V Liptovskom Jáne otvorili park miniatúr slovenských pamiatok

Obrázok k článku

Liptov obohatí ďalšia nová atrakcia. Park MINI SLOVENSKO v Liptovskom Jáne tvoria miniatúry slovenských kultúrnych a technických pamiatok – hrady, zámky, kostoly, zvonice a ďalšie známe objekty. Návštevníci tak už od pondelka nájdu na jednom mieste 13 modelov v mierke 1:25. „Modely sú skutočne vernými kópiami a použité sú autentické materiály. Ten najväčší je Bojnický zámok, zároveň je aj najnáročnejším, keďže na ňom pracovali až 5 600 hodín. Najťažším modelom je 620 kilogramov vážiaci hrad Strečno,“ informovala manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Katarína Šarafínová.

 

Návštevníci tak v Liptovskom Jáne nájdu zmenšeniny hradu Strečno, Bojnického zámku, kaplnky sv. Michala v Košiciach, Urbanovej veže v Košiciach, zvonice v Spišskej Sobote, starobylej radnice v Levoči alebo dreveného kostolíka v Hervartove.

 

Na ďalších 7 miniatúrach organizátori pracujú. V príprave je napríklad železničná trať Červená Skala – Margecany, železničné stanice Margecany, Dobšinská ľadová jaskyňa, Červená skala, Chramošský viadukt aj Bratislavský hrad. Novú atrakciu pripravilo košické občianske združenie Mini Slovensko – areál slovenských kultúrnych pamiatok.

 

Ročnú prevádzku odhaduje predseda združenia Kamil Fischer na 85 tisíc eur. Hodnota modelov predstavuje 90 tisíc eur. Tvorcovia strávili nad jednotlivými zmenšeninami 240 až 1800 hodín. „Park miniatúr nájdu návštevníci v krásnom prostredí s vysokými stromami a upravenými trávnikmi na začiatku Jánskej doliny na ploche 0,8 hektára, jednu jeho hranicu tvorí zvučný horský potok Štiavnica,“ povedal starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo. Park bude otvorený denne od 9:00 do 17:00.

 

„Tešíme sa každej novej atrakcii, lebo robí ponuku Liptova pestrejšou. Zároveň prináša vyššiu návštevnosť regiónu ako aj viac spokojných klientov, ktorí sa na Liptov radi vrátia aj v budúcnosti,“ doplnila riaditeľka oblastnej organizácie Darina Bartková.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Klaster Liptov ponúka návštevníkom regionálnu kartu zliav

Región Liptov opäť láka turistov na kartu zliav – Liptov Region Card 2010 – Zima. Vďaka tejto karte môžu návštevníci Liptova ušetriť na vybrané služby 10 až 50 percent. Karta sa po letnej verzii bude dať zakúpiť na výletných miestach a turistických atrakciách či informačných centrách. Nová karta zliav stojí 5,90 €. Viacerí poskytovatelia ubytovania poskytujú kartu svojim hosťom zadarmo ako súčasť pobytového balíka. Nová zimná karta sa stala celoročnou. „Karta sa postupne etabluje ako nový produkt na trhu. Po zahraničných návštevníkoch zo západnej Európy, ktorí sú na tieto karty v iných regiónoch zvyknutí, jej výhody začínajú objavovať aj Slováci, Česi či Poliaci,“ uviedla marketingová manažérka Klastra Liptov Petra Tomášová.