Sto dní v rezorte ministerstva kultúry

Preverovanie zmlúv, iný prístup k obnove kultúrneho dedičstva, či príprava množstva zmien v zákonoch charakterizujú medzi iným prvých takmer sto dní pôsobenia Daniela Krajcera na čele ministerstva kultúry. Popri najmedializovanejšom z doterajších výsledkov Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR – novele zákona o štátnom jazyku – sa ministerstvo rovnako ako ďalšie rezorty sústredilo na preverovanie zmlúv. “Zverejnili sme všetky zmluvy v rezorte kultúry na internete. Je ich 1 619, čo je enormná práca,” povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Krajcer.

“Zároveň som vydal pokyn vo vzťahu k zriaďovateľským organizáciám, ktoré patria pod ministerstvo kultúry, že nemusia napĺňať také zvláštne princípy v rámci centrálneho verejného obstarávania, ktoré tu boli zavedené a zďaleka nie všetky boli výhodné pre organizácie, ktoré patria pod ministerstvo. Pokiaľ to zmluva umožňuje.” Podľa ministra sa to stretlo s veľmi pozitívnou odozvou, lebo organizácie “boli nútené do napĺňania veľmi zvláštnych zmlúv v rámci centrálneho verejného obstarávania”. Zrušili sa tiež dve verejné obstarávania na kontroling a polygrafické služby. Ministerstvo ich totiž považovalo za nezmyselné a neefektívne.


Krajcer je tiež spokojný s riešením situácie v Audiovizuálnom fonde, ktorá dlhé mesiace podľa jeho slov traumatizovala filmársku verejnosť. “Zmenil som smernicu v rámci Audiovizuálneho fondu, kde som výrazným spôsobom obmedzil kritizovaný konflikt záujmov.” Netrvalo to teda mesiace, ale len niekoľko dní, zdôraznil. Na základe zmeny z polovice augusta už nemôžu byť žiadateľmi o dotáciu z fondu členovia jeho rady, dozornej, aj odbornej komisie a im blízke osoby.


Urobiť čo najviac pre obnovu kultúrneho dedičstva je jedným z hlavných cieľov nového šéfa rezortu kultúry Daniela Krajcera. “Napriek tomu, že cestovný ruch prechádza na základe zmeny kompetenčného zákona pod ministerstvo dopravy, dohodol som sa s ministrom dopravy, že peniaze, ktoré ešte ostali v rámci podpory domáceho cestovného ruchu pôjdu práve na obnovu kultúrneho dedičstva,” povedal pre SITA minister. Ide o peniaze, ktoré sú určené na podporu domáceho cestovného ruchu v rámci Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Podpora domáceho cestovného ruchu nemá podľa Krajcera byť o výstavbe penziónov na základe kamarátskych vzťahov, ako sme tomu boli svedkami v minulosti. “To podľa mňa nie je primárna podpora cestovného ruchu. Tvrdím, že Slovensko je neuveriteľne bohaté na kultúrne pamiatky, z ktorých možno až 40 percent je v katastrofálnom stave,” myslí si šéf rezortu kultúry. Prijal preto návrh Konferencie biskupov Slovenska na podporu podujatia k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska, Veľkej Moravy. “Toto považujem za vlastenecký počin, na rozdiel možno od iných pokusov, od rôznych sôch a verbálnych prejavov. Dohodli sme sa, že v rámci toho sa pokúsime pomôcť v obnove nitrianskej katedrály. Na túto oblasť sa mi podarilo nájsť finančné prostriedky.”


Podporu dostane aj ďalšia priorita – Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ministerstvo kultúry s organizátormi dohodlo, že priestor v ňom dostane nielen alternatívna kultúra, no i inštitúcie zriaďované ministerstvom, ako Štátne divadlo Košice, Štátna filharmónia Košice, Slovenské technické múzeum. “Záber bude širší a budú aktívne zapojené aj naše inštitúcie, kde je naozaj garantovaná špičková kvalita a možno istý širší divácky záujem,” povedal Krajcer.


“Pripravujeme množstvo legislatívnym zámerov. Rozpracovávame programové vyhlásenie vlády. Veľmi rýchlo sme prišli s novelou zákona o štátnom jazyku. Považujem za obrovský úspech, že vláda môj návrh akceptovala jednomyseľne. Prebieha diskusia a vytvárajú sa pracovné skupiny vo vzťahu k zmenám v rámci médií verejnej služby. Je pripravená pracovná skupina a absolvoval som niekoľko rozhovorov s odbornou verejnosťou o pripravovanej novelizácii tlačového zákona,” opísal stručne prácu ministerstva na pripravovaných zmenách zákonov Daniel Krajcer.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Reforma verejnoprávnych médií je ich záchranou

Reforma verejnoprávnych médií je podľa ministra kultúry Daniela Krajcera ich záchranou. „Pätnásť rokov sa diskutuje o zmenách verejnoprávnych médií, ale nikdy sa takáto reforma nezačala. My sme našli odvahu i spôsob. Nie je to len reforma, ale aj záchrana. Ak by sme nezačali s reformou, hrozí vážna katastrofa, zánik, alebo privatizácia verejnoprávnych médií. Je to záchrana verejnoprávnych médií na Slovensku,“ vyhlásil Krajcer dnes na tlačovej besede.

Taiwanský inštitút chce sídliť na hrade alebo zámku

Taiwanský inštitút na Slovensku bude možno sídliť na niektorom zo slovenských hradov, zámkov či kaštieľov. Rozprávali sa dnes o tom štátna tajomníčka Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky Natália Cehláriková s vedúcim kancelárie zastúpenia Taiwanu v Slovenskej republike Robertom Chenom. Chen tvrdí, že zároveň Taiwančania zvažujú aj investične prispieť na obnovu, úpravu či rekonštrukciu objektu, v ktorom by inštitút sídlil. Cehláriková Chenovi sľúbila, že ministerstvo vyberie niekoľko vhodných objektov a po ich prehliadke sa môžu začať rokovania o vybranom objekte. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Eva Chudinová.

Dotácie ministerstva kultúry po novom

Dotácie bude rezort kultúry a cestovného ruchu poskytovať od 1. januára 2011 na základe zákona, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Nová norma zároveň ruší výnosy ministerstva, ktoré poskytovanie dotácií doposiaľ upravovali. Podľa návrhu zákona bude môcť rezort poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu na tvorbu a šírenie umeleckých diel a ich reflexií, ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, podporu medzinárodnej spolupráce v oblasti kultúry, kultúrnu tvorivosť a voľnočasovú kultúrnu aktivitu, vzdelávací program v kultúre, kultúrnu aktivitu zdravotne postihnutých alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, sprístupňovanie kultúrnych hodnôt žiakom základných škôl, študentom stredných škôl a pedagogickým zamestnancom základných škôl a stredných škôl a na čiastkové projekty súvisiace s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.

MKSR: Krajcer chce na riadiace posty rezortu odborníkov

Minister kultúry Daniel Krajcer urobil výmenu na troch kľúčových pozíciách ministerstva kultúry. Sekciu kultúrneho dedičstva povedie namiesto Pavla Šimuniča Branislav Rezník, šéfa Sekcie umenia a štátneho jazyka Petra Kováča nahradí Janka Motyčková a generálnu riaditeľku Sekcie ekonomiky a projektového riadenia Hildu Gajdošovú vymení Viera Šoltýsová.

Odpovede

  1. Sto dní v rezorte ministerstva kultúry

    MKCR: Súťaž na Kompetenčné centrum pre digitalizáciu zrušená
    Pre diskriminačne nastavené podmienky účasti stopol Úrad pre verejné obstarávanie užšiu súťaž na Kompetenčné centrum pre digitalizáciu (KCD:NOC), vyhlásenú ministerstvom kultúry v apríli

    BRATISLAVA 10. októbra (SITA) – Pre diskriminačne nastavené podmienky účasti stopol Úrad pre verejné obstarávanie užšiu súťaž na Kompetenčné centrum pre digitalizáciu (KCD:NOC), vyhlásenú ministerstvom kultúry v apríli. Ako sa uvádza vo vestníku verejného obstarávania, postup pridelenia obstarávania bol vyhlásený za neúspešný. Žiadna zmluva nebola uzatvorená.

    Úrad urobil kontrolu ihneď po vyhlásení verejného obstarávania a na jej základe rozhodol, že podmienky účasti na predmet zákazky sú nastavené diskriminačne, preto nariadil verejnému obstarávateľovi súťaž zrušiť. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR Eva Chudinová, “keďže verejné obstarávanie bolo zastavené ihneď na jeho začiatku, neboli vo verejnom obstarávaní predložené žiadne súťažné ponuky. Verejné obstarávanie bude vyhlásené v najbližšom období tak, aby podmienky účasti boli v maximálnej miere transparentné a nediskriminačné”.

    O súťaži informovala agentúra SITA v apríli. Ministerstvo kultúry plánovalo vytvoriť Kompetenčné centrum pre digitalizáciu (KCD:NOC) v predpokladanej hodnote 3,7 mil. eur. Zverejnil to Úradný vestník Európskej únie. Z predbežného oznámenia vyplývalo, že projekt mal byť spolufinancovaný z finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu v predpokladanej hodnote 2,97 mil. eur. Zvyšok sa mal zaplatiť zo štátneho rozpočtu SR. Kompetenčné centrum malo tvoriť z digitalizačného pracoviska objektov kultúrneho dedičstva, napríklad kníh a dokumentov, fotografického pracoviska a pracoviska digitalizácie filmu a zvukových záznamov a iných. Digitalizovať sa mali objekty v správe organizácii so sídlom v Bratislavskom kraji zriaďovaných ministerstvom kultúry, keďže tieto nemôžu byť zaradené do čerpania štrukturálnych fondov Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Kompetenčné centrum pre digitalizáciu podľa štandardu MINERVA malo byť umiestnené v Národnom osvetovom centre, Bratislava (NOC).

Comments are closed.