Sprístupnenie reprezentačných priestorov Bratislavského hradu

Obrázok k článku

Jedným z najväčších ťahákov tohtoročného Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR, ktorý sa po druhý raz uskutoční 17. novembra v Deň boja za slobodu a demokraciu, bude sprístupnenie reprezentačných priestorov Bratislavského hradu po prvýkrát po rekonštrukcii. Celkové náklady na rekonštrukciu hradného paláca sú po tom, ako súčasné vedenie vyrokovalo s firmou Váhostav cenu nižšiu o sedem miliónov eur, 63 180 450 eur. Rekonštrukčné práce na hradnom paláci pozastavila Kancelária NR SR po voľbách v lete minulého roka, aby prehodnotila rozsah niektorých prác ako aj zazmluvnené podmienky. S Váhostavom rokovala od augusta 2010. Bratislavský hrad začali rekonštruovať v apríli 2008. Posledná rekonštrukcia Bratislavského hradu, ktorý sa týči 85 metrov nad Dunajom, sa uskutočnila v rokoch 1956 až 1968.

Program, ktorý Kancelária NR SR na Deň otvorených dverí pripravuje, ešte nie je úplný, sľubujú však, že bude atraktívny. Vlani si ho nenechali ujsť tisícky ľudí z celého Slovenska, okrem prehliadky priestorov sa mohli stretnúť, porozprávať či odfotiť s predsedom NR SR Richardom Sulíkom, štyrmi podpredsedami aj s viacerými poslancami. Už tradične si v tento deň možno pozrieť nielen budovu parlamentu na Námestí Alexandra Dubčeka, ale aj historické priestory na Župnom námestí v centre Bratislavy. Náklady na organizovanie minuloročného Dňa otvorených dverí vyčíslila Kancelária NR SR na 5 213,62 eura. Táto suma zahŕňala výrobu propagačných materiálov, zabezpečenie pódia na Námestí SNP, kyvadlovú dopravu a občerstvenie. Umelci, ktorí vystupovali, tak urobili bez nároku na honorár.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Uvoľňujú depozity Mestského múzea v Apponyiho paláci

BRATISLAVA 31. októbra 2004 (SITA) – Depozity bratislavského Mestského múzea v Apponyiho paláci, ktorý by mal prejsť rekonštrukciou, začínajú v súčasnosti uvoľňovať do upravených priestorov Materskej školy v Jarovciach a do kina Odboj v Dúbravke. Mestská organizácia Paming pripravuje umelecko-historické prieskumy omietok, ktoré bude robiť Mestský ústav pamiatkovej starostlivosti. V tomto roku už začali s opravou strechy a s klampiarskymi konštrukciami Ungerovho a Pauerovho domu. Kompletnou výmenou prešla pálená strešná krytina a čiastočne vymenili medené klampiarske prvky a poškodený krov.