Vláda v návrhu programového vyhlásenia chce posilniť kultúru

Vláda chce využiť ekonomický potenciál kultúry. Prehodnotí uplatňovanie tlačového zákona a vykoná potrebné legislatívne zmeny, najmä zrušenie práva na odpoveď verejného činiteľa, transformuje TASR, otvorí celospoločenskú diskusiu o problematike financovania cirkví. Chce aj zmeny grantového systému, či zmenu umeleckých fondov na nadácie. Vyplýva to z podkladu pre programové vyhlásenie vlády v oblasti kultúry, ktoré získala agentúra SITA.

Namiesto koncesií má vzniknúť nový systém financovania STV a SRo “s cieľom zvýšiť efektivitu ich činnosti a posilniť ich verejnoprávny charakter”. Vláda ďalej v podkladoch pre návrh programového vyhlásenia avizuje, že “prehodnotí uplatňovanie tlačového zákona a vykoná potrebné legislatívne zmeny, najmä zrušenie práva na odpoveď verejného činiteľa” a že, “transformuje Tlačovú agentúru SR”.

Vláda chce “zefektívniť a rozšíriť systém viaczdrojového financovania kultúry s cieľom dosiahnuť súčinnosť medzi verejnými financiami a inými zdrojmi”. Napríklad do operačných programov po roku 2013 sa má dostať viac priorít pre kultúry. V programe by malo byť aj posilnenie právnej subjektivity národných kultúrnych inštitúcií, zvýšenie ich nezávislosti od politiky. “Vláda vytvorí podmienky na účinnú a transparentnú podporu neštátnej kultúry reštrukturalizáciou dotačného systému Ministerstva kultúry SR. Vymaní grantový systém spod netransparentného vplyvu záujmových skupín…. “. Kabinet chce navrhnúť novelu zákona, ktorou sa dvojpercentná dodatočná daň zmení na dobrovoľné príspevky a navrhne zmenu umeleckých fondov na nadácie. Návrh obsahuje i ideu Fondu pre kultúrne dedičstvo, ako viaczdrojového nástroja na podporu financovania obnovy kultúrneho dedičstva. Ako sa ďalej uvádza v materiáli, “vláda zabezpečí ochranu a rozvoj štátneho jazyka a bude dbať o posilnenie postavenia štátneho jazyka ako nástroja komunikácie a integrácie spoločnosti v súlade so zásadami nediskriminácie, aby sa neobmedzili práva príslušníkov národnostných menšín”.

Vláda tiež chce zlepšiť prístup ku kultúre zo strany znevýhodnených skupín. Plánuje otvoriť ” celospoločenskú diskusiu o problematike financovania cirkví”. Návrh obsahuje aj posilnenie medzinárodnej spolupráce a prezentácie slovenského umenia v zahraničí. Pomôcť medzinárodnej výmene umelcov, kultúrnych pracovníkov a študentov umeleckých a kultúrnych odborov by mal špeciálny grantový program.

V podklade pre programové vyhlásenie kabinetu Ivety Radičovej sa v rezorte kultúry aj kritizuje. “Čiastkové zmeny, ktoré boli v oblasti kultúry doteraz realizované boli síce v mnohých prípadoch významné, ale neviedli k vytvoreniu komplexného funkčného modelu. Chýbali jasne zadefinované ekonomické nástroje kultúrnej politiky, väzby medzi štátnou a regionálnou kultúrou, neboli stanovené kompetencie rezortu kultúry vo vzťahu k iným rezortom či politickému systému ako celku. Aj verejné financie určené na kultúru mali v posledných rokoch zostupnú tendenciu, čo malo negatívny dopad na celý kultúrny sektor.” Návrh však uvádza i filozofiu vlády SDKÚ – DS, SaS, KDH a Most-Híd v kultúre. Vláda chce “presadzovať modernú, transparentnú a štruktúrovanú kultúrnu politiku, nadviaže na všetky pozitívne princípy vybudované v predchádzajúcich obdobiach, podporí optimálne vzťahy medzi kultúrou a ostatnými oblasťami, bude vytvárať adekvátnu kultúrnu klímu založenú na slobode, otvorenosti, tolerancii a kreativite, bude podporovať tvorbu, vznik nových hodnôt a diel ako aj kultúrne hodnoty minulosti, prehlbovať medzinárodné väzby a spoluprácu v zmysle kultúrnej rozmanitosti a pluralizmu”.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štát má dlh voči kultúre

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej

Dotácie ministerstva kultúry po novom

Dotácie bude rezort kultúry a cestovného ruchu poskytovať od 1. januára 2011 na základe zákona, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Nová norma zároveň ruší výnosy ministerstva, ktoré poskytovanie dotácií doposiaľ upravovali. Podľa návrhu zákona bude môcť rezort poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu na tvorbu a šírenie umeleckých diel a ich reflexií, ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, podporu medzinárodnej spolupráce v oblasti kultúry, kultúrnu tvorivosť a voľnočasovú kultúrnu aktivitu, vzdelávací program v kultúre, kultúrnu aktivitu zdravotne postihnutých alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, sprístupňovanie kultúrnych hodnôt žiakom základných škôl, študentom stredných škôl a pedagogickým zamestnancom základných škôl a stredných škôl a na čiastkové projekty súvisiace s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.

Odpovede

  1. Vláda v návrhu programového vyhlásenia chce posilniť kultúru
    Programové vyhlásenie vlády: Ministerstvo kultúry
    28. júla 2010

    … Vláda SR vytvorí podmienky pre efektívnejšie využitie finančných prostriedkov pre oblasť kultúry prostredníctvom štrukturálnych fondov a komunitárnych programov EÚ. Do operačných programov po roku 2013 zapracuje viac priorít pre kultúru (obnova kultúrneho dedičstva, rekonštrukcie a vybudovanie nových kultúrnych infraštruktúr, podpora vzdelávania a odbornej prípravy v rámci kultúrneho sektora, podpora partnerstiev medzi kultúrnym sektorom a ostatnými odvetviami). Úspešné projekty komunitárnych programov budú mať garanciu podpory spolufinancovania z dotačného systému MK SR. …

    Vláda SR vylepší legislatívne prostredie v oblasti kultúrneho dedičstva a pripraví strednodobé strategické materiály, ktoré stanovia priority a ciele v oblasti rozvoja múzeí, galérií a knižníc, ako aj pamiatkového fondu.

    Vláda SR bude realizovať projekty digitalizácie kultúrneho dedičstva a implementovať príslušné programy. Posilní postavenie knižníc ako centier vedomostí a poznania, využívajúc súčasné informačno-technologické možnosti. Zároveň podporí využívanie kultúrnych služieb pamäťových inštitúcií, múzeí a galérií na rozvoj cestovného ruchu.

    Vláda SR zachová a obnoví pamiatky kultúrneho dedičstva aj s pomocou efektívneho využitia štrukturálnych fondov v novom programovacom období.

  2. Re: Vláda v návrhu programového vyhlásenia chce posilniť kul
    Na porovnanie Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky, august 2006:

    … Vláda SR považuje ochranu a využívanie kultúrneho dedičstva, spolu s podporou novej pôvodnej tvorby a jej prezentácie za jeden z rozhodujúcich pilierov uchovania a posilnenia identity Slovenska v prostredí globalizácie a komercionalizácie kultúry. V rozvoji a pôsobení kultúry vidí účinný prostriedok obrany jednotlivca pred jednostranným konzumným spôsobom života a nezastupiteľný nástroj prehlbovania duchovného rozmeru života človeka. …

    … Vláda SR podporí široké využitie európskych fondov na obnovu a rekonštrukciu kultúrnych pamiatok a ďalších objektov, ktoré už slúžia alebo po ukončení obnovy budú využívané na kultúrne účely.

    Vláda SR sa zaväzuje vytvárať podmienky na trvalé zachovanie pamiatkových hodnôt, ochranu pamiatkových území a národných kultúrnych pamiatok. Za súčasť národného kultúrneho dedičstva považuje aj kultúrne diela a tradície, vytvorené Slovákmi žijúcimi v zahraničí.

    Dôraz položí predovšetkým na obnovu a reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a ich využívanie pre rozvoj cestovného ruchu. Zameria sa pritom na lokality s celoslovenským významom ako sú súčasné lokality svetového dedičstva, hradné múzeá s vysokou návštevnosťou a mestské pamiatkové rezervácie.

    Prostriedky na ochranu a obnovu pamiatkového fondu vláda SR zabezpečí prostredníctvom účelovej pomoci štátu, ako aj viac zdrojového financovania, najmä zo štrukturálnych fondov EÚ.

    Za významný predpoklad ochrany kultúrneho dedičstva vláda SR považuje schválenie Stratégie rozvoja slovenského knihovníctva, múzeí a galérií.

    Vláda SR posúdi účinnosť existujúcich predpisov v oblasti predaja, vývozu a dovozu starožitností a predmetov vysokej umeleckej hodnoty. V súvislosti s možnosťou návratu diel múzejnej a galerijnej hodnoty, ktoré majú svoj pôvod na Slovensku, vláda SR vytvorí finančnú rezervu, z ktorej by bolo možné zakúpiť na dražbách v zahraničí slovaciká do štátnych zbierok.

    Vláda SR prijme zákonné legislatívne opatrenie, ktoré formou štátnej garancie umožní dovážať na Slovensko zbierky vysokej umeleckej hodnoty s cieľom realizácie výstavných projektov európskeho formátu.

  3. Re: Vláda v návrhu programového vyhlásenia chce posilniť kul
    Správy STV, 2. 8. 2010:

    Prioritou je obnova kultúrneho dedičstva

    Ochrana pamiatok, zrušenie koncesionárskych poplatkov, či vypustenie pokút z jazykového zákona. To sú priority rezortu kultúry. Dnes ich predstavil minister Daniel Krajcer.

    Pozrite si TU

  4. Re: Vláda v návrhu programového vyhlásenia chce posilniť kul
    Dik Palo aj za tuto agendu tu na webe.

    Ako sa uz posledny polrok aktivizujem a snazim pomoct pri zachrane co mi cas dovoli, tak vnimam a budem vnimat kroky MKSR, ci pridr. organizacii – opat, co mi cas dovoli.

    Krajcerovi zelam uspech, odhodlanie zmenit iste veci zda sa ma, otazny je polcas jeho rozpadu – nastup pohodlia a kamo-kseftov. Kazdopadne ho mozem na tejto pozicii, ma sancu menit veci, a verim ze bude rozumnejsi a odbornikov-pocuvajuci minister, ako proklamuje o sebe, nez ten jeho predchodca, pod cervenou zastavou prilis kojeny, hubou kecavy, rychlo perom podpisujuci.. Ficov pesiacik.

    A ze vdaka vam vsetkym fundovanym ludom, ktory tvorite tento vyborny web – som spoznal xxx problemov ohladom kulturneho dedicstva a zachrany.. UCINIL SOM, CO SOM UZ CHCEL – NAPISAL SOM MINISTROM. Ako MK, tak PD (Z. Simon). A KED MOTYKA VYSTRELI, COSI SA TIEZ V TEJTO NEUTESENEJ SITUACII ZMENI. Bohapustne nicenie sa uz musi raz zastavit.. A dolozil som mu par sialenych pripadov, tu intenzivne debatovanych.

    Uvidime..co ine.

  5. bude sa niečo robiť s “odborníkmi”riaditeľujúcimi na KPÚ v BB,NR, BA na GR a inde, ktorí odsúhlasia všetko? Stačí pozrieť archívy ich rozhodnutí, resp. “úpravy” rozhodnutí ich pracovníkov. Odíde nám pre nich nielen kppa architektúry všetkého druhu, historický urbanizmus miest a malých sídiel a tiež malé nenápadné pamiatky /rozmermi/, ale likvidujú aj ešte zapálených a nepodplatiteľných pracovníkov pod rúškami znižovania stavov prac. a reorganizáciou – vždy v zmysle zákona

Comments are closed.