Múzeá pripravili spoločné otvorenie sezóny na spišských hradoch

Obrázok k článku

Spišský, Kežmarský a Ľubovniansky hrad pripravili tohto roku po prvýkrát spoločný program otvorenia letnej turistickej sezóny. Program pod názvom Májové mámenie na hradoch Spiša začína na najväčšom a najnavštevovanejšom z nich na Spišskom hrade v nedeľu 1. mája 2011. Otvorenie letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade začne omšou v hradnej kaplnke sv. Alžbety. V programe na hrade vystúpi Skupina historického šermu Páni Spiša a Sokoliari majstra Vagana. Spišské múzeum pripravilo pre návštevníkov ochutnávky stredovekej hradnej kuchyne, bylinných odvarov a tí odvážnejší budú môcť vyskúšať útrapy väznených v hradnej mučiarni, informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči

Májové mámenie na spišských hradoch bude pokračovať o týždeň, 8. mája, na hrade Ľubovňa. Tu začne program otvorenia novej letnej turistickej sezóny omšou v hradnej kaplnke sv. Michala. V programe vystúpi Skupina historického šermu Rád sv. Michala a Sokoliari sv. Bavona. Ľubovnianske múzeum pripravilo na hrade Ľubovňa novú expozíciu venovanú Jurajovi Félixovi Raiszovi, ktorý bol vlastníkom hradu v rokoch 1825 až 1880. Aj počas tohtoročnej sezóny budú na hrade pokračovať rekonštrukčné práce na renesančnom paláci. Už na budúci rok by mal byť palác otvorený aj pre verejnosť, uviedla riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková..

Ako posledný zo spišských hradov oficiálne otvorí letnú turistickú sezónu Múzeum v Kežmarku na Kežmarskom hrade. Májové mámenie na spišských hradoch tu začne už v sobotu 14. mája. Noc na hrade spojenú s netypickou prehliadkou hradu, súťažami a nocovaním na hrade pripravili pracovníci pre najmenších návštevníkov. Otvorenie sezóny bude pokračovať v nedeľu 15. mája. Kežmarské múzeum sprístupní reinštalovanú expozíciu umeleckej histórie v severozápadnom trakte hradu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cez víkend bude na Spišskom Hrade nočný hororový program

LEVOČA 23. júna 2004 (SITA) – Nočný hororový program Dracula uvedie cez víkend sériu podujatí na Spišskom hrade, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči na spestrenie expozície počas letnej turistickej sezóny. Na najväčšom slovenskom hrade sa predstaví Skupina historických scén Locus. Program bude súčasťou nočnej prehliadky Spišského hradu v piatok a sobotu so začiatkom o 21:00. Hrad bude počas nočného vystúpenia skupiny Locus osvetlený len fakľami. Po vystúpení potom opäť zapnú nočné osvetlenie. Agentúru SITA informoval manažér kultúrnych aktivít Spišského múzea Ľuboš Petruška. Skupina Locus bude na hrade vystupovať aj počas dňa.

Odpovede

  1. SPIŠSKÝ HRAD: Páni Spiša

    SPIŠSKÝ HRAD: Páni Spiša otvorili letnú sezónu na hrade

    POPRAD 1. mája (SITA) – Na Spišskom hrade dnes otvorili letnú turistickú sezónu. Pre milovníkov histórie bude tohtoročná sezóna na hrade pravdepodobne poslednou pred rozsiahlou rekonštrukciou horného a stredného nádvoria. Podľa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Márie Novotnej už tento rok chcú požiadať o prostriedky z fondov Európskej únie na ďalšiu obnovu Národnej kultúrnej pamiatky Spišský hrad, v rámci ktorej by mali zrekonštruovať aj románsky palác. Po obnove bude palác zastrešený a sprístupnený pre verejnosť. Pre stavebné práce bude hrad minimálne jednu letnú sezónu uzavretý pre verejnosť.

    Tohtoročnú letnú sezónu otvorili už tradične šermiari zo Skupiny historického šermu Páni Spiša, ktorí na Spišskom hrade privítali pána hradu Ľubovňa. Program otvorenia hradu prerušil výdatný dážď, čo sa už viac rokov počas otvorenia sezóny nestalo. Napriek tomu si otvorenie letnej sezóny nenechali ujsť stovky návštevníkov zo Slovenska i zahraničia. Mária Novotná verí, že tohtoročná sezóna bude lepšia, ako predchádzajúca, kedy zaznamenali už druhý rok po sebe mierny pokles návštevnosti. Najúspešnejším rokom z pohľadu návštevnosti bol rok 2008, kedy si expozície Spišského múzea pozrelo vyše 215 000 ľudí. V roku 2009, ktorý už poznačila kríza, zaznamenalo Spišské múzeum vo svojich expozíciách takmer 180 000 turistov. Vlani došlo opäť k miernemu poklesu počtu návštevníkov. Tohtoročná sezóna sa podľa Novotnej vyvíja zatiaľ sľubne.

    Návštevníci Spišského hradu si môžu okrem samotných objektov a výstupu na najvyššiu vežu na hrade pozrieť aj štyri expozície, ktoré približujú stredovekú hradnú kuchyňu, mučiareň, spálňu a archeologické objavy. Netradičnú nočnú prehliadku hradu môžu záujemcovia absolvovať už 14. mája, kedy na Spišskom hrade prebudia rôzne legendy. Posledný vstup na hrad bude presne o polnoci.

    Dnešné otvorenie letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade je súčasťou podujatia Májové mámenie na hradoch Spiša. O týždeň otvoria letnú sezónu na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni. Podujatie ukončí 15. mája otvorenie letnej sezóny na Kežmarskom hrade.

  2. Májové mámenie na hradoch

    Májové mámenie na hradoch Spiša pokračuje v Ľubovni

    POPRAD 6. mája (SITA) – Májové mámenie na hradoch Spiša pokračuje cez víkend na hrade Ľubovňa. Ten je v poradí druhým spišským hradom, ktorý slávnostne otvorí letnú turistickú sezónu pre verejnosť. Tohtoročná sezóna na Ľubovnianskom hrade sa bude niesť v znamení Juraja Félixa Raisza – majiteľa hradu Ľubovňa v 19. storočí. Slávnostné otvorenie hradu sa koná pod záštitou Georgesa Lublóváryho z Luxemburska, ktorý je priamym potomkom po meči Juraja Félixa Raisza, ktorý vlastnil hrad Ľubovňa v rokoch 1825 až 1880.

    Otvorenie letnej turistickej sezóny na hrade Ľubovňa sa začne v nedeľu o 14:00 omšou v hradnej kaplnke sv. Michala. Návštevníci hradu uvidia rytierske turnaje a ukážky palných zbraní v podaní šermiarskych skupín Rád sv. Michala a Páni Spiša. Predstavia sa Sokoliari sv. Bavona a žiaci Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča. Ľubovnianske múzeum pripravilo vo výstavných priestoroch hradu na tento deň novú expozíciu “Juraj Félix Raisz – majiteľ hradu Ľubovňa (1825 – 1880)”. Na slávnostnom otvorení letnej sezóny sa zúčastnia aj páni Spišského a Kežmarského hradu.

    V kaplnke sv. Michala na hrade Ľubovňa sú od roku 2010 vystavené faksimile poľských korunovačných klenotov. Ukrytie poľských korunovačných klenotov v rokoch 1655 až 1661 patrí k najvýznamnejším udalostiam v 700-ročnej histórii hradu. Hrad Ľubovňa bol v tomto období súčasťou poľského kráľovstva ako tzv. spišský záloh (1412 – 1772). Korunovačné klenoty a celý poľský kráľovský poklad na hrad previezli po napadnutí poľského kráľovstva

    Májové mámenie na hradoch Spiša sa začalo slávnostným otvorením letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade v nedeľu minulý týždeň. Ako posledné sa do projektu zapojí Múzeum v Kežmarku. Otvorenie letnej sezóny na Kežmarskom hrade sa uskutoční o týždeň, v nedeľu 15. mája. 

  3. Májové mámenie na hradoch

    Májové mámenie na hradoch Spiša vyvrcholilo v Kežmarku

    KEŽMAROK 15. mája (SITA) – Májové mámenie na hradoch Spiša dnes vyvrcholilo otvorením letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade. Plánovaný kultúrny program na nádvorí Kežmarského hradu prekazilo mimoriadne nepriaznivé počasie, takže asi stovka návštevníkov sa ihneď presunula do interiérov hradu. V severozápadnom trakte hradu pripravili pracovníci Múzea v Kežmarku pre návštevníkov reinštalovanú expozíciu umeleckej histórie. Nachádzajú sa tu obrazy a nábytok z depozitárov múzea. „Vieme, že návštevníci prichádzajú do hradu aj za niečím autentickým a pôvodným a ja pevne verím, že práve vďaka tejto expozícii sa nám to podarilo,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

    Kežmarský hrad je jeden z trojice zachovalých a sprístupnených hradov na Spiši, popri Spišskom a Ľubovnianskom hrade. Na rozdiel od týchto hradov sa Kežmarský hrad nachádza uprostred mesta. Vďaka tomu je hrad veľmi ľahko dostupný pre všetky skupiny návštevníkov. V porovnaní s Ľubovnianskym a Spišským hradom sa v Kežmarku zachovala väčšina traktov. Vďaka predchádzajúcim rekonštrukciám je väčšina interiérov hradu prístupná pre verejnosť. „Tieto hrady sa nedajú porovnávať, lebo každý z týchto hradov je niečím zaujímavý a špecifický a pre návštevníkov atraktívny,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku.

    Kežmarský hrad ponúka návštevníkom viacero stálych expozícií. ako archeológia, cechy a remeslá, streleckého spolku, lekáreň, Kežmarok v 19. a 20. storočí, Kežmarok a Vysoké Tatry, ale aj hradnú barokovú kaplnku, z ktorej údajne v minulosti viedol únikový tunel až do Kaštieľa v Strážkach. V posledných rokoch sa popularite teší hladomorňa s vyhliadkovou vežou, ktorú len pred troma rokmi, po asi 300 rokoch opäť zastrešili. Hradné nádvorie sa počas druhej júlovej nedele stane súčasťou remeselníckeho areálu počas festivalu Európske ľudové remeslo.

Comments are closed.