Prvý koncert v zrekonštruovanej Redute začiatkom budúceho roka

Reduta BA, reštaurovanie (filharm.sk)

Zrekonštruovaná bratislavská Reduta by mala privítať návštevníkov na prvom koncerte 26. januára 2012. Počas dnešnej obhliadky budovy Slovenskej filharmónie to pre médiá uviedol koordinátor stavby Rudolf Modranský z dodávateľskej spoločnosti stavby ViOn. “Klamal by som, keby som povedal, že nemáme problémy. Každý deň sa tu niečo objaví, niečo treba riešiť,” konštatoval Modranský. Problémy, ktoré sa podpísali aj pod zvýšenie ceny rekonštrukcie sídla filharmonikov sa objavili najmä na začiatku rekonštrukčných prác. Niektoré klenby po obnažení spadli, inde sa zas zistilo, že treba spevniť stropy. “Objavovali sa konštrukcie, o ktorých nikto nevedel, lebo boli zakryté a to nemohol predpovedať ani projektant.” Napriek tomu sa podľa Modranského s malými úpravami ide podľa časového plánu. “Zhotoviteľ vyvíja všetko úsilie, aby sa nedvíhali náklady stavby,” zdôraznil. Stavba je hotová na približne 70 percent a Modranský verí, že zvyšných 30 percent už neprinesie zásadné prekvapenia.

Rekonštrukcia historickej Reduty, ktorá slúži verejnosti takmer 100 rokov bez zásadných úprav, by mala budove vrátiť jej pôvodný šat a zároveň z nej spraviť moderný priestor pre kultúru. Interiér získa po obnove napríklad historicky plánované zlaté štuky. Pri stavbe budovy použili lacnejší spôsob a ozdobili ich bronzovým práškom. Následne v 70. a 80. rokoch minulého storočia reštaurovali tzv. metalovaním, ktoré však rovnako ako bronzový prášok oxiduje, mení vzhľad výzdoby. Budova má až 12 400 metrov štvorcových štukov – rokokových rokají, ktoré sa museli milimeter po milimetri zrekonštruovať a pripraviť na pozlacovanie 23,8-karátovým zlatom. Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava. Zákazka zahŕňa stavebné práce, ktoré neboli v pôvodnom pláne a ich potreba vznikla po začatí stavby na základe nepredvídateľných okolností. Išlo najmä o zmeny súvisiace so stavebno-technickým riešením budovy, so statikou budovy, so spôsobom odstránenia zemnej vlhkosti, so spôsobom a rozsahom reštaurátorských prác v interiéroch a exteriéroch Reduty a o zmeny noriem, predpisov a technológií. Ako agentúru SITA informovalo vo februári ministerstvo kultúry, po zvýšení by tak cena rekonštrukčných, stavebných a reštaurátorských prác v Redute mala dosiahnuť 23 432 043,32 eur bez DPH (27 884 131,56 eur s DPH). Obnova Reduty sa začala 1. decembra 2009. Výraznú časť sumy určenej na reštaurátorské práce – 2,24 mil. eur tvorí grant z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu SR. Podľa filharmónie výška nákladov vyplýva z toho, že ide o veľkú a náročnú stavbu. Objem budovy je približne 75-tisíc metrov kubických, čo je približne 357 priemerných bytov v Petržalke alebo 125 rodinných domov.

Presuny peňazí v rezorte kultúry, potrebné na pokračovanie niektorých projektov vrátane Reduty a obstarania jej nového organu, odsúhlasila vláda ministrovi kultúry Danielovi Krajcerovi 26. mája tohto roka. “To je najväčšia investičná akcia na ministerstve kultúry tento rok, ktorú ale plánujeme ukončiť, čiže bude k dispozícii pre kultúrne účely, pre verejnosť, pre spoločenské podujatia,” povedal po májovom rokovaní Krajcer s tým, že to bude asi najkrajší priestor v Bratislave a na Slovensku, ktorý sa tento rok dokončí.

Od septembra 2009 hrá Slovenská filharmónia v Historickej budove SND, v Koncertnej sieni Dvorana Vysokej školy múzických umení, vo Vodných kasárňach Slovenskej národnej galérie a v ďalších priestoroch.

Budova Reduty je kultúrnou pamiatkou a verejnosti slúžila od roku 1919 bez zásadnej rekonštrukcie. Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo v novembri 2008 súťaž na jej rekonštrukciu. Išlo v poradí o štvrtú súťaž na obnovu sídla filharmónie. O rekonštrukcii Reduty uvažoval rezort kultúry od roku 1996. Prvé práce sa v Redute urobili v roku 2003.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cena rekonštrukcie Reduty sa zvyšuje

Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili súčasní stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava.