Poľskí a slovenskí rezbári budú vyrábať apoštolov

Obrázok k článku

Po Veľkej noci budú poľskí a slovenskí rezbári v Mútnom v okrese Námestovo spoločne vyrábať plastiky apoštolov či svätých. Od 26. do 30. apríla 2011 budú v miestnej Goralskej kolibe z lipového a jaseňového dreva vyrezávať aj ľudové sakrálne výjavy zobrazujúce duchovný život ľudí na Orave. Na týždňový plenér oravskej sakrálnej rezbárskej tvorby prídu ľudoví umelci z Vitanovej, Oravského Veselého, Tvrdošína, Bobrova, Podbiela, Bieleho Potoka a z poľského Zywca. Spolu s ďalšími drevenými plastikami z rúk najvýznamnejších oravských ľudových rezbárov budú potom ich práce od 28. apríla do 9. mája zdobiť Goralskú kolibu v Mútnom. „Každý z umelcov prináša svojský pohľad na témy sakrálne, výjavy zo života remeselníkov, dedinského života, ako i na vlastné zobrazenia toho, čo v ich živote bolo natoľko významné a dôležité, že pocítili potrebu zaznamenať to,“ povedal riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský. Vystavované drevené plastiky získalo Oravské kultúrne stredisko do svojich zbierok cez eurofondy. V budúcnosti by chcelo zbierku rozšíriť o ďalšie práce reprezentujúce staršiu, ale aj mladšiu generáciu rezbárov na Orave.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície

V Oravskom Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície a dielne, ktoré sa v obci datujú už od 19. storočia. Obecný úrad a Oravské kultúrne stredisko už po piatykrát organizujú medzinárodný kamenársky plenér Návraty k bielopotockému kameňu, na ktorý tento rok pozvali dvanásť kamenárov z Česka, Poľska a Slovenska. Tí budú celý budúci týždeň pri obecnom úrade z pieskovcových blokov vytvárať umelecké plastiky a reliéfy. „Plenér poskytuje tvorcom možnosť konfrontovať svoju umeleckú prácu a ovládanie remeselnej zručnosti navzájom, na stretnutí sa výtvarne a remeselne zdokonaľujú a spoznávajú technické a výtvarné možnosti kameňa. Diela vytvorené na predchádzajúcich ročníkoch budú inštalované v lapidáriu na trávnatej ploche pri farskom kostole,“ povedal riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

Umenie z peruánskych a ekvádorských džunglí

Výstavu insitnej tvorby amazonských indiánov a umelcov žijúcich v peruánskych a ekvádorských horách nazvanú Umenie z Peru a Ekvádoru sprístupnili v prvej polovici apríla 2010 vo výstavnej sieni Domu kultúry v Humennom. Výtvarné cítenie často neznámych umelcov z džungle prezentuje 50 obrazov a zhruba rovnaký počet umeleckých predmetov z dreva, kože, vlny, kokosu, mušlí a iných prírodných materiálov. Výstava v Humennom potrvá do 28. apríla, potom ju budú môcť vidieť aj návštevníci Mestského kultúrneho strediska v Medzilaborciach.