Hrad Beckov by mohol byť opäť otvorený na jar roku 2012

Hrad Beckov - september 2007, foto: uskalienka

Vynovený Beckovský hrad by mohol byť opäť otvorený pre verejnosť už na jar roku 2012. Pre agentúru SITA to uviedla koordinátorka projektov obce Beckov Marika Jurčacková. S obnovou hradu začali vlani, na rekonštrukčné práce získala obec 2,5 milióna eur z eurofondov. Ako informovala Jurčacková, tieto peniaze na obnovu stačiť musia. „Obec nedisponuje rozpočtom, z ktorého by sa dali financovať veľké investície, a preto sme nesmierne vďační, že sa nám podarilo tieto prostriedky získať vďaka fondom EÚ podporujúcim rozvoj členských štátov. Pre také obce ako my, je dosť namáhavé udržiavať a spravovať kultúrne pamiatky takéhoto rozsahu a nieto ešte do nich investovať,“ uviedla koordinátorka. Beckov aj napriek tomu vďaka úverovým prostriedkom zrekonštruoval delovú baštu hradu.

S rekonštrukciou Dolného hradu začali už minulý rok, vyčistili a zakonzervovali pôvodné omietky a koruny múrov sú pokryté trávovými trsmi. Zmenila sa tiež vstupná časť až po hradnú bránu. Buduje sa tu prístupová cesta, ktorá prechádza cez imitovaný padací mostík. Pracuje sa aj na takzvanom Infocentre s vyhliadkou, ktoré bude umiestnené v strážnej veži pri vstupe. Sú položené všetky siete a dovedené na dolné nádvorie. „To čo nie je vidieť, sú nové stavby z vnútornej strany hradného múru na dolnom nádvorí,“ informuje Jurčacková. Pred dokončením je pódium s takzvanými muzeálnymi domčekmi a toaletami. Chýba ešte dokončenie schodiska na Horný hrad, vyčistenie a stabilizácia vnútorného múru delovej bašty, oprava hradnej studne, dostavba hradného múru od studne až na dolné nádvorie vrátane novej bočnej brány, rekonštrukcia a zakonzervovanie západného hradného múru predhradia. “V konečnej fáze nás čaká úprava povrchov dolného nádvoria a osadenie exteriérového a interiérového zariadenia. Je toho ešte dosť, ale predpokladáme, že práce budú ukončené ešte v tomto roku,” tvrdí koordinátorka.

Popri rekonštrukcii a výstavbe dolného hradu v tomto roku obec ešte čaká čiastočná rekonštrukcia hradnej kaplnky, na ktorú išli peniaze z rozpočtu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Od vynoveného hradu očakáva obec väčší počet turistov, pre ktorých je hrad Beckov od minulého roka zatvorený. “Myslíme si, že po ukončení prác a otvorení hradu budeme môcť návštevníkom ponúknuť oveľa viac, než sme boli schopní pred jeho rekonštrukciou, i keď realizáciu tohto projektu, ktorý sa týka viac-menej dolného hradu a predhradia, pokladáme len za prvú etapu. Máme vypracované projekty aj na rekonštrukciu horného hradu a dúfame, že sa nám podarí získať peniaze aj na tento projekt,“ uzatvára Jurčacková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. BECKOV: Okrem hradu obnovia

    BECKOV: Okrem hradu obnovia aj centrum obce

    Projekt rieši obnovu takzvaného Ctiborovho námestia.

    TRENČÍN 26. júna (SITA) – Obec Beckov chystá obnoviť okrem hradu aj svoje centrum. „Bezprostredne súvisí s hradom a radi by sme ho mali reprezentatívne,“ uviedla pre agentúru SITA koordinátorka projektov Beckova Marika Jurčacková. Na projekt Regenerácia centrálnej časti obce Beckov získali nenávratný finančný príspevok z eurofondov z Regionálneho operačného programu. Celkové predpokladané náklady sú vo výške asi 750 tis. eur.

    Jednu z častí tohto projektu, a to parkovisko pred obecným úradom, obec už zrealizovala. S druhou časťou takzvaným Ctiborovým námestím, začali v máji tohto roka. „Je úzko spojené so stavebnými prácami na hrade, hlavne kvôli doprave, preto je dôležitá dôkladná časová koordinácia všetkých prác,“ vysvetľuje.

    V máji Západoslovenská energetika a.s. vybudovala prípojku vysokého napätia, ktorá vedie od trafostanice pri pekárni do novej trafostanice pri kostole. Práce pokračujú stavbou kanalizácie, rekonštrukciou vodovodu, rekonštrukciou všetkých elektrických rozvodov. Po týchto náročných prácach sa vybuduje cesta, chodníky, verejné osvetlenie, nová autobusová zastávka, urobia sa parkové úpravy a osadí sa exteriérové zariadenie. Táto stavba by mala tiež byť dokončená ešte tento rok.

Comments are closed.