Mikloš: Samostatné ministerstvo kultúry nemá opodstatnenie

BRATISLAVA – Samostatné Ministerstvo kultúry podľa ministra financií Ivana Mikloša nemá opodstatnenie. Od budúceho funkčného obdobia by sa preto mohlo spojiť s iným rezortom. Mikloš to dnes povedal v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu v reakcii na kritiku opozície, že štát kultúru nepodporuje dostatočne. Podľa Mikloša sú dôvody, aby štát kultúru podporoval a aj v budúcom roku prichádza k nárastu verejných zdrojov do tejto oblasti. Väčšina kultúrnych činností však má podľa Mikloša lokálny alebo regionálny charakter, mala by byť teda podporovaná lokálnymi a regionálnymi samosprávami.

Mikloš v diskusii s poslancom Smeru Jozefom

Burianom a nezávislým poslancom Branislavom Opaterným súhlasil, že v budúcoročnom štátnom rozpočte sú rezervy v oblasti výdavkov. Programové rozpočtovanie, ktoré sa zavádza od budúceho roka, by však malo pomôcť tieto rezervy odhaľovať.

Minister tiež pripustil prezamestnanosť vo verejnom sektore. “Prezamestnanosť je výrazná, aj v ústredných orgánoch štátnej správy existuje. Niekde je 20 až 40 percent, možno aj viac,” dodal. Poprel však kritiku Buriana, že počet zamestnancov v tejto oblasti sa zvyšuje. Aj napríklad v súvislosti so vstupom Slovenska do Európskej únie podľa Mikloša pribúda agenda, štát však nechce zvyšovať počet pracovníkov. Nové úlohy chce zvládnuť s dnešným stavom.

Zdroj: http://www.bleskovky.sk/?cid=45359&sid=10&ref=top_story

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štát má dlh voči kultúre

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej

Informácie zo stretnutia ministra kultúry so zástupcami MVO – IV. 2003

Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Dňa 28. 3. 2003 usporiadalo ministerstvo kultúry s predstaviteľmi mimovládnych organizácií (MVO) diskusiu o možnostiach podieľania sa na systéme podpory štátnej i neštátnej kultúry. Podľa ministra Rudolfa Chmela skúsenosti tretieho sektora v získavaní grantov zo zahraničných fondov môžu byť pre ministerstvo veľmi prínosné, preto jeho zástupcov vyzval na podnety návrhov fungovania spolupráce štátu a neziskového sektoru.