Viedenský Mozarthaus oslávi v nedeľu druhé jubileum

Zrekonštruovaný dom svetoznámeho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta vo Viedni oslávi v nedeľu druhé jubileum. V rokoch 1781 až 1787 v ňom Mozart žil a komponoval.

Pred dvoma rokmi dom zrekonštruovali a pri príležitosti 250. výročia narodenia tohto rakúskeho velikána budovu sprístupnili verejnosti ako múzeum pod názvom Mozarthaus Vienna.


Mozartov dom



Mozarthaus Vienna, jediný zachovaný príbytok nezameniteľného Mozarta, dodnes navštívilo vyše 340-tisíc ľudí, väčšinou zahraničných návštevníkov. V jedinečnom múzeu približujú Mozartov život a dielo prostredníctvom štyroch výstavných rovín. V centre pozornosti však stojí obdobie, ktoré skladateľ strávil vo Viedni a tvorí vrchol jeho skladateľskej tvorby. Stála prehliadka sa nachádza na troch poschodiach. V Mozarthause je i kaviareň a obchodík. Podzemné priestory slúžia na rôzne podujatia.



Pri príležitosti jubilea bude Mozarthaus Vienna prístupný od 10:00 do 19:00 bezplatne. Pre deti je pripravený špeciálny program. Budú môcť odhaľovať Mozartov magický svet, zahrať si na nástrojoch či zatancovať.
Informácie agentúre SITA poskytla vedúca Kancelárie mesta Viedeň Erika Rožková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na noc otvoria 600 kostolov po celom Rakúsku

Rakúske kostoly všetkých konfesií otvoria večer 30. mája 2008 svoje brány a privítajú všetkých, ktorí chcú stráviť noc pod ich strechou. Pre návštevníkov budú pripravené rôzne podujatia – diskusie, bohoslužby, modlitby, prehliadky kostolov, výstavy, filmy, tance, divadlo, kabaret, čítanie, prednášky a veľa hudby.

Skladateľa Mozarta predstavia v Paríži ako rockera

Rockovú operu Mozart, L’Opera Rock, ktorej predlohou je život rakúskeho klasicistického skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, predstavia už na budúci mesiac v Paríži. Podľa jej tvorcov by to mala byť pocta pre “prvú rockovú star”, ktorou podľa nich umelec bol. “Vo svojej podstate bol Mozart prvou rockovou hviezdou. Bojoval proti princípom a normám vtedajšej doby, zomrel ako mladý zhýralec,” povedal jeden z producentov Albert Cohen.