Galéria mesta Bratislavy oslavuje 50-tku

Obrázok k článku

Galéria mesta Bratislavy (GMB) v roku 2011 oslavuje 50. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripravila bohatý výstavný a sprievodný program. Pre priaznivcov umenia pripravila v oboch svojich sídlach – v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 a v Pálffyho paláci na Panskej 19 v bratislavskom Starom Meste niekoľko zaujímavých výstavných projektov. Ako ďalej agentúru SITA informovalo PR oddelenie galérie, napríklad v Pálffyho paláci je na úvod tohtoročnej sezóny pripravená výstava Francúzskej klasickej moderny. Od 28. januára do záveru marca prinesie výber kurátorky Zsófie Kiss-Szemán komornú tvorbu autorov ako sú Auguste Renoir, Henri Matisse, Georges Braque, Georges Rouault, Paul Signac zo súkromnej zbierky.

Na úspešný projekt z minulého roka nadviaže od 11. februára do začiatku apríla výstava predstaviteľov Skupiny Mikuláša Galandu pod názvom Galandovci – legendy slovenskej moderny 1969-1989. Návštevníci Mirbachovho paláca GMB na nej uvidia diela od autorov ako sú Milan Paštéka, Milan Laluha, Andrej Rudavský či Andrej Barčík. Na jar bude v Mirbachovom paláci výstavná sezóna pokračovať rozsiahlym projektom, prezentujúcim prácu Komory reštaurátorov. Leto zas otvorí výstava pripravovaná v spolupráci so Slovenskou národnou galériou o mapách, ktoré využívali mnohí konceptuálni autori v strednej Európe, ako symbol slobodného prekračovania hraníc v čase neslobody. Na výstave Mapy sa predstaví tvorba Rudolfa Sikoru, Petra Bartoša, Stanislava Filka, Otisa Lauberta, Juraja Bartusza, Jozefa Jankoviča a ďalších. Jeseň v Mirbachovom paláci nadviaže na prezentáciu najvýznamnejších predstaviteľov svetovej moderny na pôde GMB. Od 9. septembra do 13. novembra tu totiž predstavia Pabla Picassa a jeho tvorbu zo zbierok Múzea kráľovnej Sofie v Madride. Špeciálne k 50. výročiu založenia galérie otvoria v jej sídle v Pállfyho paláci na Panskej ulici a v septembri výber diel ukrytých v depozitoch GMB. Jubilejná sezóna v Mirbachovom paláci vyvrcholí v októbri prezentáciou obrazu slávneho talianskeho renesančného umelca Jacopa Bassana. Okrem toho v Mirbachovom paláci už od 20. januára sprístupnia 50 majstrovských grafík zo zbierok galérie. Vidieť sa budú dať do 27. marca. Do 27. februára je zas v Pállfyho paláci prehliadka tvorby maliara Milana Bočkaya, ktorú sprístupnili tento týždeň.

Popri výstavách pripravili pracovníci galérie pri príležitosti jej 50. výročia tiež bohatý sprievodný program. Galéria vydá reprezentatívnu publikáciu a pripravuje konferenciu, ako aj vzdelávacie programy pre dospelých i deti. Špeciálne podujatia budú každý mesiac. Záujemcovia ich rozpis nájdu na webstránke galérie http://www.gmb.bratislava.sk pod heslom 50 ROKOV GMB.

Vznik GMB sa odvíjal od uznesenia mestských orgánov z 13. decembra 1958, kedy vznikol Vlastivedný ústav mesta Bratislavy. Združoval štyri strediská: Múzeum mesta Bratislavy, Mestskú galériu, Regionálnu knižnicu a Mestské pamiatkové stredisko. Do Mestskej galérie sa v rokoch 1959 až 1961 včlenili výtvarné diela zo zbierok Mestského múzea. Mestská galéria ako samostatné mestské kultúrno-výchovné zariadenie bola zriadená od 1. januára 1961.

Galéria je otvorená denne, okrem pondelka, od 11:00 do 18:00. O galérii sa možno viac dozvedieť na jej webstránke – http.//www.gmb.bratislava.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články