Na parkovisku pred múzeom vykopali prilbu nemeckého vojaka

Obrázok k článku

Na parkovisku pred Kysuckým múzeom v Čadci vykopali prilbu nemeckého vojaka. Partia stavbárov ju objavila v nánose zeminy. „Je zbytočné špekulovať o tom, ako sa tam dostala, je však jasné, že počas vojnových rokov operovali na Kysuciach po zuby ozbrojené jednotky Wehrmachtu, ktoré sa od leta 1944 stretávali so stále väčším odporom v regióne,“ vysvetlil historik múzea Pavol Markech. Podľa riaditeľa Kysuckého múzea Miloša Jesenského v historických poznatkoch o činnosti nemeckých okupačných síl na Kysuciach existujú ešte mnohé medzery. Napríklad iba veľmi málo sa zatiaľ vie o činnosti čadčianskej úradovne gestapa či represívnych akciách voči civilnému obyvateľstvu v rokoch 1939 až 1945. „Som však pevne presvedčený, že aktuálne prebiehajúci výskum prinesie poznatky, ktoré nám pomôžu rekonštruovať obraz o živote na Kysuciach počas druhej svetovej vojny,“ reagoval na margo neobvyklého nálezu Jesenský.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zomrela Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej

Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej pred nacistami, zomrela v pondelok 11. januára 2010 vo veku 100 rokov po krátkej chorobe. Informovala o tom jej oficiálna internetová stránka Bola poslednou žijúcou zo skupiny ľudí pomáhajúcich židovskej rodine Frankovcov ukrývať sa v Amsterdame počas druhej svetovej vojny. Gies sa narodila v roku 1909 vo Viedni, ako jedenásťročná sa presťahovala do Holandska. V roku 1933 začala pracovať pre spoločnosť Opekta Otta Franka. Riskovala vlastnú bezpečnosť a život, keď nosila ukrývajúcej sa rodine jedlo. “Nie som hrdinka,” povedala pri príležitosti oslavy jej 100. narodenín. “Nebolo to niečo, čo by som dopredu plánovala. Jednoducho som chcela urobiť niečo, čo by im pomohlo,” dodala.

Na internete zverejňujú mená poľských vojnových obetí

Sedemdesiat rokov po začiatku druhej svetovej vojny si Poľsko uctilo obete nacistickej okupácie v rokoch 1939 až 1945 a zverejnilo ich mená na internete. Projekt má na webovej www.straty.pl zverejniť mená ľudí, ktorí počas tohto obdobia zahynuli, ako aj tých, ktorí sa stali obeťami okupácie a podarilo sa im prežiť. Jeho cieľom je tiež pozbierať údaje o poľských obetiach v Nemecku, Ukrajine, Izraeli aj Poľsku.

Odpovede

Comments are closed.