Architekti z VŠVU rekapitulujú dejiny svojej alma mater

Ilustračné foto

Katedra Architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave si pripomína 50 rokov svojej existencie. Pri tejto príležitosti sa vo štvrtok otvorí v Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí 18 unikátny projekt – výstava 50+ Under Construction. Ako ďalej agentúru SITA informovala PR manažérka Vysokej školy výtvarných umení Jana Gavalda Bellanová, “autori neponúknu ucelený prehľad o 50 rokoch architektúry na VŠVU, ich snahou je zrekonštruovať históriu katedry v priamom prenose”.

Na štvrtkovej vernisáži, ktorá sa v galérii Medium začne už o 14:00 sprístupnia 100-metrový inštalačný systém “archívneho regálu – zakladača”, na ktorom budú zverejnené doteraz zozbierané informácie o katedre z archívu VŠVU, dobových materiálov, kníh, katalógov a časopisov. Počas výstavy sa tento archív doplní o ďalšie informácie, materiály – fotografie, projektové dokumentácie, skice, poznámky a ďalšie dokumenty od absolventov katedry. “Zámerom autorov je vytvorenie čo najširšej informačnej databázy a jej následná digitalizácia.

Výsledkom má byť katalóg 50+, ktorý zrekonštruuje časovú os Katedry Architektonickej tvorby VŠVU.

Súčasťou výstavy je i sympózium a moderovaná diskusia. Diskutujúci sa pokúsia načrtnúť obraz polstoročia katedry a odprezentovať rôznorodosť a komplexnosť príbehov a osudov jej 300 absolventov. Sympózium sa uskutoční krátko po otvorení výstavy, vo štvrtok 4. augusta o 15:00 na nádvorí VŠVU na Hviezdoslavovom námestí. Výstava 50+ Under Construction, ktorú pripravili Katedra Architektonickej tvorby, Monika Mitášová a Marián Zervan, bude v Galérii Medium prístupná do 4. septembra. Galéria Medium je otvorená každý deň okrem pondelka, v stredu, piatok, sobotu a v nedeľu od 10:00 do 17:00, v utorok a vo štvrtok od 12:00 do 19:00. Viac o nej možno nájsť na: http://www.vsvu.sk/galeria_medium.

plagát

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.

Mladé umenie v Žiline

V Považskej galérii umenia v Žiline a na Stanici v Žiline – Záriečí sa vo štvrtok 17. marca 2005 uskutoční vernisáž výstavy Prieskum – Prieskumy, ktorá ponúka výber zo semestrálnych prác študentov z Dní otvorených dverí. História výstav prác študentov bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení v PGU vznikla v polovici 90. rokov z iniciatívy doc.

Cena Oskára Čepana 2010

Víťazom 15. ročníka Ceny Oskára Čepana 2010 pre mladých umelcov do 35 rokov je Petra Feriancová. Agentúru SITA o tom informovala koordinátorka projektu Lucia Gavulová z Nadácie – Centra súčasného umenia, ktorá ocenenie organizuje. Organizátori víťaza súťaže vyhlásili vo štvrtok 24. júna 2010 podvečer vo foyer historického sídla Slovenského národného divadla v Bratislave. Mladá autorka (1977, Bratislava) tvorí podľa poroty suverénne a súčasne. Je doma v „polohách“, ktoré na Slovensku nie sú celkom štandardné, o to viac však atraktívne a veľmi dobre komunikovateľné na medzinárodnej úrovni. Porota Petre Feriancovej spolu s cenou priznala aj ďalšie výhody, ktoré k nej patria – 6-týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program / ISCP v New Yorku, finančnú odmenu 2 600 eur a po návrate z rezidenčného pobytu samostatnú výstavu v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.