Časti súsošia Márie Terézie v Dunaji neodhalil ani sonar

Obrázok k článku

Vo vodách Dunaja dnes Bratislavský okrášľovací spolok hľadal časti súsošia Márie Terézie, sonar však žiadne úlomky súsošia na dne rieky neodhalil.

Agentúru SITA o tom informovala Silvia Horváthová z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Podľa riaditeľa Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroša Mačuhu prieskumom dunajského dna chceli nadviazať na objav z 50. rokov minulého storočia, keď vo vodách Dunaja našli hlavu koňa i časť sukne panovníčky zo súsošia Márie Terézie.

Bratislavský okrášľovací spolok dnešnou akciou chcel upozorniť na súsošie Márie Terézie, ktorú sa už dlhšie snažia umiestniť v Bratislave.

Sonarom skúmali v Bratislave vody Dunaja od Vajanského nábrežia po Zuckermandel, prieskumná skupina tu chcela nájsť úlomky súsošia Márie Terézie, ktoré v roku 1921 hádzali do Dunaja československí legionári.

Prieskumníci sa zamerali najmä na miesta neďaleko Námestia Ľ. Štúra, bývalého Korunovačného námestia. “Prieskum nebol zameraný len na súsošie Márie Terézie, ale chceli sme preskúmať brehy Dunaja od Vajanského nábrežia po Zuckermandel, kde bola v minulosti urbanizovaná zóna,” vysvetlil Mačuha.

Na prieskum Dunaja sa vydal Bratislavský okrášľovací spolok spolu s Maďarským kultúrnym inštitútom v Bratislave a s Attilom J. Tóthom z výskumnej skupiny Argonauta v Budapešti. Myšlienku i výsledky prieskumu predstavia na historickej prednáške v utorok o 15:30 v bratislavskej Inchebe v rámci výstavy Pamiatky 2013. Okrášľovací spolok bude mať na výstave postavený stánok, v ktorom predstavia svoje projekty, najmä projekt záchrany Viedenskej električky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články