Uvítanie medom

Princ Charles po druhý raz na Slovensku

2. novembra 2000
Dvojdňová oficiálna návšteva princa Charlesa (52), najstaršieho syna britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa, ktorý je prvým v poradí na následníctvo britského trónu, má osobitný charakter. Okrem oficiálnych prijatí a rozhovorov bol program návštevy zostavený podľa špecifických záujmov a aktivít princa Charlesa. Slovenskí hostitelia pre princa z Walesu, ktorý predsedá desiatkam organizácií, zaoberajúcich sa najmä ochranou životného prostredia, architektúrou a charitou, pripravili na strednom Slovensku prehliadku kostolíkov v Zolnej pri Zvolene a Ponikách a prechádzku Badínskym pralesom. Napriek nevľúdnemu počasiu a hustému dažďu, ktoré sprevádzali stredajšiu návštevu princa z Walesu na strednom Slovensku, princ Charles bol spokojný.
„Kráľovskú návštevu sme tu ešte nemali,“ povedal hrdo ponický starosta Emil Králik. Národná kultúrna pamiatka pochádza zo 14. storočia a jej ozdobou sú zachované fresky talianskych umelcov. Poničania darovali princovi Charlesovi fujaru aj pohár pravého horského medu, za ktorý sa poďakoval s tým, že je vášnivým milovníkom medu.

V Banskej Bystrici slávnostne otvoril monitorovacie centrum anglickej spoločnosti Skamp pre strednú Európu, ktoré sa bude zaoberať predajom a distribúciou vnútrovozidlových komunikačných a monitorovacích systémov. Fanfárami a nadšenými výkrikmi privítali následníka britského trónu na banskobystrickom námestí. Napriek neprívetivému počasiu absolvoval krátku prechádzku po ňom s primátorom mesta Jánom Králikom. Princ Charles srdečne komunikoval s Banskobystričanmi, zaujímal sa o históriu budov na námestí. Podľa Králika bol princ Banskou Bystricou nadšený a ako Charles sám povedal, predstihla jeho očakávania. Príjemne ho tiež prekvapilo, že tretina ľudí vedela po anglicky.

Jeho pobyt na strednom Slovensku zavŕšila návšteva Badínskeho pralesa, od ktorej ho neodradilo ani zlé počasie. V gumákoch v ňom strávil asi hodinu.

Následníka britského trónu, ktorý pricestoval na pozvanie prezidenta Rudolfa Schustera, večer v Bratislave prijal v zastúpení prezidenta predseda NR SR Jozef Migaš. Na rozhovoroch sa zúčastnil aj šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. Dnes sa očakávajú rozhovory s premiérom Mikulášom Dzurindom. Po deviatich rokoch od prvej návštevy Bratislavy, na ktorú vtedy prišiel aj s manželkou princeznou Dianou (tragicky zahynula v auguste 1997), si dnes prezrie aj historické centrum mesta.

Dagmar Teliščáková

Zdroj: Pravda č. 253/00, 02. 11. 2000

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Návšteva generálneho riaditeľa UNESCO

V dňoch 20.- 23. augusta navštívil Slovensko na pozvanie ministra zahraničných vecí generálny riaditeľ UNESCO pán Koïchiro Matsuura s manželkou Takako Kirikae Matsuura. Ministerstvo kultúry SR bolo hostiteľom pána Matsuuru v prvý deň jeho pobytu na Slovensku, v nedeľu, 21. augusta 2005.

Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko

Slovensko očakáva prvú návštevu nórskeho panovníckeho páru – kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje. Nórski monarchovia pricestujú v pondelok 25. októbra 2010 podvečer a ich oficiálny program sa začne v utorok. Počas návštevy, ktorá sa skončí vo štvrtok 28. októbra 2010 podvečer, ich bude sprevádzať minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Jonas Gahr Store a štátni tajomníci pre obranu, obchod a priemysel. Ako pre médiá uviedla veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen, “hlavným cieľom návštevy je posilniť naše bilaterálne vzťahy, ktoré sú už teraz vynikajúce, ale vždy je určitý priestor na vylepšenie a rozšírenie”.

Rebríček návštevnosti

31. júla 2000
Záujem turistov o slovenské hrady, zámky a kaštiele kolíše. Najväčšiemu záujmu verejnosti sa teší Bojnický a Oravský hrad, kam príde v letných mesiacoch viac ako 30-tisíc návštevníkov.

Oslava 1. mája v barokovom štýle na zámku Schloss Hof

Oslava 1. mája na barokovom zámku, veľký sprievod zvierat, majáles, narazenie pivného suda, to všetko sa bude konať na barokovom zámku. Slávnosť zvierat a mnoho iných atrakcií. Nádherné kone a zriedkavé druhy bielych oslov, ovečky, kozičky, ťavy a pekné alpaky majú na 1. mája svoju premiéru. Zažijete atraktívnu šou s predvádzaním jazdeckého umenia, či ľudovým tancom.