Zomrel akademický sochár Jozef Mazan

Obnova.sk Fotografia

Posledná rozlúčka s akademickým sochárom Jozefom Mazanom bude v sobotu o 11:00 v bratislavskom krematóriu. Spoluzakladateľ prvého Zväzu slovenských výtvarných umelcov a člen Spolku voľných výtvarných umelcov zomrel v utorok 6. marca vo veku 87 rokov. Agentúru SITA o tom informovala umelcova rodina.

Obnova.sk Fotografia

Jozef Mazan (1920-2007) je rodákom z obce čata v okrese Levice. Maľbu a sochárstvo študoval na Vysokej škole technickej v Zlíne, absolvoval tiež ročné štipendium na Akademie der Bildenden Künste v Mníchove. Mazan vytvoril niekoľko pamätníkov k Slovenskému národnému povstaniu – v Nemeckej, Dolných Hámroch, Osľanoch, Cígeli. Podpísal sa i pod plastickú ornamentálnu výzdobu stropu pod balkónmi v Divadle P. O. Hviezdoslava, či ornamentálnu výzdobu Novej scény. Jeho diela zdobia okrem galérií a múzeií i interiéry Ministerstva kultúry SR, Ministerstva vnútra SR, či Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Poznámka redakcie:

Jozef Mazan bol do poslednej chvíle tvorivým človekom. Minulý rok som ho stretol na schodoch mestského úradu v Banskej Štiavnici. V ten čas si zaznačil moje telefónne číslo s tým, že pripravuje pre mesto Banská Štiavnica veľkú plastiku a bude potrebovať pomoc. Keď som študoval na strednej škole umeleckého zamerania bol pre mňa dobrým aj keď prísnym učiteľom. Škoda len že som ja nebol takým dobrým študentom. Mohol som sa od neho naučiť viac.

Michal Hrčka

Žil v B. Štiavnici: http://www.skola.obnova.sk/?U%E8itelia/B%FDval%ED_u%E8itelia
Fotografia z archívu M. Hrčku (www.obnova.sk)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Anton Djuračka (1904 – 1971)

Považská galéria umenia v Žiline usporiada monografickú výstavu akad. mal. Antonovi Djuračkovi, pri príležitosti jeho 100. výročia narodenia.
Vernisáž výstavy
sa uskutoční dňa 26. februára 2004 o 17,00 hod. vo výstavných priestoroch na 1. poschodí a potrvá do 7. 4. 2004.

Štiavnické veduty

Priatelia Banskej Štiavnice, priatelia Štokovca, dovoľujeme si Vás pozvať na vernisáž výstavy fotografií, ktoré vznikli počas pilotného workshopu študentov Vysokej školy výtvarných umení, Štiavnické veduty 08 v októbri 2008.