Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho. Ivan PAVLE (1955) absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave v roku 1981 na Oddelení monumentálnej maľby v ateliéri doc. D. Castiglioneho a I. Vychlopena. Venuje sa maľbe, kresbe a grafike. S úspechom vystavuje nielen doma, ale i v zahraničí, najmä v USA, Holandsku, Nemecku a Francúzsku, kde v tomto roku absolvoval dvojmesačný tvorivý pobyt na Cite Universite v Pariži. Výstava v galérii NOVA predstaví aj diela, ktoré vznikli v Paríži. Jeho tvorba je majetkom verejných i súkromný galérií a zberateľov.

Ivan Pavle vníma maľbu ako spôsob svojej umeleckej existencie. Vyjadruje sa najmä prostredníctvom špecifickej práce s farbou a rôznymi materiálovými štruktúrami, ktoré dielam dodávajú nielen ďalší plastický rozmer, ale aj nový význam. Farba, obohatená o rôzne štruktúry pást a pieskov, prehlbuje psychologické vrstvy obrazu. Z obsahového hľadiska sa Pavle zaoberá témami, ktoré nás odkazujú na minulosť, alebo sú súčasťou prítomnosti. Autor vyjadruje historickú tematiku, figuratívne motívy i zakomponovanú krajinu. Realita sa premieta do maliarskych vidín, korpusov alebo krajín science fiction našej doby. Zámerom Ivana Pavleho ale nie je ohurovať diváka futurologickými predstavami, ale dať mu nádej na optimistickú budúcnosť.

Napriek rôznym tematickým okruhom si autor uchováva svoj charakteristický rukopis, ktorý je rozoznateľný medzi desiatkami súčasných umelcov. Dôležitým výrazovým prostriedkom je farba, len málokedy podporená lineárnymi prvkami. Jeho obrazy sú určené ľuďom, ktorí potrebujú pre plnosť svojho života farby, formy a obrazy, tak, ako potrebujú poéziu, alebo hudbu, alebo iné formy umenia. Ivan Pavle je totiž presvedčený, že umenie je súčasťou nášho života.

Výstava malieb Ivana Pavleho v galérii NOVA potrvá od 6. decembra 2004 do 2. januára 2005.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava obrazov Ivana Pavleho na Floride

SARASOTA – V priestoroch súkromnej galérie Missing Link v americkom meste Sarasota naFloride sa uskutočnila samostatná výstava slovenského umelca Ivana Pavleho. Výstavabola súčasťou širšej prezentácie slovenskej kultúry v Sarasote, v rámci ktorej saprezentovala aj slovenská filmová tvorba.

Nekonformné kontrasty Svätopluka Mikytu.

Tvorba mladého slovenského umelca v Galérii NOVA. Studené januárové dni nového roka prinášajú so sebou do uličiek bratislavského Starého mesta aj nové výstavy slovenských aj zahraničných umelcov. Na jednu z nich sa môžete pozrieť do Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na výstavu najnovších diel z tvorby na papieri a objektov Svätopluka Mikytu.

Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.