Srdce Jána III. Antona Pálffyho ukážu verejnosti

Krypta v Malackách (malacky.sk)

Obyvatelia Malaciek sa počas Dňa cestovného ruchu 24. septembra vyberú po stopách Pálffyovcov. Zo strážených priestorov mestskej fary sa medzi ľudí dostane aj nabalzamované srdce Jána III. Antona Pálffyho. Uložené bude v jednej z malackých pamiatok, v ktorej – je zatiaľ tajomstvom. Ako uviedla malacká hovorkyňa Tatiana Búbelová, takto chcú Malacky na podujatie prilákať ľudí. O tom, kde sa srdce nachádza, sa návštevníci dozvedia až na mieste. Deň cestovného ruchu sa v Malackách začne 24. septembra o 8:30 na Kláštornom námestí.

Sprievodcovia počas Dňa cestovného ruchu návštevníkom Malaciek ukážu františkánske gymnázium, kostol Nepoškvrnenného Počatia Panny Márie a krypty pod ním, ako aj synagógu. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj Malacký kaštieľ s dobovo zariadenou pálffyovskou izbou. Zájsť budú môcť aj do Múzea a galérie Mestského centra kultúry, pozrieť si tiež budú môcť Kostol Najsvätejšej Trojice alebo starý cintorín s hrobmi viacerých významných osobností. V jednej z malackých pamiatok bude uložené srdce Jána III. Antona Pálffyho.

Ján III. Anton Pálffy daroval svoje srdce po smrti Malackám. Bol synom Pavla IV. Pálffyho, najvýznamnejšieho z malackej vetvy Pálffyovcov. Tí v Malackách panovali viac ako 300 rokov. Pavol Pálffy bol krajinský hodnostár a palatín. Vo svojej poslednej vôli si želal, aby jeho srdce vyňali a uložili v rodinnej krypte pod kostolom v Malackách. Srdce vraj neskôr pri každom nebezpečenstve silne krvácalo a zároveň obyvateľov Malaciek ochraňovalo. Počas prvej svetovej vojny sa však stratilo. Svoje srdce potom podľa vzoru otca daroval Malackám aj Ján III. Anton Pálffy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.