznamnejšia časť historického jadra medzi národnou kultúrnou pamiatkou Dómom svätej Alžbety a Urbanovou vežou je po šiestich mesiacoch opäť prístupná verejnosti. Námestíčko, ktoré môže slúžiť na kultúrne cirkevné podujatia, dostalo po rozsiahlej rekonštrukcii úplne novú tvár.
V nevídanej kráse sa vďaka novému osvetleniu zaskvela aj najväčšia gotická katedrála na Slovensku.

Za zvukov Ódy na radosť postupne sa rozsvecujúce reflektory poskytli zopár stovkám Košičanov pohľad, ktorý nikoho nenechal chladným.

„Je to nádherný pocit. V minulosti som rôznym návštevám ťažko vysvetľoval, prečo je po zotmení taká významná pamiatka v tme. Teraz ju konečne môžeme vidieť v plnej kráse,“ tešil sa riaditeľ Mestského archívu v Koši­ciach Jozef Kirst.

„Celý život chodím okolo, ale až teraz vidím, aký je ten náš dóm naozaj nádherný. Priznám sa, vyrazilo mi to dych,“ povedala so slzami dôchodkyňa Mária Balážová.

Dojatie zmohlo aj akademického sochára Vladimíra Višvádera z Bratislavy: „Veľmi dlho som niečo podobné nezažil. Cítil som sa ako Košičan. Mal som pocit, že všetci okolo vnímajú to krásne divadlo rovnako, že každému po chrbte bežia zimomriavky.“

Sochár, ktorý so svojou firmou desať rokov pracuje na obnove Dómu svätej Alžbety, kaplnky svätého Michala a ďalších pamiatok v historickom jadre Košíc, je rekonštrukciou priestoru nadšený.

„Z nádhernej katedrály sa stala jedna monumentálna socha, na ktorú môžu byť Košičania právom hrdí. Až teraz sa dajú vidieť krásne detaily, ktoré za denného svetla zaniknú. Nádherné portály sú pýchou gotiky v európskom meradle. Celý priestor dostal novú dimenziu, neopakovateľnú atmosféru. To musí pohnúť každým citlivým človekom so zmyslom pre krásu,“ povedal Višváder.

Rekonštrukcia si vyžiadala náklady vo výške 21,3 milióna korún. Jej priebeh ovplyvnil aj archeologický výskum, ktorý odhalil stredovekú minulosť okolia Dómu.

V novej porfýrovej dlažbe je naznačený pôdorys dnes už neexistujúcej neskorogotickej kaplnky sv. Jozefa z 15. storočia i múr cintorína, kde sa pochovávalo od stredoveku do konca 18. storočia.

MIKULÁŠ JESENSKÝ

zdroj: SME

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nezisková organizácia Perly gotickej cesty prosí o pomoc

Košický Dóm sv. Alžbety je architektonickým unikátom Európy, ale pretože začiatkom 19. storočia zbúrali priľahlú kaplnku sv. Jozefa, nemôže byť zapísaný do Európskeho kultúrneho dedičstva. Najväčšia slovenská katedrála si však vyžaduje rekonštrukciu. Na jej záchranu vznikla nezisková organizácia Perly gotickej cesty.

Výskum a obnova pamiatok v Skalici

Históriou dýchajúce stavebné pamiatky, pripomínajúce dávne udalosti a postavenie bývalého slobodného kráľovského mesta, robia Skalicu príťažlivou a svojráznou. V nemalej miere i preto, že sú zachované v dobrom stave. Neustále sa prejavujúci účinok času je nutné vyvažovať systematickou starostlivosťou a opaterou…