Na Slovensko prichádza výstava Picassa

Picasso pri práci (hermitage.nl)

Na Slovensko prichádza jedinečná výstava grafických prác svetoznámeho maliara a majstra kubizmu Pabla Picassa. Výstavu Pablo Picasso: Láska a smrť. La Suite Vollard sprístupní Galéria mesta Bratislavy verejnosti v svojom sídle v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 od piatka 9. septembra 2011 ako jednu z hlavných udalostí osláv 50. výročia svojho vzniku. Ako ďalej agentúru SITA informovala Denisa Zlatá z PR galérie, medzinárodný výstavný projekt prináša do Bratislavy stovku grafických listov z obdobia rokov 1930 – 1937.

Okrem série grafík zaradil kurátor výstavy Fernando Castro Borrego do výberu Picassových diel aj unikátnu štúdiu k jeho najznámejšiemu obrazu Guernica. Na medených leptoch série Suite Vollard zobrazil Pablo Picasso koncepciu života v predsmrtnej agónii. Cez konflikt protikladov v nich umelec vysvetľuje povahu vecí. Kolekcia nazvaná podľa slávneho francúzskeho chodníka Ambroisa Vollarda obsahuje 97 medených platní a tri portréty tohto obchodníka, objednávateľa diela. Jadrom Suite Vollard je zobrazenie nahého ženského tela, ktoré stelesňuje umelcovu predstavu o dokonalej kráse v jej rozkvete. “Chcem zachytiť mäso a krv, ich pohyb v čase. Snažím sa zdôrazniť mučivú úzkosť mäsa, ktoré aj v okamihu svojho triumfu vo forme krásy sa hrozí znamení, ktoré sú predzvesťou zmien v čase,” tvrdil o svojich ženských aktoch ležiacich na diváne Picasso.

Španielsky maliar baskického pôvodu Pablo Picasso sa narodil 25. októbra 1881. Jeho avantgardné a fantáziou naplnené diela zásadne zmenili do tej doby užívané pravidlá umeleckej tvorby. Podieľal sa na vzniku kubizmu, umeleckého smeru, ktorý z trosiek rozbitej formy vytváral nový druh. Medzi jeho najznámejšie diela patria Avignonské slečny (1907) či Guernica (1937).

Výnimočná výstava Pablo Picasso: Láska a smrť. La Suite Vollard sa koná v spolupráci s prestížnym Múzeom kráľovnej Sofie v Madride, jednou z najväčších galérií súčasného umenia na svete, so Španielskym veľvyslanectvom v SR a so Spain Art. Záštitu nad ňou prevzal prezident SR Ivan Gašparovič. Záujemcovia ju môžu vidieť v Galérii mesta Bratislavy do 13. novembra, denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00. Viac informácií je dostupných na internetovej adrese – http://gmb.bratislava.sk/sk/exhibition/detail/laska-a-smrt.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pablo Picasso – Maliar

Pablo Picasso bol jeden z najväčších a najvýraznejších maliarov. Narodil sa 25. októbra 1881 v Malage. Prvé roky života prežil v Barcelone, neskôr sa presťahoval do Paríža, kde namaľoval väčšinu svojich obrazov. Okrem maľovania obrazov sa venoval aj grafike, sochárstvu a keramike. Zomrel v r. 1973.

Tate Modern ponúka výstavu k storočnici futurizmu

Umenie nemusí byť nič než násilie, krutosť a nespravodlivosť, vyhlásili zakladatelia avantgardného umeleckého smeru futurizmus vznikajúceho pred 100 rokmi a oslavovaného na veľkej výstave, ktorú otvoria 12. júna v Londýne. Výstava v britskom národnom múzeu moderného umenia Tate Modern sa začína manifestom talianskeho básnika Filippa Marinettiho z roku 1909, ktorý vytýčil ambíciu futurizmu odstrániť staré a predznamenať nový úsvit v umení oslavujúcom dynamizmus moderného mestského života.