Projekt & návrh – Pät storočí pokroku vo vojenstve

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

16. jún – 6. november 2011

Viedenské vojenské múzeum pre svojich návštevníkov sprístupní výstavu “Projekt und Entwurf – Militärische Innovationen aus fünf Jahrhunderten” venovanú tendenciám vo vývoji vojenskej výzbroje a výstroje, vrátane uniformy. Cieľom výstavy je prezentácia “kuriozít”, výsledkov chybných smerovaní ako aj predchodcov realizovaných riešení. Predstavuje vývoj ozbrojených síl v širšom zábere, ako výsledok vplyvu tradície, kultúry, duševného potenciálu, finančných možností a všeobecného pokroku národa a štátu. S modernizáciou, zvlášť z technického hľadiska, je nerozlučne spojené založenie rakúskej Dvorskej vojnovej rady (Hofkriegsrat) v roku 1556, predchodkyne neskoršieho Ministerstva vojny. Rada, a najmä jej štyri technické úrady boli centrami zodpovednými za nové smerovania i realizáciu projektov hlavne v 19. storočí. História vývoja a činnosť tohto technicko-administratívneho orgánu nemôže teda v prezentácii chýbať. Dá sa predpokladať, že okrem exponátov zvyčajne neprístupných širokej verejnosti výstava zaujme aj nie každodennými informáciami, ktore umožnia pohľad do málo známeho zákulisia modernizácie armády.


Otvorené: denne od 9 do 17 hod., okrem 1. januára, Veľkonočnej nedele, 1. mája, Všetkých svätých, 25. a 31. decembra.

Vstupné: 5,10 €

Zľavnené vstupné: 3,30 € – študenti, zdravotne postihnutí, seniori od 60 rokov.

Voľný vstup: každú prvú nedeľu v mesiaci. Voľný vstup majú aj osoby do 19 rokov, ťažko zdravotne postihnutí, vojaci v uniforme, členovia ICOM a Spolku priateľov HGM.

Adresa:

Heeresgeschichtliches Museum

Militärhistorisches Institut

Arsenal, Objekt 1

A-1030 Wien

Tel:..+43 (1) 79561-0

Fax: +43 (1) 79561-1017707

E-Mail: contact@hgm.or.at

Web: http://www.hgm.or.at/
 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Dobrý deň,
    Srdečne Vás

    Dobrý deň,

    Srdečne Vás pozývame na akciu s názvom “Keď prehovoria zbrane”. Akcia sa uskutoční v stredovekom vojenskom tábore pod hradom v Starej Ľubovni dňa 28. a 29. mája 2011. Každý deň za program začína od 13.00 hod.-18.00 hod.

    PRÍĎTE SA S NAMI PRENIESŤ DO DÔB SLÁVNYCH BOJOVNÍKOV…
    na jednom mieste môžte vidieť – gladiátorov (Sarus z Prešova), vikingov (PL), švajčiarsku pechotu (Rád sv. Michala zo Starej Ľubovne, Arwen z Nitry, Cech terra de Selinan zo Žiliny), landsknechtov (CZ), mušketierov (Via cassa z Košíc, Združenie Stanica z Poľska) a kurucov,

    v programe môžte vidieť taktiež hudobníkov a brušné tanečnice (PP)
    a v areáli si môžte vychutnať atmosféru dobového života, zhliadnuť tradičné remeslá a dobové obliehacie stroje (Berezun z Brezna) a mnoho ďalšieho…

    link na akciu:  http://www.youtube.com/watch?v=-nSv7EI0YA4 
     

Comments are closed.