Východná pripomenie osobnosti folklóru

Obrázok k článku

Folklórny festival Východná si vo svojom 57. ročníku zaspomína na dve významné osobnosti slovenskej folkloristiky, ktoré tento rok navždy odišli. Poctou Klimentovi Ondrejkovi a Jozefovi Majerčíkovi bude program s jednoduchým názvom Ďakujeme. Autori v ňom prepoja projekcie archívnych záznamov s choreografiami inšpirovanými tvorbou oboch legiend. Návštevníci najstaršieho a najrozsiahlejšieho celoslovenského folklórneho festivalu s medzinárodnou účasťou na Slovensku si ich budú môcť pripomenúť hneď v prvý večer, v piatok 1. júla od 22:00. Na veľkej scéne amfiteátra vo Východnej sa v hodinovom programe predstavia vybrané folklórne kolektívy i jednotlivci. Folklórny festival Východná sa aj tento rok uskutoční v tradičnom termíne, v prvý júlový víkend, od 1. do 3. júla vo Východnej, agentúru SITA o tom informovalo Národné osvetové centrum.

Kliment Ondrejka a Jozef Majerčík svoje životy v istom období spojili s Východnou. Jozef Majerčík v rokoch 1952 – 1953 stál pri zrode festivalu a bol dlhoročným členom programovej rady, autorom a režisérom mnohých scénických programov a súťaží. Kliment Ondrejka bol v rokoch 1994 až 1997 a 2000 členom programového štábu festivalu Východná a v rokoch 1992, 1994, 1995, 1996 a 2000 aj autorom programov. Významný hudobný vedec, folklorista a etnochoreológ Kliment Ondrejka zomrel v sobotu 19. februára tohto roku vo veku 81 rokov. Folklorista, tanečník, národopisný zberateľ, herec a pedagóg Jozef Majerčík ho nasledoval len o niekoľko týždňov neskôr – v pondelok 4. apríla ako 82-ročný.

Dramaturgia tohto ročníka festivalu sa vráti k starším koncepciám odborníkov z oblasti tradičnej kultúry. Pribudnú školy tanca, spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých a aj remesiel. Premietať sa budú archívne záznamy pôvodných foriem ľudového tanca a hudby. Medzi účinkujúcimi v jednotlivých autorských programoch sa predstavia i víťazi posledných ročníkov celoštátnych súťaží v ľudovom tanci detí aj dospelých a špeciálna pozornosť sa venuje výstupom najstarších folkloristov. Súčasťou festivalového programu bude okrem iného i odborný seminár mladých tvorcov, choreografov, tanečných pedagógov, etnológov na tému smerovania folklórnych festivalov a podôb folklorizmu v súčasnosti.
   Festival Východná sa po prvý raz konal v roku 1953 z iniciatívy východniarskej národopisnej družiny Kriváň, ktorej členovia sa po úspechu na slávnostiach v Strážnici rozhodli uskutočniť podobné slávnosti i na Slovensku. Na prvých národopisných Slávnostiach piesní a tancov vystúpili folklórne skupiny z Východnej, Važca, Štrby, Liptovskej Tepličky, Liptovských Sliačov, Hladovky a Sihelného. V roku 1954 vybudovali nový amfiteáter a v roku 1955 sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka. Tá o rok neskôr získala celoslovenský charakter i nové pomenovanie Slávnosti vo Východnej. Na tomto festivale sa po prvý raz prezentovali práce ľudových výtvarníkov a po prvý raz sa konal sprievod obcou. Názov Folklórny festival Východná sa zrodil v roku 1967 a v tom istom roku sa uskutočnil aj prvý priamy prenos Československého rozhlasu. Od roku 2010 je festival zaradený do systému podujatí IOV. Hlavným organizátorom Východnej je z poverenia Ministerstva kultúry SR Národné osvetové centrum s podporou a spoluúčasťou Žilinského samosprávneho kraja, Liptovského kultúrneho strediska a obce Východná. Viac o festivale, kompletnom programe jeho 57. ročníka a ďalšie informácie možno nájsť na webstránke Národného osvetového centra – http://www.nocka.sk/vychodna.

Obrázok k článku

zdroj foto: liptov.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obec Východná a festival Východná – 50. ročník

Obec (775 m) v Liptovskej kotline 14 km na východ od Liptovského Hrádku so zachovalou ľudovou architektúrou zrubových domov, senníkov a dejisko národopisných slávnosti s panorámou Kriváňa. Písomne doložená z r. 1269, znovu dosídlená bola počas valašskej kolonizácie v 15. st. V obci je ešte živý folklór – kroj, výšivky, tkaniny. Každoročne sa tu prvý júlový víkend uskutočňuje svetoznáma prehliadka folklórných súborov a ľudových tradícií. Podujatie sa organizuje vo veľkom prírodnom amfiteátri nad obcou.

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.

Odpovede

  1. Na Východnej sa predstaví

    Na Východnej sa predstaví vyše 1 200 účinkujúcich

    BRATISLAVA 30. júna (SITA) – Na najväčšom folklórnom festivale na Slovensku Východná, ktorý sa začína v piatok, sa predstaví vyše 1 200 účinkujúcich. Súčasťou podujatia budú aj školy tanca, spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých, mládež i deti.

    Z viac ako tisícky účinkujúcich takmer stovka pricestuje zo zahraničia. Počas troch dní svoju tvorbu predvedie aj zhruba 40 remeselníkov, ktorí sa predstavia na viacerých výstavných podujatiach. V interaktívnom programe s názvom Urob si sám vo Východnej budú návštevníkov aj učiť. Medzi účinkujúcimi v jednotlivých autorských programoch sa tiež predstavia víťazi aktuálnych ročníkov celoštátnych súťaží v ľudovom tanci či súťaží hudobného folklóru detí i dospelých. Špeciálnu pozornosť sa organizátori rozhodli venovať výstupom najstarších dosiaľ žijúcich nositeľov tradícií ľudového tanca v jeho pôvodných podobách.

    Hneď v prvý večer si budú môcť návštevníci zaspomínať na dve významné osobnosti slovenskej folkloristiky. Poctou Klimentovi Ondrejkovi a Jozefovi Majerčíkovi bude program s názvom Ďakujeme, v ktorom autori prepoja projekcie archívnych záznamov s choreografiami inšpirovanými tvorbou oboch legiend.

    V sobotu večer sa v programe s názvom Hosť do domu predstavia zahraniční hostia – SpSk Kralytsia z Kyjeva (Ukrajina), FS Forrás zo Szászhalombatty (Maďarsko), Ľudová hudba Jána Karpiela-Bulecku a tanečníci zo Zakopaného (Poľsko).

    Aktuálny ročník festivalu pripravil mladý tvorivý tím, ktorý sa rozhodol od multižánrového festivalu orientovaného na profesionálnu tvorbu väčšinou divadelného charakteru vrátiť ku koreňom. Dramaturgia festivalu sa tak vracia k starším koncepciám odborníkov z oblasti tradičnej kultúry, nadväzuje na osvedčené sledy programov, ktoré dopĺňa o žiadané typy interaktívnych programov. Pribudnú tak školy tanca, spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých, mládež i deti v tzv. Interaktívnom stane, školy remesiel vedené majstrami ľudovej výroby v areáli amfiteátra, tanečné školy vrcholiace ľudovou zábavou v areáli amfiteátra, či premietanie archívnych záznamov pôvodných foriem ľudového tanca a hudby.

     

  2. Interaktívny stan vo

    Interaktívny stan vo Východnej prinesie tri dni výučby a zábavy
    Návštevníci a návštevníčky 57. ročníka Folklórneho festivalu Východná budú môcť počas troch festivalových dní – od 1. do 3. júla, zažiť aj tanečné a hudobné workshopy a koncerty.

    Program v Interaktívnom stane odštartuje v piatok o 18. hodine výučbou tancov zo Štrby, nasledovať budú tance z Fintíc a čardáš zo Zvolenskej Slatiny.

    V sobotu sa budú môcť záujemcovia a záujemkyne od trinástej naučiť tance z Liptova, Veľkého Zálužia, Habury, Šumiaca, či Čierneho Balogu, ku ktorým im bude hrať tamojšia ľudová hudba Bartošovci. Členovia súboru Forras povedú od štrnástej kurz maďarských tancov. Pripravený je aj Drum Workshop. Počas nočnej tanečnej zábavy prítomným zahrajú Bartošovci.

    Nedeľa prinesie najprv od jedenástej tanečnú školičku pre deti s názvom Štyri kroky. Nasledovať bude výučba Šaffovej cifry a program Interaktívneho stanu uzavrie čardáš z Pozdišoviec.

  3. Vo Východnej sa v sobotu

    Vo Východnej sa v sobotu umúdrilo počasie

    BRATISLAVA 3. júla (SITA) – Návštevníci festivalu vo Východnej si v sobotu vychutnávali zmes slovenskej ľudovej kultúry už za priaznivejšieho počasia. Prianie organizátorov sa splnilo, teplejšie počasie a kvalitne pripravený program vracajúci sa k tradičnej kultúre prilákal ešte viac ľudí. Amfiteáter, veľkú scénu, navštívilo 3,5 až 4-tisíc divákov. V areáli sa pohybovalo približne 8-tisíc ľudí. “Sme veľmi radi, že sa počasie trochu umúdrilo a zasvietilo na chvíľu aj slniečko. Prišlo omnoho viac ľudí a ostali až do skorých ranných hodín. Interaktívny stan bol doslova natrieskaný. Všetci tancovali a spievali, bol to úžasný pohľad,“ povedal organizačno-prevádzkový manažér Pavel Ňuňuk. Festival pod zasneženými končiarmi Tatier navštívili aj prezident Ivan Gašparovič a minister kultúry Daniel Krajcer.

    Tohtoročný festival pripravil úplne nový mladý tvorivý tím za veľmi krátky čas. Zmenil dramaturgickú koncepciu festivalu od multižánrového podujatia orientovaného na profesionálnu tvorbu väčšinou divadelného charakteru ku koreňom tradičnej kultúry. Pribudla škola tanca, spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých, mládež i deti v tzv. Interaktívnom stane. Úspech mali aj školy remesiel vedené majstrami ľudovej výroby v areáli amfiteátra, tanečné školy vrcholiace ľudovou zábavou priamo v areáli amfiteátra, či premietanie archívnych záznamov pôvodných foriem ľudového tanca a hudby.

Comments are closed.