Festival má naštartovať pozitívnu diskusiu o architektúre

Primaciálny palác v Bratislave

Blížiaci sa druhý ročník festivalu Dni architektúry a dizajnu má za cieľ vyvolať pozitívnejšiu diskusiu o architektúre a dizajne v Bratislave. Na dnešnej tlačovej konferencii k podujatiu to uviedla jedna z organizátoriek podujatie, architektka Tatiana Kollárová. Festival sa začne 24. mája a potrvá do 29. mája. „Cítili sme potrebu prezentovať architektúru pred širšou a odbornejšou verejnosťou. Vždy sa o architektúre v tomto meste rozprávalo viac v negatívnych veciach,“ uviedla Kollárová. Podľa Kollárovej to nie je iba päťdňová záležitosť, ale vďaka festivalu má začať pozitívnejšia a optimistickejšia diskusia o architektúre a dizajne.

Tento ročník Dní architektúry a dizajnu sa bude niesť v znamení demokratickej architektúry. Organizátori chcú ukázať ľuďom stavby, ktoré sa ich dotýkajú, a snažili sa držať celý festival v uliciach a centre Bratislavy. Program festivalu by mala podľa architekta Štefana Polakoviča zachytiť časť verejnosti aj odborná obec. Hlavným ťahákom a mottom je zoznámiť verejnosť s výberom toho najlepšieho zo slovenskej scény architektúry a dizajnu.

V úvode festivalu sa predstaví dvorný tvorca klobúkov pre speváčku Lady Gaga, fashion dizajnér a head piecer Nasir Mazhar. Návštevníkov čaká 25 architektonických tímov a viac ako 10 dizajnérskych tímov, ktoré predostrú prierez svojou tvorbou. Najnovšie trendy v oblasti architektúry predstavia francúzske architektonické ateliéry LAN architecture a ECDM, španielsky AMID.CERO 9 či holandská architektka Tanja Buijs. To najlepšie zo slovenskej architektonickej a dizajnérskej scény predstaví veľkoplošná projekcia na Hlavnom námestí. Na Hviezdoslavovom námestí bude postavený veľkoplošný stan, v ktorom bude v prvých dňoch výstava architektonických špičiek a premietanie filmov nielen súčasnej architektonickej scény. Cez víkend je pre návštevníkov pripravený aj dizajn market, predaj dizajnérskych výrobkov mladých dizajnérov. Na programe sú aj večerné debaty o architektúre pri hudbe a občerstvení v priestoroch na nádvorí Primaciálneho paláca.

Záujemcovia nájdu program festivalu na internetovej stránke www.daad.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.

V piatok začína najväčší remeselnícky festival na Slovensku

V piatok 9. júla 2010 sa v Kežmarku začne najväčší remeselnícky festival svojho druhu na Slovensku i v Európe. Dobýjaním mestských hradieb začne jubilejný 20. ročník podujatia Európske ľudové remeslo. Organizátori festivalu pozvali do Kežmarku 200 remeselných majstrov. Remeselníci rozložia svoje stánky na Hlavnom a Hradnom námestí. Remeselníci budú okrem predaja svojich výrobkov aj predvádzať ich výrobu. Viaceré druhy remesla si budú môcť návštevníci festivalu sami vyskúšať. Aj takýmto spôsobom budú môcť remeselníci zabodovať v súťaži o Kráľa remesla. „Kežmarok je počas druhého júlového víkendu už tradične miestom stretnutí rodín, priateľov i obchodných partnerov, keďže areál poskytuje nielen pastvu pre oči v podobe ukážok remeselnej výroby, ale i bohatý kultúrny program,“ uviedla Adriana Saturyová z organizačného štábu EĽRO.

Výtvarné umenie je pre všetkých, chce dokázať festival

Výtvarné umenie na všetky spôsoby okorenené koncertmi, párty, diskusiami, ale napríklad aj ochutnávkou vín – to všetko je prvý ročník Bratislavského festivalu umenia (BLAF). Festival, ktorý v slovenských pomeroch po prvý raz v širokej miere prepojí komerčnú a nekomerčnú scénu výtvarného umenia, sa od 1. do 6. októbra 2010 uskutoční v takmer tridsiatke štátnych a súkromných galérií a v ďalších priestoroch v Bratislave. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedli organizátori BLAF, hlavnou ambíciou festivalu je priblížiť širokej verejnosti dianie na súčasnej výtvarnej scéne netradičnými, aj nevýtvarnými akciami. Štart BLAF je naplánovaný v piatok 1. októbra na nádvorí SNG, ktoré sa premení na hudobné pódium. Od 19:00 tu vystúpia skupiny Hex, Para, Noisecut, Tatabojs a ďalší.