Nezamestnaní pomôžu pri obnove hradov aj v budúcom roku

Hrad Uhrovec, foto Kamil Nováčik

Ľudia bez práce budú pomáhať pri obnove kultúrnych pamiatok aj v budúcom roku, a to ešte vo väčšej miere než v polročnom pilotnom projekte, ktorý trval od júna tohto roka. Dohodu o spolupráci dnes podpísali šéfovia rezortov kultúry a práce. Zatiaľ čo obnova dvoch hradov Šariš a Uhrovec v pilotnej fáze dala šancu pracovať 50 nezamestnaným, v roku 2012 sa do obnovy pamiatok zapojí približne 840 ľudí evidovaných na úradoch práce. „Na Slovensku sa začína historicky najväčšia obnova hradov a hradných ruín,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister kultúry Daniel Krajcer.

Podľa jeho slov sa už teraz o podporu na obnovu uchádza 25 hradov, medzi nimi aj Zborov, Brekov, Podbranč či Muráň. O tom, ktoré hrady napokon zrenovujú, rozhodne ministerstvo kultúry začiatkom budúceho roka. Objekty sa môžu uchádzať o podporu ešte do 30. decembra 2011. Národný projekt ráta s využitím 3,3 milióna eur z Európskeho sociálneho fondu, a to na tri roky 2012 až 2014. Rezorty veria, že obnovené a vysvietené pamiatky prilákajú do regiónov turistov a zvýšia sebavedomie miestnych obyvateľov.

Minister práce Jozef Mihál hovorí o pozitívnych skúsenostiach z pilotnej fázy projektu. Podarilo sa do nej zapojiť aj nezamestnaných, ktorí si nemohli nájsť prácu viac ako rok, ale aj čerstvých absolventov či ľudí starších než 50 rokov. Robili v riadnom pracovnom pomere na čas určitý, štát za nich platil odvody a odpracovaný čas sa im zarátal do dôchodku. Priemerný zárobok radových pracovníkov bol približne 400 eur. “Je to viac, ako by mali na podpore. Ľuďom sme zároveň dali príležitosť, aby si osvojili pracovné návyky a špecifické odborné zručnosti, ktoré potom mohli využiť pri hľadaní zamestnania,“ poznamenal Mihál. Napríklad murárov zaškolili do techniky stredovekého murovania.

Ako uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Juráš, vhodných adeptov pre nový projekt obnovy budú vyberať miestne úrady práce, rozhodujúce budú dispozície na vykonávanie práce. Rezort ráta s tromi skupina pracovníkov – menej kvalifikovaní pomôžu napríklad pri čistení sutín, kvalifikovaných využijú na murárske či archeologické práce a nad odbornosťou budú dohliadať koordinátori z ministerstva kultúry.

Ľudia bez práce pomáhali pri obnove kultúrnych pamiatok pol roka od júna 2011. V pilotnej fáze vynovilo 50 nezamestnaných hrady Šariš a Uhrovec. Ministerstvo kultúry poskytlo zo svojho dotačného systému 115-tisíc eur, rezort práce prispel čiastkou 196-tisíc eur. Krajcer vraví, že ak sa trojročný projekt obnovy hradov osvedčí, nezamestnaných by v budúcnosti mohli za európske peniaze využiť aj pri renovácii kaštieľov, kúrií či parkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Ministerstvo kultúry SR,

    Ministerstvo kultúry SR, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Artexpo Nostalgia Vás pozývajú za „Okrúhly stôl“ – otvorenú besedu k téme „Oprava kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných“, ktorá sa uskutoční dňa 6. 12. 2012 o 12:00 v Bratislave, Dom umenia, Nám. SNP 12

          
    Program:

    12:00 – 12:30 – prezentácia (MK SR, ÚPSVaR)
    12:30 – 14:30 – prezentácia jednotlivých subjektov zapojených do projektu
    14:30 – 16:00 – diskusia

     

    Prosíme subjekty zapojené do projektu „Oprava hradov s pomocou nezamestnaných“, aby si pripravili krátku, max. 10 min prezentáciu, ktorá by mala obsahovať:
    – popis projektu, počet zamestnaných uchádzačov o zamestnanie, zhodnotenie projektu, nedostatky, príp. pripomienky a návrhy do budúcnosti.

     

    http://www.artexponostalgia.eu/

Comments are closed.