Nová encyklopédia ľudového umenia

Obrázok k článku

Unikátnu elektronickú encyklopédiu Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom na http://www.ludovakultura.sk spustil v týchto dňoch Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK). Elektronická encyklopédia tradičnej ľudovej kultúry obsahuje 1 813 hesiel zoradených do 17-tich tematických skupín a 1 842 ilustrácií – fotografií, filmových a zvukových ukážok najrôznejších súčastí tradičnej kultúry. Ako na dnešnej tlačovej povedal šéf rezortu kultúry Marek Maďarič, webstránku, ktorá bude slúžiť obciam napríklad aj ako kontaktný bod na vznik archívu tradičnej ľudovej kultúry, predstavili s cieľom urobiť osvetu v oblasti tradičnej kultúry a upozorniť na dobré veci, na ktorých sa robí.
Minister kultúry upozornil, že folklór je len jednou časťou tradičnej ľudovej kultúry, jej súčasťou sú zvyky, odievanie, kuchyňa, remeslá. Práve o všetkých týchto podobách informuje encyklopédia. “Veľké množstvo týchto vecí, z ktorých nakoniec čerpáme a ani si to neuvedomujeme, nám pred očami zaniká alebo už aj doslova zaniklo a preto je veľmi užitočné, ak tieto veci dokumentujeme, archivujeme ich, ale dokážeme ich aj sprostredkovať nám a samozrejme aj našim potomkom,” povedal na tlačovej besede Maďarič. “Keďže spektrum tradičnej ľudovej kultúry je veľmi široké, chceli sme priniesť celé spektrum od architektúry po folklór,” doplnil ministra vedúci projektu Vladimír Kyseľ.
Na vytvorení encyklopédie pracovalo 62 autorov a 10 redaktorov. Projekt vychádza z vládnej úlohy Koncepcia starostlivosti SR o tradičnú ľudovú kultúru schválenej v auguste 2007, pracovali na nej od roku 2008 Koordinačné centrum tradičnej ľudovej kultúry a Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Napriek tomu, že Slovensko sa dohovormi UNESCO zaviazalo ochraňovať tradičnú ľudovú kultúru, systematická ochrana u nás podľa ministra Maďariča do roku 2007 neexistovala. Najskôr vznikla spomínaná koncepcia a neskôr pri Národnom osvetovom centre koordinačné centrum, ktoré v súčasnosti pôsobí pod SĽUK-om. Aj keď v centre pracujú len dvaja ľudia, podarilo sa im už vydať tucet knižných titulov, z nich deväť ministerstvo školstva zaradilo medzi učebné pomôcky. Vlani vznikol Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, v ktorom je zatiaľ päť javov či artefaktov, napríklad Radvanský jarmok, či fujara a zoznam sa bude dopĺňať aj tento rok. Vrcholom snáh Koordinačného centra tradičnej ľudovej kultúry je práve dnes prezentovaná encyklopédia, zdôraznil Maďarič. “Keď sa na tú stránku pozriete, podľa mňa budete rovnako fascinovaní ako som bol ja, keď som to videl. Je tam množstvo termínov, ktoré sú nám známe. Potom je tam iks vecí, o ktorých dnes, sa stavím, nemáme ani poňatia. Len tak náhodne – Viete, čo je to barchetárstvo? – Alebo viete, čo je to druganie?” opísal svoje dojmy z encyklopédie minister kultúry. Podľa hlavnej redaktorky encyklopédie riaditeľky Ústavu etnológie SAV Gabriely Kiliánovej má encyklopédia i medzinárodný význam. Môže slúžiť slovakistom a vedcom v celom svete. “Podľa mojich vedomostí je toto jediná elektronická encyklopédia tradičnej ľudovej kultúry v Európe,” povedala.
Tí, čo na projekte spolupracovali, urobili podľa ministra Maďariča “naozaj za málo peňazí veľa muziky”. Odhadom encyklopédia stála 140 tisíc eur, čo je zlomok v porovnaní s projektmi digitalizácie kultúrneho dedičstva. Ocenil prácu SĽUK-u, ktorý podľa ministra nie je len umeleckým telesom, ale stáva sa kultúrnou inštitúciou. “Slovenská kultúra nie sú len herci a speváci, nakoniec aj oni stoja v konečnom dôsledku na tradičnej ľudovej kultúre, na našich koreňoch, na často naozaj veľkej originalite a inovatívnosti našich predkov,” dodal Maďarič.
Elektronická encyklopédia Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom je len prvou časťou projektu. Pokračovať bude súpisom – vytvorením centrálnej databázy informácií o tradičnej ľudovej kultúre a treťou časťou bude vybudovanie archívu tradičnej ľudovej kultúry. Archív tradičnej ľudovej kultúry bude vznikať v spolupráci s obcami, ktoré dajú podnety odborníkom na zaznamenanie svojich unikátnych prejavov tradičnej kultúry. O príprave archívu sa obce môžu dozvedieť viac cez webstránku encyklopédie – http://www.ludovakultura.sk alebo sa môžu informovať na ministerstve kultúry.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.

Odpovede

  1. Po vyše desaťročnici skepsy

    Po vyše desaťročnici skepsy konečne iskierka nádeje.že sa ľudová kultúra začne zviechať z marazmu obmedzeného chápania a zvrátenej komercionalizácie.Tak to vidím ja,ľudový výrobca v zániku.

    Doteraz len Janko Hraško a v poslednom čase aj sľukárská encyklopédia.Nenaťahujú ruku,daj výrodca však zarobíš a nenastavujú nehorázne pravidlá ako niektorí organizátori podujatí.

           Len urobiť viacej pre širšie povedomie,ľudia rýchlo pochopia význam a možnosti ktoré sa im ponúkaju.      

     Autori si zasluhujú našu vďaku a prianie veľa úspechov.

                                                                                                                 

     

Comments are closed.