Pavol Socháň – lyrik národopisnej fotografie

Obrázok k článku

V rokoch 2011 – 2012 si pripomíname 70. výročie úmrtia (2011) a 150. výročie narodenia (2012) významného slovenského fotografa, etnografa, maliara, publicistu a spisovateľa PAVLA SOCHÁŇA.
Pri tejto príležitosti pripravila Slovenská národná knižnica v Martine (SNK) v spolupráci so Slovenským národným múzeom medzinárodný slovensko-anglický výstavný projekt, reflektujúci životný príbeh a mnohorozmerné dielo tejto pozoruhodnej osobnosti našej kultúry. Autorkou výstavy a reprezentačného katalógu je odborná pracovníčka SNK Dana Lacková. Dominantnú časť expozície budú tvoriť unikátne fotografie z konca 19. a prvých dvoch decénií 20. storočia. Tieto fotografie zachytávajú vtedajšiu slovenskú krajinu, podoby života, mestá a dediny, významné osobnosti súvekého kultúrneho a spoločenského života. Osobitne sa treba zmieniť o fotografickej reflexii krajanského života v Amerike (1914 – 1919). Nebudú, prirodzene, chýbať ani ukážky Socháňovej zberateľskej činnosti (kroje, výšivky…), kresby, maľby, rukopisné materiály, vecné predmety a iné vzácne artefakty.

Obrázok k článku

Život a dielo Pavla Socháňa sú neodmysliteľne spojené s Martinom, Bratislavou, Prahou, Mníchovom, New Yorkom a Pittsburghom. Všade tam sa výstavný projekt Pavol Socháň – lyrik národopisnej fotografie v rokoch 2012 – 2013 postupne predstaví. Svetová premiéra výstavy sa uskutočnila v októbri minulého roka v Liptovskom Mikuláši – rodisku Pavla Socháňa.

Tanec odzemok na salaši ve Vážci. Liptovská stolice.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pavol SOCHÁŇ – etnograf, fotograf a publicista

(6.6.1862 Vrbica – 26.1.1941 Bratislava, pochovaný je na Nár. cintoríne)
Maliar, národopisec, publicista, osvetový pracovník, fotograf, študoval na gymnáziu v Kežmarku a učiteľskom ústave v Lučenci, na maliarskych akadémiach v Prahe (1881 – 1885) a v Mníchove (1886). Po výstave moravských výšiviek v Olomouci roku 1885 sa rozhodol venovať ľudovému umeniu a národopisu. Začal systematicky zbierať kroje, výšivky, keramiku a zaznamenávať ľudové zvykoslovie a prejavy slovesnej tvorby.

V Makovického dome si výstavou pripomenú výročie Tolstoja

Vlaňajšie sté výročie úmrtia velikána ruskej i svetovej literatúry Leva Nikolajeviča Tolstoja si v Makovického dome v Žiline pripomenú slovensko-rusko-anglickou výstavou reflektujúcu niektoré kapitoly zo života slávneho spisovateľa. „Obsahový rozmer výstavy tvoria unikátne tolstojovské fotografie, ktoré sa na Slovensko dostali zásluhou Dušana Makovického- osobného lekára, sekretára pre zahraničie a dôverníka L. N. Tolstoja. Nie je preto nijakou náhodou, že po Moskve a Bratislave sa výstava predstaví práve v dome, kde Makovický žil a mal tu aj svoju ambulanciu,“ uviedol manažér výstavného projektu a riaditeľ Pamätníka slovenskej literatúry a umenia v Slovenskej národnej knižnici v Martine Peter Cabadaj. Zásluhou aktivít Dušana Makovického a jeho priateľov sa Žilina stala centrom slovenských i stredoeurópskych tolstojovcov a tolstojizmu. Vernisáž žilinskej výstavy pripravili na utorok 18. januára 2011 o 16:00 h.

Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne.

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.