Krajský súd v zrekonštruovanej budove privíta návštevníkov

Budova Krajského súdu v Banskej Bystrici (skyscrapercity.com)

Deň otvorených dverí na Krajskom súde v Banskej Bystrici v zrekonštruovanej historickej budove na Skuteckého ulici 7 pripravilo vedenie súdu na piatok 16. decembra popoludní. Na programe je prehliadka najzaujímavejších priestorov krajského súdu. Rekonštrukcia sa začala v roku 2006 a stála viac ako 7,5 milióna eur. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa súdu Nina Spurná.

Návštevníkom objektu známym aj ako súdna sedria, ktorý má vyše sto rokov, ponúknu organizátori prehliadku najzaujímavejších priestorov krajského súdu. Ide o miestnosť zadržiavacích ciel, miestnosť pre výsluch chráneného svedka, prepojovací most s Ústavom na výkon väzby, ale i hlavnú pojednávaciu miestnosť, tzv. porotku. Verejnosť bude mať možnosť nazrieť do pracovní sudcov, súdnych úradníkov, administratívy a informačného centra. K dispozícii bude i prezentácia historických vyobrazení súdu, ktorý je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky a leží na území ochranného pásma Mestskej pamiatkovej rezervácie Banskej Bystrice.

V čase Slovenského národného povstania v budove sídlilo Povereníctvo pre pravosúdie a Vojenský súd. Historickou raritou sú vežové hodiny, ktorých autorom je majster Michal Stollman zo Španej doliny.

Prehliadky sú plánované v hodinových intervaloch, pričom prvý vstup bude o 14:00 a posledný o 17:00.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: Kalvária patrí do ochranného pásma pamiatkovej rezervácie

Banskobystrická kalvária na úpätí kopca Urpín, v ktorej areáli chcelo banskobystrické biskupstvo postaviť štyri bytové domy, vzdelávací inštitút a penzión pre seniorov, patrí do ochranného pásma mestskej Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Ochranné pásmo, ktoré zahŕňa aj kalváriu, vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky 19. marca na druhýkrát, keď prvé rozhodnutie z roku 2008 vrátil krajský súd na ďalšie konanie.

Mestskú vežu otvoria po dlhšom čase od soboty pre verejnosť

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – V improvizovanom režime otvoria v sobotu jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Trenčína – mestskú vežu. V uplynulom období nebola sprístupnená a výstup na ňu bol povolený iba výnimočne počas Dňa otvorených dverí na Mestskom úrade (MsÚ). Obnovenie veže bolo súčasťou širšej úpravy budovy úradu, kedy zrekonštruovali aj pôvodné pavlačové schody vo veži a umiestnili nové vežové hodiny s kruhovým ciferníkom. Súčasný vzhľad tejto pamiatky je dielom trenčianskych architektov, autorskej dvojice Balaščák-Ondrejka.