Vydražili dve fľaše dvestoročného šampanského

Obrázok k článku (menstyle.cz)

Vo fínskom meste Mariehamn v piatok vydražili dve fľaše približne dvestoročného šampanského, ktoré vylovili z vraku potopenej lode na dne Baltského mora. Neznámy internetový kupec zo Singapuru bol ochotný za vzácny alkohol zaplatiť 54 000 eur, z toho 30 000 eur za fľašu značky Veuve Clicquot a 24 000 eur za jeden kus značky Juglar.

Dovedna až 145 fliaš alkoholu vylovili vlani v júli z vraku, ktorý sa nachádza neďaleko fínskeho súostrovia Alandy. Väčšinu z fliaš, ktoré boli 200 rokov ukryté v hĺbke 50 metrov, plánujú vydražiť. Vo vylovenom poklade sa okrem značiek Veuve Clicquot a Juglar nachádzajú aj fľaše značky Heidsieck. Tieto fľaše francúzskeho alkoholu sú považované za najstaršie na svete svojho druhu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili vrak lode, ktorú jej posádka opustila v roku 1853

Kanadským archeológom z vládnej organizácie Parks Canada sa podarilo objaviť vrak lode HMS Investigator, ktorú pred viac ako 150 rokmi opustila jej posádka po neúspešnom pokuse o preplávanie severozápadnej námornej cesty cez Severný ľadový oceán. Vrak našli potopený v hĺbke jedenásť metrov vo vodách Mercy Bay na severnom pobreží Banksovho ostrova.

Odpovede

  1. na inych stranka sa v

    na inych stranka sa v septembri 2010 pisalo aj toto :)

    Nabízí se přirozeně otázka, co vlastně se zachráněnými lahvemi bude? Lahve patří místní finské vládě, nicméně prý se dá takřka jistě očekávat, že si na nich žádný gurmán nepochutná, jelikož jde o historický monument. Jistý Dominique Demarville dostal šanci zanalyzovat pár mililitrů obsahu a prohlásil toto: „Nepatrně kouřová chuť, poté sladká, kyselá a svěží.”

    viac… http://www.menstyle.cz/spolecnost/jak-asi-chutna-200-let-stare-sampanske.html

  2. o unikátnom náleze sme uz na

    o unikátnom náleze sme uz na obnova.sk informovali v septembri 2010, v diskusnej teme Pivo…

    V Baltskom mori objavili vraj najstaršie pivo na svete

    BRATISLAVA 4. septembra (SITA) – Vo vraku lode v Baltskom mori, kde v júli objavili zrejme najstaršie pitné šampanské, našli aj fľaše piva. Potápači veria, že je to najstaršie pitné pivo na svete. Fľaše tohto obľúbeného nápoja objavili pri tom, ako na povrch vyťahovali spomínané šampanské. Počas toho jednu z fliaš poškodil vysoký tlak a začala z nej presakovať tmavá tekutina. Potápači si uvedomili, že je to pivo. Fľaše objavili vo vraku nachádzajúcom sa v oblasti fínskej provincie Alandy. Ten sa zrejme potopil medzi rokmi 1800 a 1830, pravdepodobne išlo o nákladnú loď smerujúcu z Dánska do Petrohradu. “V tomto momente veríme, že sú to najstaršie fľaše piva na svete,” uviedol Rainer Juslin z ministerstva vzdelávania, vedy a kultúry na Alandách. Ako dodal, pivo je podľa neho stále pitné, pretože v 50-metrovej hĺbke, kde sa nachádza vrak, sú ideálne skladovacie podmienky – teplota vody je relatívne stála, pohybuje sa okolo štyroch až piatich stupňov Celzia, a do takejto hĺbky neprenikne svetlo. Ako informoval hovorca výskumného tímu Björn Häggblom, výskumníci ochutnali nápoj z poškodenej fľaše a tvrdili, že im chutilo. Odborník na pivo Göran Winbergh však pochybuje o jeho pitnosti. Úrady kontaktovali miestneho výrobcu piva, či by bolo možné zistiť receptúru tohto chmeľového moku.

    Vo vraku sa stále nachádza množstvo ďalších predmetov, na povrch ich dostanú zrejme až o niekoľko mesiacov.

    Informáciu zverejnila agentúra AP a webová stránka http://www.cnn.com

Comments are closed.