Gotický kostol skrášlia nové vežové hodiny

Obrázok k článku

Rímskokatolícky kostol svätého Michala v Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca sa dočká významnej obnovy. Dnes od 8:00 bude firma z Liptovských Sliačov na kostole inštalovať vežové hodiny orientované na všetky štyri svetové strany. O tejto udalosti významnej pre obec informoval agentúru SITA obyvateľ obce Erik Mihalko.

 

Napriek tomu, že kostol v obci Muránska Dlhá Lúka bol postavený ešte v 14. storočí v gotickom štýle, doteraz na ňom neboli žiadne vežové hodiny. „Nielen pre veriacich ľudí z farnosti a širokého okolia, ale aj pre samotný kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou sa dátum inštalácie zapíše do histórie veľkými písmenami. Špeciálne hodiny, ktoré patria k najmodernejším svojho druhu, darovala miestnemu kostolu veriaca rodina bývajúca v obci Muránska Dlhá Lúka, ktorá uhradí aj všetky náklady spojené s inštaláciou,“ uviedol Mihalko.

 

„Hodiny na kostole svätého Michala v Muránskej Dlhej Lúke bude poháňať špeciálny vežový stroj, ktorý patrí k najmodernejším svojho druhu. Zariadenie dokáže prijímať signál, ktorý vysielajú atómové hodiny vo Frankfurte nad Mohanom. Podľa tohto signálu sa automaticky nastavia. Investor si pre farnosť pripravil ešte jedno prekvapenie, o ktorom sa veriaci dozvedia priamo pri slávnostnom odovzdávaní hodín do užívania v utorok ráno,“ prezradil Bystrík Ivak zo zvonárskej dielne Albína Ivaka z Liptovských Sliačov.

 

Zdroj: http://www.muranskaplanina.sk

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články