V múzeu vystavia 400 mincí z obdobia vlády Habsburgovcov

Obrázok k článku

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi budú vystavovať mince i papierové platidlá habsburskej monarchie. Podujatie s názvom Bohatstvo storočí otvoria vo štvrtok 12. mája  o 16:00 vernisážou, ktorá zároveň otvorí trojdňový cyklus k Medzinárodnému dňu múzeí. “Vystavených bude 400 mincí a 10 papierových platidiel,” uviedla pre agentúru SITA organizátorka výstavy Anna Čechová. Podujatie Bohatstvo storočí potrvá do 20. júna.

Pre návštevníkov je pripravená historická a numizmatická prezentácia s obrazovou dokumentáciou k obdobiam vlády jednotlivých kráľov a ukážkami druhov mincí vydávaných v čase ich panovania. Vystavené budú mince všetkých habsburských panovníkov a papierové platidlá korunovej meny, ktorá vznikla v roku 1892 za Františka Jozefa I. “Vystavíme peniaze z obdobia vládnutia 15 panovníkov a jednej panovníčky z obdobia rokov 1526 až 1918,” informovala Čechová. Súčasťou výstavy sú i sprievodné podujatia pre školy v regióne hornej Nitry. Ich návštevu je potrebné dopredu dohodnúť telefonicky.

Dynastia Habsburgovcov vládla od roku 1526 až do roku 1918. K jej trónu prináležali koruny Uhorska, ktorého súčasťou bolo aj Slovensko, Čiech a rakúskych dedičných krajín. Každý zo šestnástich panovníkov tohto rodu vydával vlastné mince a od roku 1862 aj papierové platidlá.

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články