Plot okolo ambasády USA nebude

Trojmetrový bezpečnostný plot pred ambasádou USA v Bratislave nebude. Dohodli sa na tom v stredu americký veľvyslanec Ronald Weiser s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským a starostom mestskej časti Staré mesto Petrom Čiernikom.”Na základe znepokojenia dvoch starostov, demonštrácií a vyjadrení občanov Bratislavy stiahneme našu požiadavku vybudovať stále oplotenie okolo veľvyslanectva,” uviedol Weiser pred novinármi.



Ambasáda sa tak podľa jeho slov rozhodla aj preto, aby mohla ďalej konštruktívne diskutovať so zástupcami mesta a pamiatkovým ústavom a hľadať náhradné priestory. Zároveň prisľúbil, že niektoré betónové zábrany z Hviezdoslavovho námestia ambasáda odstráni. Urýchli aj postupy pri žiadosti o víza.



“Nebude potrebné, aby žiadatelia o víza stáli vonku v daždi,” uzavrel Weiser. V spolupráci s Ďurkovským a Čiernikom bude naďalej hľadať náhradné priestory na premiestnenie veľvyslanectva.




Ďurkovský je rád, že americká administratíva uznala požiadavky obyvateľov a mesta. O konkrétnych lokalitách na presťahovanie zastupiteľského úradu nechcel hovoriť.

“Americká ambasáda už vynaložila niekoľko miliónov korún v snahe nájsť novú lokalitu. Použili sme služby realitných kancelárií. Boli tu aj šiesti ľudia z Washingtonu, aby preskúmali lokality,” spresnil veľvyslanec. Podľa neho však, aj keby už poznali umiestenie novej ambasády, potrvá ešte niekoľko rokov, kým ju upravia na požadované účely.

Čiernik verejnosť ubezpečil, že Hviezdoslavovo námestie zostane promenádou a námestím pre všetkých Bratislavčanov.



zdroj: http://spravy.pravda.sk/sk_domace.asp?r=sk_domace&c=A040331_171028_sk_domace_p04

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O okolí Veľvyslanectva USA sa diskutuje

Veľvyslanectvo USA sa od teroristických útokov na WTC a Pentagón v roku 2001 snaží o posilnenie ochrany svojej budovy na Hviezdoslavovom námestí. Navrhované opatrenia však narážajú na odpor.
Veľvyslanectvo chce posilniť bezpečnosť vybudovaním vysokého kovového plota a ďalšími ochrannými prvkami.

Stanovisko hlavného mesta SR Bratislava k vybudovaniu ochranného oplotenia

Stanovisko hlavného mesta SR Bratislava k vybudovaniu ochranného oplotenia pred budovou zastupiteľského úradu USA na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave

Samospráva hlavného mesta SR Bratislava vníma rozhodnutie Ministerstva kultúry SR o zrušení stanoviska Krajského pamiatkového úradu Bratislava predovšetkým ako politické rozhodnutie, ktoré je motivované snahou vlády SR o ústretovosť a záujmom na dobrých bilaterálnych vzťahoch s administratívou Spojených štátov v čase zavŕšenia integračných snáh Slovenska do Európskej únie a NATO.

Proti plotu pred ambasádou USA protestovalo asi sto ľudí

BRATISLAVA 21. februára 2004 (SITA) – Približne sto ľudí dnes od 14:00 protestovalo proti plánovanému oploteniu amerického veľvyslanectva pred jeho sídlom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Pokojná demonštrácia s transparentmi, na ktorých boli heslá Stop oploteniu, či Plot áno, ambasádu nie, trvala približne hodinu.