Múzeum Andyho Warhola oslávilo 20 rokov

Obrázok k článku (wikipedia.org)

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávilo v piatok 21. októbra 2011 20. výročie svojho založenia Medzinárodným sympóziom a Slávnostnou akadémiou. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, podujatie zastrešilo ministerstvo kultúry a prešovský župan Peter Chudík.

Múzeum vzniklo 1. septembra 1991 ako prvé vo svete a je doteraz ešte stále jediné svojho druhu v Európe. Okrem výstavných aktivít dominuje v múzeu prezentačná, vzdelávacia, poradenská, vedecko-výskumná činnosť v oblasti súčasného výtvarného umenia a muzeoedukológie.

Na Medzinárodnom sympóziu v priestoroch stálej expozície múzea prednášali odborníci na dielo kráľa pop-artu Andyho Warhola a vedeckí pracovníci z oblasti histórie a umenia. Popoludní odhalili zakladateľovi múzea Johnovi Warholovi pamätnú tabuľu na jeho budove. V priebehu dňa boli sprístupnené dve výstavy. Kurátormi výstavy 20 rokov Múzea moderného umenia Andyho Warhola v dokumentoch, fotografiách a artefaktoch sú Daniela Kapráľová a Michal Bycko. Výstava Andy Warhol a Československo má rovnaký názov ako kniha z autorskej dielne Ruda Prekopu a Michala Cihlářa, ktorá mala na slávnosti svoj krst. Autori publikácie sú zároveň aj kurátormi výstavy.

Súčasťou programu Slávnostnej akadémie bolo udeľovanie Ceny Andyho Warhola.

Prešovskí krajskí poslanci v tomto roku odsúhlasili pre Warholove múzeum v Medzilaborciach kúpu diel za 194 500 €. Ide o štyri kusy série Hans Christian Andersen za 110-tis. eur, toto portfólio patrí medzi unikátne Warholove diela z kategórie TP (skúšobná tlač). Za limitovanú umeleckú tapetu Fish zaplatí župa 15-tis. eur, ide o koncepčne vytvorené dielo zhotovené pre výstavu vo Švajčiarsku (1983-84) technikou screenprint. Za litografickú kolekciu ručne kolorovaných kresieb In the Bottom of My Garden zaplatil kraj 61-tis. eur. Múzeum získa do svojho vlastníctva aj jeden kus perokresby Anjeli za 8 500 eur, autorkou je Warholova matka Júlia Varholová – Zavacká. Múzeum vystavuje vlastné aj zapožičané diela.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Samosprava podporuje presťahovanie múzea Andyho Warhola

Povodný názov: PSK podporuje myšlienku presťahovania múzea Andyho Warhola
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podporuje myšlienku presťahovať Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach do energeticky menej náročných priestorov. povedal to dnes na tlačovej besede v Prešove predseda PSK Peter Chudík. Múzeum bolo od svojho vzniku v roku 1991 umiestnené v budove Mestského kultúrneho strediska, ktorá je majetkom mesta Medzilaborce.

Múzeum Andyho Warhola má 20 rokov

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávi v roku 2010 20. výročie svojho založenia. Jeho ambíciou je pripraviť novú koncepciu dramaturgie s prihliadnutím na širšie poňatie popu. Kurátor múzea Michal Bycko uviedol, že návštevníkom chcú ponúknuť multimediálne umenie, v ktorom sa pop-art prelína s popovou muzikou, ktoré v 50. rokoch valcovali svet. Múzeum sa chce širšie venovať aj etnografickému a národopisnému skúmaniu rodiny Warholovcov. Nechce byť len galériou obrazov, ale svojim hosťom chce ponúknuť bohatú zbierku artefaktov, ktoré patrili umelcovi a získať čo najviac informácií o jeho pôvode.

Pod Pyrenejami výstava o Warholovi

Andy Warhol – Ja pochádzam odnikiaľ je názov výstavy, ktorú v piatok 8. októbra 2010 sprístupnili v cisterciánskom opátstve vo francúzskom Escaladieu, v departmente Horné Pyreneje. Výstava hovorí o pôvode, živote, tvorbe a umeleckom odkaze Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzali z Mikovej v okrese Stropkov. Na jej príprave pracovali predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Generálnej rady Horných Pyrenejí takmer dva roky. Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková, súčasťou vernisáže budú videoprezentácie a dokumenty zamerané na tému výstavy, predstavené budú fragmenty kultúry a podobne.