Rekonštrukcia Dómu svätej Alžbety je v plnom prúde

Vitráže v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, foto: Kamil Nováčik

Zatraktívniť Košice prostredníctvom rekonštrukcie a reštaurátorských prác v interiéri Dómu sv. Alžbety a jeho južnej – Matejovej veže, je cieľom investičného projektu neziskovej organizácie Perly Gotickej cesty. Realizuje sa v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013. Maximálna výška celkových investičných výdavkov predstavuje sumu takmer 3,171 milióna eur.

Za investora projektová manažérka neziskovej organizácie Perly gotickej cesty Mária Bartková dnes na tlačovej besede potvrdila, že práce v interiéri nemeškajú a pokračujú podľa harmonogramu. „Vzhľadom na odporúčania pamiatkarov sme však požiadali Ministerstvo kultúry SR o predĺženie termínu na obnovu exteriéru južnej – Matejovej veže Dómu,“ informovala Bartková.
„Dokážeme všetko, ale potrebujeme na to čas. Technologická prestávka je počas zimných mesiacov nevyhnutná, mrazy a iné objektívne poveternostné okolnosti nedovolia aplikovať zvolenú technológiu, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu národnej kultúrnej pamiatky,“ doplnil za reštaurátorov akademický sochár Vladimír Višváder.

Na Dóme celkovo pracuje vyše 40 odborníkov s licenciami na reštaurátorské práce a tiež odborníci na pomocné reštaurátorské práce. „Ide o mimoriadne náročnú prácu veľkého rozsahu. Doslova po centimetri potrebujeme kameň očistiť, odsoliť, spevniť, doplniť chýbajúce časti pôvodnej hmoty či fragmenty výzdoby, zakonzervovať obnovené plochy, ale tiež opraviť vitráže a vykonať množstvo ďalších odborných prác. Pre názornosť ich rozsah dokresľuje údaj o rozvinutej ploche reštaurovaného interiéru, ktorá predstavuje 4.280 metrov štvorcových,“ uviedol Višváder.

Podľa jeho slov chcú, aby do konca tohto roka bola na 99 percent dokončená hlavná loď aj priečne lode chrámu. „Je to je náš cieľ a spejeme k tomu s najväčším úsilím,” uviedol akademický sochár Vladimír Višváder. Podľa jeho slov nič nestojí v ceste, aby sa Dóm sv. Alžbety počas roka 2013 stal aj miestom významných podujatí v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry. Bude medzi ne patriť aj hudobná udalosť roka 2013, koncert Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži od Josepha Haydna, ktorý uvedie 22. marca svetoznámy španielsky dirigent Jordi Savall so svojím súborom.

Národná kultúrna pamiatka Dóm sv. Alžbety je nielen dominantou Košíc, ktorú ročne navštívi vyše 100 000 turistov, ale zároveň najväčším kostolom na Slovensku a tiež najvýchodnejšie položenou katedrálou západného typu v Európe. „Po veľkej rekonštrukcii Dómu sv. Alžbety v rokoch 1877 až 1896 ide v súčasnosti o jeho najvýznamnejšiu obnovu. Interiér i exteriér Matejovej veže pritom nebol obnovovaný od ukončenia jeho výstavby v roku 1477,“ pripomenul význam projektu predseda Správnej rady n. o. Perly gotickej cesty Ján Kožuško.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nezisková organizácia Perly gotickej cesty prosí o pomoc

Košický Dóm sv. Alžbety je architektonickým unikátom Európy, ale pretože začiatkom 19. storočia zbúrali priľahlú kaplnku sv. Jozefa, nemôže byť zapísaný do Európskeho kultúrneho dedičstva. Najväčšia slovenská katedrála si však vyžaduje rekonštrukciu. Na jej záchranu vznikla nezisková organizácia Perly gotickej cesty.

Odpovede

  1. ” Po veľkej rekonštrukcii

    ” Po veľkej rekonštrukcii Dómu sv. Alžbety v rokoch 1877 až 1896 ide v súčasnosti o jeho najvýznamnejšiu obnovu. “

     

     

    Nepomýlili ste si storočie ?

Comments are closed.