Vivaldiho stratenú operu uvedú v Prahe prvýkrát po 284 rokoch

Obrázok k článku

Stratenú operu talianskeho hudobného skladateľa Antonia Vivaldiho uvedú 4. júla na Pražských barokových slávnostiach prvýkrát po 284 rokoch. Serenádu s názvom L’Unione della Pace, e di Marte (v preklade Spojenie mieru s Martem) zložil slávny skladateľ na počesť narodenia dcér-dvojičiek francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. “Vystúpil s ňou iba raz, a to v polovici septembra 1727 v záhrade pri kostole Madonna dell’Orto v Benátkach,” uviedol český skladateľ, dirigent a hráč na čembalo Ondřej Macek. Práve 39-ročný Macek po 284 rokoch od jedinej interpretácie zrekonštruoval stratenú operu Vivaldiho. Pre riaditeľa súboru barokovej hudby Hof-Musici to pritom nebola prvá rekonštrukcia diela slávneho umelca. Už v roku 2008 objavil a následne zrekonštruoval Vivaldiho operu Argippo. Dielo L’Unione della Pace, e di Marte uvedú po prvý raz 4. júla v Ledeburskej záhrade pod Pražským hradom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V archíve objavili dve sonáty od Vivaldiho

V archíve objavili dve sonáty od husľového virtuóza Antonia Vivaldiho. V 180-stranovej zbierke rukopisov starej takmer 300 rokov ich našli po tom, čo portfólio daroval v roku 2008 podnikateľ Gerald Coke londýnskemu Foundling Museum. Vivaldiho tvorbu rozpoznal expert Michael Talbot, hosťujúci profesor hudby na Liverpool Hope University. “Na základe relatívne jednoduchých technických požiadaviek sa zdá, že tieto dve sonáty napísal Vivaldi pre amatérov,” uviedol. Jedno z objavených hudobných diel, ktoré barokový hudobný skladateľ zložil pravdepodobne pre amatérov, odprezentujú v Liverpool Hope University v nedeľu.

Skladateľa Mozarta predstavia v Paríži ako rockera

Rockovú operu Mozart, L’Opera Rock, ktorej predlohou je život rakúskeho klasicistického skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, predstavia už na budúci mesiac v Paríži. Podľa jej tvorcov by to mala byť pocta pre “prvú rockovú star”, ktorou podľa nich umelec bol. “Vo svojej podstate bol Mozart prvou rockovou hviezdou. Bojoval proti princípom a normám vtedajšej doby, zomrel ako mladý zhýralec,” povedal jeden z producentov Albert Cohen.

Po Slovensku budú putovať obrazy Eugena Suchoňa

Eugena Suchoňa pozná verejnosť najmä ako skladateľa, ktorý vytvoril prvú slovenskú operu. Tento všestranný umelec však aj maľoval. V letných mesiacoch budú môcť jeho diela obdivovať obyvatelia troch slovenských miest prostredníctvom výstavy Po stopách Eugena Suchoňa.

Vyhlásili druhý ročník Ceny Sebastian za roky 2008 a 2009

Druhý ročník Ceny Sebastian za roky 2008 a 2009 vyhlásilo občianske združenie Ars Ante Portas. Nomináciu môže poslať každý občan SR alebo organizácia do 31. januára 2010. Ocenenie sa udeľuje za mimoriadny prínos k šíreniu odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha. Cenu Sebastian môže získať občan alebo organizácia, žijúca, resp. registrovaná v Slovenskej republike bez ohľadu na vek či dĺžku pôsobenia.

Odpovede

  1. “L’Unione della Pace, e di

    “L’Unione della Pace, e di Marte (v preklade Spojenie mieru s Martem)” = čistý nezmysel! Má to byť “Spojenie Mieru s Marsom” – antickým bohom vojny. Pri preklade mena Marte si stačí kliknúť napr. na taliansku wikipédiu alebo sa mierne zamyslieť nad českým skloňovaním mena Mars…

     

    Skomolenina “Argippo” je dúfam len preklepom; správne má byť Agrippo.

Comments are closed.