Drevenú gitaru od Picassa objavili v škatuli od topánok

Malú drevenú gitaru, ktorú vytvoril Pablo Picasso ako hračku pre svoju dcéru Palomu, objavili v škatuli od topánok v byte talianskeho obchodníka v meste Pomezia zhruba 30 kilometrov od Ríma. Informovali o tom talianske médiá.

Španielsky maliar kedysi dávno podaroval žlto-šedo-čiernu gitaru svojmu priateľovi, talianskemu umelcovi Giuseppemu Vittoriovi Parisimu. Pred dvoma rokmi presvedčil Parisiho istý obchodník a amatérsky umelec, aby mu gitaru požičal s tým, že ju dá do ochrannej sklenenej vitrínky, v ktorej ju mali vystaviť v múzeu v severotalianskom meste Maccagno. Odvtedy Picassovu gitaru nikto nevidel. Až po tohtoročnej umelcovej smrti požiadala jeho vdova Wanda políciu o jej vypátranie. Drevenú gitaru nakoniec našli v byte presne toho istého obchodníka, ktorému ju zveril Parisi. Obchodník čelí obvineniu z podvodu.


Gitaru napokon naozaj vystavia v múzeu súčasného umenia v severotalianskom meste Maccagno.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.

Achajmenovský zlatý kalich zo škatule od topánok

Staroveký zlatý kalich, ktorý náhodne získal britský predajca odpadových kovov, vydražia na aukcii za vyvolávaciu cenu pol milióna britských libier (v prepočte asi 19,5 milióna slovenských korún). Doteraz bol ukrytý v škatuli od topánok pod posteľou svojho majiteľa Johna Webbera.

Zomrel významný zberateľ umenia Ernst Beyeler

Švajčiarsky obchodník s umením a jeden z najvýznamnejších zberateľov umenia Ernst Beyeler zomrel vo veku 88 rokov. Informovala o tom v piatok jeho nadácia. “V noci 25. februára 2010 nás opustil Ernst Beyeler. Zomrel v pokoji v spánku vo svojej rezidencii v Riehene,” uvádza sa vo vyhlásení Beyeler Fondation.