Pivnica pod Biskupským palácom v Nitre je najstaršou obytnou stavbou na Slovensku

Obrázok k článku

Pivnica, ktorá sa nachádza pod západným krídlom Biskupského paláca na Nitrianskom hrade, je najstaršou obytnou stavbou na Slovensku. Zistili to archeológovia pri výskume. „Pochádza z 12. storočia a takú zachovalú obytnú stavbu zatiaľ na Slovensku nemáme,“ povedal Peter Bednár z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Hradná pivnica slúžila roky ako sklad. Archeológovia tu objavili historické murivá a okná, ktoré sú pozostatkami pôvodného románskeho paláca a tiež nálezy z doby železnej, včasného stredoveku a ľudské kostrové pozostatky. Pivnicu zrekonštruovalo Nitrianske biskupstvo s finančnou podporou Nórskych fondov, vynovené priestory sprístupnilo verejnosti 21. apríla.

 

Priestor pozostáva z dvoch pivníc – z väčšej sa ide hore schodmi do menšej pivničky. V tej sa nachádza okenný otvor a múry, ktoré spoľahlivo pochádzajú až z 12. storočia. „Z Nórskych fondov sme získali príspevok na čistenie stien, zariadenie zabezpečilo biskupstvo z vlastných zdrojov,“ informoval ekonóm Nitrianskeho biskupstva Martin Štofko. Osadili sem panely s informáciami o histórii vinárstva v nitrianskom regióne a budú tu bývať príležitostné degustácie vín.

 

K významným nálezom z posledných archeologických výskumov na hrade patrí aj hradba z prelomu 11. a 12. storočia, ktorá je jednou z najstarších kamenných murovaných hradieb v Uhorsku. Nachádza sa vedľa novootvoreného Castellum Cafe a pre turistov zostane odhalená.

 

Nitriansky hrad je jedným z najstarších nepretržito existujúcich a obývaných hradov na Slovensku. Ako reprezentačné sídlo slúži už od 9. storočia. Zároveň patrí k najrozsiahlejším hradom na území Slovenska. „To, čo dnes vidíme, je výsledkom renesančných a barokových prestavieb, ale v stredoveku sa rozprestieral na celom hradnom kopci a mal rozlohu 8,5 hektára,“ hovorí Bednár. Najstaršou stavbou na Nitrianskom hrade je predrománsky kostol. „Je pomerne zle viditeľný, jeho južná stena tvorí južnú stenu dnešného sakrálneho komplexu,“ priblížil Bednár.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články