Švajčiarsko: Objavili 5000 rokov staré dvere

Obrázok k článku

Švajčiarski archeológovia objavili v Zürichu približne 5000 rokov staré dvere, ktoré sú pravdepodobne najstaršie v Európe. Dvere sú vyrobené z topoľového dreva a majú dobre zachované pánty.
Podľa vedúceho vykopávok Nielsa Bleichera boli dvere vyrobené približne v roku 3100 p.n.l. Objavili ich počas vykopávok na mieste, kde sa plánuje výstavba podzemného parkoviska. Archeológovia v tejto lokalite objavili pozostatky minimálne piatich dedín, v ktorých žili ľudia v rokoch 3700 až 2500 p.n.l. Okrem dverí objavili taktiež dýku vyrobenú z pazúrika a lovecký luk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.

Na mieste newyorských Dvojičiek objavili vrak lode

Robotníci vykonávajúci výkopové práce na mieste teroristického útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku objavili v utorok takmer desať metrov dlhý vrak lode, ktorý tu zakopali pravdepodobne v 18. storočí. Loď bola pravdepodobne súčasťou materiálu, pomocou ktorého v 18. storočí rozširovali južnú časť ostrova Manhattan. Tvrdia to archeológovia Molly McDonald a A. Michael Pappalardo, ktorí riadili výkopové práce.

Odpovede

  1. Švajčiarsko: Objavili 5000 rokov staré dvere

    Dvere našli vo výkope pre budúce podzemné garáže zürišskej opery.

    Majú výšku 153 cm a šírku 88 cm, sú zložené z niekoľkých navzájom spojených topoľových dosiek. Dendrochronologickým datovaním určili, že boli vyrobené asi roku 3063 pred naším letopočtom. Pochádzajú teda približne z toho istého času, keď sa v Británii začal stavať Stonehenge.

    Dvere patrili jednému z domov na koloch v osade, aké sa často stavali okolo jazier asi tisíc rokov po tom, ako sa v predalpskej oblasti prvýkrát usídlili poľnohospodári a chovatelia zvierat.

    Vykopané dvere sú podobné nálezu z blízkeho Pfäffikonu. Tretie dvere, ktoré sa našli v 19. storočí a sú zhotovené z jedného kusa dreva, sú pravdepodobne ešte staršie, z doby okolo roku 3700 pred naším letopočtom, povedal Bleicher.

    Archeológovia plánujú dvere nájdené v Zürichu vystaviť, ale po opatrnom vyzdvihnutí z miesta nálezu ich musia ešte konzervátorsky ošetriť.

    Podľa Helmuta Schlichtherleho, archeológa zo susedného nemeckého spolkového štátu Badensko-Württembersko (ktorý sa výskumu v Zurichu nezúčastnil), je nález neporušených dverí veľmi vzácny, nakoľko zvyčajne sú zachované len základy domov na koloch, ktoré sa nachádzali trvalo pod hladinou spodnej vody. Bez prístupu vzduchu nemôžu rásť baktérie a huby, ktoré by ináč zničili drevo v priebehu niekoľkých rokov. Preto sú mnohé európske jazerá a močariská považované za archeologické pokladnice. „Niekto môže povedať, že sú to iba dvere. Je to však veľmi významný nález, ktorý nám pomáha lepšie pochopiť, ako si ľudia stavali domy a aké technológie poznali,“ povedal Schlichtherle.


    Foto: Hochbaudepartment Zurich

    Zdroj informácií: http://www.artdaily.com a ďalšie internetové stránky.

Comments are closed.