Na Gemeri našli peňazokazeckú dielňu z čias Mateja Korvína

Obrázok k článku

V Drienčanskom krase na Gemeri našli peňazokazeckú dielňu, v ktorej sa zachovali nálezy falošných mincí z čias panovníka Mateja Korvína z druhej polovice 15. storočia. Informáciu pre Rimava.sk potvrdil Ľudovít Gaál zo Správy slovenských jaskýň. Okrem falzifikátov a nálezov z doby bronzovej sa v malej jaskyni podľa Gaála našlo aj samotné, veľmi dôležité razidlo.

Rimavskosobotskí jaskyniari objavili nálezy pri kopaní chodby. “Hlásili sme to archeológom, ktorí nálezy identifikovali ako takmer úplne zhodné s falzifikátmi v neďalekej Chvalovskej jaskyni, ktorá bola objavená v roku 1954 archeológom Jurajom Bártom,” uviedol pre agentúru SITA Gaál. Domnieva, že túto novú lokalitu využívali tí istí falšovatelia, ktorí však boli vyrušení a museli z Chvalovskej jaskyne narýchlo, aj s razidlom, utiecť.

Na Gemeri tak po Chvalovskej jaskyni pribudla druhá známa lokalita s falošnými mincami. Nachádza sa niekoľko kilometrov od obce Chvalová v okrese Revúca, hraničiacej s okresom Rimavská Sobota. Presné miesto Gaál neuviedol z dôvodu, že jaskyňa zatiaľ nie je spoľahlivo zabezpečená pred vykrádačmi. “Prieskum pritom ešte nie je ukončený,” poznamenal Gaál, ktorý nález hodnotí ako veľmi významný. “ Zatiaľ sa na Slovensku podobné nálezy falzifikátov našli v troch – štyroch spišských jaskyniach, ale tie sú viac-menej z dôb kráľa Žigmunda Luxemburského, z prelomu 14. a 15. storočia,” hovorí Gaál. Ako poznamenal, plánujú vypracovať projekt sprístupnenia Chvalovskej jaskyne, kde by sa nálezy z novoobjavenej peňazokazeckej dielne prezentovali.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe nájomných bytov našli sídlisko z doby bronzovej

Pri výkopových prácach počas výstavby nájomných bytov s nižším štandardom v obci Abovce v okrese Rimavská Sobota bolo uplynulý týždeň porušené sídlisko z doby bronzovej. „Počas záchranného archeologického výskumu bola preskúmaná časť plochy, na ktorej boli objavené keramické fragmenty pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej (1 500 – 1 100 pred Kr.),“ agentúru SITA informoval archeológ Alexander Botoš z Gemersko-malohontského múzea. Ako doplnil, objavené boli aj nálezy, ktoré možno priradiť k materiálnej náplni kyjatickej kultúry z neskorej doby bronzovej (1 100 – 700 pred Kr.).

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.